Kiállítás régi, hagyományos csűrökről és házakról

Könnyebb az igényeket alakítani, mint a házakat

(0 Szavazat)110 megjelenítés

Epített örökségünk – modern igényeink címmel régi, hagyományos csűröket és házakat bemutató kiállítás nyílt a Megyeháza Galériában augusztus 5-én, pénteken. A tárlat annak a faluképvédelmi programnak a része, amelyet a Pogány-havas Kistérségi Társulás 2016-ban indított el válaszként a Székelyföldi falukép modernizációjának folyamatára. 

A programot egy évvel később átvette Hargita Megye Tanácsa és kiterjesztette a megye számos településeire. A kezdeményezők a LEADER program keretében folytatták a programot, ekkor már a Felcsík Kistérségi Társulás is szerepet vállalt, Csík LEADER pályázataik eredményeként született két olyan kiadvány, amelyek közül az egyik a régi csűröket, másik pedig a házakat mutatja be. A kiállításon ezen kiadványokat tekinthetik meg.

A megnyitón Esztány Győző építész a csűrök újrahasznosításáról szóló kiadványt mutatta be:

- Ne bontsák el  a régi, hagyományos csűröket, mert értékek, történelmük van, meghatározzák a faluképet. Ha ezek a csűrök eltűnnének szegényebb lenne a falu, ezek az épületek az épített örökség részei, értéktöbbletet tartalmaznak ezért jó lenne megőrizni őket. Kifejtette azokat a csűröket, amelyeket már nem használnak mezőgazdasági célokra át lehet alakítani kávézóvá, színházzá, irodává, étkezővé, játszóházzá mivel nagy térrel rendelkeznek.

A házak átalakításáról Tövissi Zsolt műépítész beszélt:

- A munkánk fő gondolata, hogyan mentsük meg a régi hagyományos házakat a mai világ igényeivel szemben. A hagyományoknak esélyük sincs befolyásolni életünket, ha tudatosan nem teszünk érte. A kiadvány, amely egyben ismerteti azt is, hogy milyen régi ház típusok találhatóak ebben a térségben, azt hívatott bemutatni, hogyan lehet egy házat úgy felújítani, hogy megmaradjon a régi formája.

A kiállítás, amelyet azzal a céllal szerveztek, hogy ötleteket adjanak a falusi ingatlantulajdonosoknak házuk vagy csűrjük olyan átalakítására, amelynek eredményeként nem eltűnik, hanem felértékelődik a székelyföldi hagyományos építészet augusztus 29-ig látogatható. A szervezők remélik sokaknak kedvet fog adni ahhoz, hogy az értékes építészeti hagyatékuktól ne megszabadulni akarjanak, hanem felújítva büszkén mutassák meg a világnak.

Csíkszereda, 2016. augusztus 7.


[ Kulturális hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774