Kihelyezett munkanap Gyergyócsomafalván

Borboly Csaba: Meglátni a papír mögött a települést

(0 Szavazat)58 megjelenítés

Hargita Megye Tanácsának munkaközössége kihelyezett munkanapot tartott február 13-án, kedden Gyergyócsomafalván Márton László Szilárd polgármester meghívására. A látogatás célja, hogy az intézmény munkatársai személyesen is megtekinthessék a településnek mindazon tevékenységét, amellyel nap mint nap foglalkoznak.

Az év eleji kihelyezett munkanapnak már sok éves hagyománya van, tavaly Bögöz községben ismerkedtek a helyi nevezetességekkel, megoldásra váró problémákkal.

- Fontosnak tartjuk, hogy azon kollégák is, akik elsősorban irodai munkát végeznek, ne csak az íróasztal mellől találkozzanak a megye településeinek problémáival, hanem személyes találkozás révén is átlássák azokat, együtt akár helyben beszéljék meg a megoldáshoz vezető útat is – emelte ki a nap fontosságát Borboly Csaba megyeitanács-elnök.

A látogatáson a mintegy százhatvan kolléga mellett részt vett Barti Tihamér térségi alelnök és Kassay Péter megyei tanácsos is. A nap folyamán széles körben megtekintették a helyi vállalkozásokat, kézműves műhelyeket, a turisztikai desztinációkat és a község különlegességeit, felkeresték a helyi állattartó gazdákat, élükön Domokos Árpád farmjával, ahol megtekintettük a tenyészállatokat, és a lovaglást is ki lehetett próbálni. Itt fogalmazódott meg, az állatok törzskönyvezésével járó nehézségek, egy községi kisvágóhíd létrehozásának szükségessége, illetve a gyerekek lovas programba való bevonása.

Vasile Bicajanu gazdasági vezérigazgató a Veresvirág panzió sípályáján tett látogatása kapcsán értékelte az eddig tett befektetéseket, a Hargita Sírégióban való részvételt, amely hozzájárult a csomafalvi turizmusának fellendüléséhez, illetve egyeztetett a további fejlesztési lehetőségekről és szükségletekről. A vezérigazgató elismerően szólt a sípályáról, a megye legjobb sípályái közé sorolta.

Barti Tihamér alelnök kiemelte, hogy e nap jó alkalom Gyergyó térségen belül a csomafalvi turisztikai kínálat megismerésére, és látható volt, hogy a gyergyó-széki települések is rendelkeznek a szakrális turizmus és az aktív kikapcsolódás lehetőségével. Az alelnök reméli, hogy az ilyen kihelyezett munkanapok sora folytatódhat a későbbiekben a többi Gyergyó térségi településen is.

A nap egyik kiemelkedő programja volt a hagyományok- és kézművesek útján szervezett helyi mesterségek bemutatása, megismerkedhettek a hagyományos szőnyegszövéssel, kipróbálhatták a tojásírást Fehér Gizella tojásíró népi iparművész vezetésével, lehetőség volt házikenyér és más péktermékek sütésének folyamatát megtekinteni. A Berri kézműves csokoládé műhelyben csokoládékészítésre és kóstolásra is lehetőség nyilt. Ugyanakkor a helyi kovácsműhelyt és fafaragó műhelyt is felkeresték.

- Örvendek, hogy Csomafalván ennyi vállalkozó kedvű fiatal mutat példát a megye többi településén, arra biztatva a többséget, hogy érdemes itthon maradni vagy hazatérni és saját közösségünket fejleszteni.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a község által megvásárolt egykori malom épületéből jelentkezett be élő videóban:

https://web.facebook.com/borbolycsaba/videos/1508596969187681/

A kihelyezett munkanapról a megyei tanács munkatársai által készített képekből fotóalbum az alábbi linken tekinthető meg:

https://web.facebook.com/media/set/?set=a.1508629319184446.1073741905.215328865181171&type=3

Márton László Szilárd polgármester eredményesnek értékeli a mai közös munkanapot, amelyen sikerült bemutatni Csomafalva főbb látnivalóit.

- A program összeállításakor mi is rácsodálkoztunk, hogy mennyi látnivaló van a községben, akár egy 150 fős csapatnak is tudtunk egész napos tartalmas programot biztosítani. A kihelyezett munkanap egy nagy összefogás eredménye, a község intézményei, vállalkozóinak jószívű támogatásával valósult meg – nyilatkozta a polgármester.

A közös munkaülés végső akkordjaként az intézmények elöljárói a csomafalvi eredetű Köllők táncát járták el, amely egy játékos férfi körtánc és szeretnék újra megismertetni a fiatalabb nemzedékkel is.

Gyergyócsomafalva, 2018. február 13.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774