Kibeszélhették problémáikat a vállalkozók

Fórumot szerveztek Székelyudvarhelyen a gazdasági élet szereplőinek

(0 Szavazat)31 megjelenítés

– Egy szolgáltató típusú megyei tanács erősítése a célunk – jelentette ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke azon a fórumon, amelyet július 3-án, pénteken rendeztek meg Székelyudvarhelyen kis- és középvállalkozóknak. A megyei tanács a Kis- és Középvállalkozások Minisztériumával társszervezésben, valamint az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szervezetével (UKKSZ), az RMDSZ Udvarhelyszéki Területi Szervezetével és az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanáccsal (UIET) partnerségben előkészített találkozón tematikus kerekasztal-beszélgetésekre biztosított alkalmat, amelyeken a vállalkozók személyesen egyeztethettek problémáikról, javaslataikról intézményvezetőkkel és politikusokkal, és lehetőségük nyílt üzleti kapcsolatok építésére. Mintegy száz érdekelt gazdasági szereplő, 14 intézmény képviselője és térségbeli politikusok vettek részt az eseményen.

Köszöntőbeszédében a megyeelnök felsorolta a megyei tanács erőfeszítéseit a duális felnőtt- és szakképzés, a beruházások vonzása és a fejlesztések ösztönzése érdekében. Mindezeket az erőfeszítéseket a megyei tanács annak ellenére teszi, hogy a hatásköre eléggé szűkre szabott, folyamatosan keresik a jogi lehetőségeket.

– Ahhoz, hogy a gazdasági élet szereplői, a megyei tanács és a szakintézmények közös eredményt mutassanak fel, összefogásra van szükség. Mi közvetve tudunk segíteni, nemzetközi pályázataink, különféle projektjeink, gazdaságfejlesztési stratégiánk, országos lobbiink révén, tehát erősítenünk kell az együttgondolkodást a beruházások, fejlesztések terén. A megyei tanács feladata a ráerősítés, közvetítés, biztatás, bátorítás a kicsiknek – jelentette ki Borboly Csaba, hozzátéve: ebben segít a tavaly létrehozott beruházásvonzás-iroda. Megjegyezte még, hogy Hargita Megye Tanácsa gyakran készít törvénymódosító javaslatokat, és azt is kiemelte, hogy megvédték a megye fafeldolgozó kisvállalkozóit a multinacionális cégek térhódításától.

A fórumon részt vett Verestóy Attila szenátor és Antal István képviselő, valamint Hargita Megye Tanácsának két alelnöke, Barti Tihamér és Incze Csongor is. A szenátor felszólalásában alkotó embereknek nevezte a vállalkozókat, akik a közjóért is dolgoznak.

– Székelyföldön a nehézségek ellenére érdemes vállalkozni, a politikusok ebben segíthetnek. Ez a rendezvény a közös jövőnkről szól, a szolidaritásról – fogalmazott Verestóy Attila.

Török Csaba, a kkv-minisztérium marosvásárhelyi területi irodájának munkatársa ismertette a szaktárca által meghirdetett pályázatokat, Péli Levente, a megyei tanács beruházási vezérigazgató-helyettese pedig a Székelyudvarhelyen épülő inkubátorház projektjéről beszélt. Barabás Csaba, a beruházásvonzás-iroda vezetője elmondta, hogy az udvarhelyszéki vállalkozók erről érdeklődtek a leginkább, élénken foglalkoztatja őket a létesítmény működtetésének kérdése.

A beszédek és témafelvezetők után a résztvevők párhuzamosan zajló kerekasztal-beszélgetéseken vitatták meg a szakoktatás és a felnőttképzés, a Székelyudvarhelyen épülő inkubátorház és fiatal vállalkozók, az adó- és pénzügyek, fiatalok és munkanélküliek alkalmazása, valamint pályázatok kérdéseit, továbbá beszélhettek a vállalkozásukat érintő problémáikról. Az itt készült jegyzetek alapján hamarosan elkészül az összegzés, erről a későbbiekben tájékoztatunk.

 

Csíkszereda, 2015. július 3.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774