Kiigazították a gyermekvédelmi igazgatóság költségvetését

Jó együttműködésekről is beszámoltak a rendkívüli tanácsülésen

(0 Szavazat)36 megjelenítés

A rendkívüli tanácsülés legfontosabb témaköre a Hargita Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Vezérigazgatóság költségvetésének a kiigazítása volt október 3-án, szerdán délután a megyeháza márványtermében.

– Sajnos a kormány nem adta meg azt a nagyságrendű összeget, amelyek egyes megyék kaptak, de legalább november közepéig van fedezet a bérekre, kiadásokra. Köszönet az RMDSZ parlamentereinek, hogy közbenjártak, hogy megoldódjon a megyei gyermekvédelmi rendszer szorult helyzete. Most van másfél hónapunk, hogy azon dolgozzunk, hogy év végéig is legyen forrás – nyilatkozta Borboly Csaba megyeelnök.

Az ülés kezdetén jelen volt dr. Dávid László, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora és dr. Mara Gyöngyvér rektorhelyettes, akik beszámoltak a Sapientia EMTE és a Csíkszeredai Megyesi Sürgősségi Kórház között megkötött együttműködési szerződés fontosságáról.

– Nagyon fontosnak tartjuk, és örömteli, hogy a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem részéről az együttműködésnek a folytatásáról hallhattunk gondolatokat rektor úrtól. A megyei kórház klinikai szintre való előléptetéséhez szükséges a tudományos kutató szférával való együttműködés, és ezen munkálkodunk közösen – emelte ki Borboly Csaba megyeitanács-elnök.

A tanácsülés másik jeles vendége Valeria Salvatori, az Istituto di Ecologia Applicata, olaszországi környezetvédelmi kutatóintézet projekt menedzsere volt, aki a nagyvadas témakörben az Európai Bizottság megbízottjaként jár el, annak a Régiók Bizottsága (RB) által elfogadott jelentés mentén, amelyet Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke az RB-raportőreként készített el.

A napirendi pontok előtt Borboly Csaba megyeelnök beszámolt arról a 2 napos tanulmányútról is, amelyet Ember-medve konfliktusmenedzsment témában szerveztek Montanában. Jó példákkal gazdagodtak a villanypásztorok, a medvebiztos konténerek és az állati tetemek begyűjtését illetően, ugyanakkor a lakosság számára tudatosító kampányok jó gyakorlatait is megismerhették. A megyeelnök bemutatója az alábbi linken tekinthető meg.

A beszámolót meghallgatta Valeria Salvatori kutató is, aki beszámolt a testületnek két napos itt tartózkodásának céljáról: a téma körüljárása érdekében a különböző érintett felek képviselőivel találkozik és velük készít interjút.

– Az Európai Unió megbízásából a Régiók Bizottságában elfogadott jelentés után azon munkálkodik, hogy a különböző érdekelt felek együtt keressék meg a megoldásokat. Az összetett kérdéskört csak Brüsszelből nem lehet megoldani, szükséges helyben meghozni döntéseket a megelőzés érdekében is, és az érdekelt feleket a vadgazdálkodás témájában is közelebb kell hozni egymáshoz. Vannak szakértők, jó példák, amiből lehet merítkezni, ezért is köszönjük Valeria Salvatori munkáját – fogalmazott Borboly Csaba, megyeelnök, aki külön kiemelte Demeter László biológus tevékenységét, aki az egyik mozgatórugója a témának Hargita megyében.

A költségvetés módosításának elfogadása mellett 10 000 lej támogatást szavaztak meg a Digitális Székelyföld IT konferencia megszervezésének támogatására. Hargita Megye Tanácsa partnerként vesz részt a Youth&SPA EU-s projektben, melynek projektvezetője Hévíz.

– Fürdővárosaink fiataljait szeretnénk segíteni, gondolkodjanak városuk jövőjén, erre kaptunk EU-s forrást, a projekttől a fiatalok idegyökereztetését és itthon tartását várjuk – emelte ki Borboly Csaba.

A tanácsosok egyhangúan fogadták el a 2018-as évre a régészeti programot és az egyháztámogatási program összegeinek átcsoportosítását.

Ugyanakkor a megyei utak fejlesztése érdekében is két döntést hozott a testület: jóváhagyták a 128-as megyei út (Gyergyóditró-Orotva) és a 133-as jelzésű megyei út (Székelymuzsna és Maros megye határa) technikai dokumentációját.

Csíkszereda, 2018. október 3.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774