Kiállítás nyílt A székelység története című könyv illusztrációiból

Egy kép felér sok-sok szóval

(0 Szavazat)92 megjelenítés

A székelység története című könyv Gyöngyössy János székelyudvarhelyi származású történeti grafikus által készített illusztrációiból nyílt kiállítás Csíkszeredában, a Megyeháza Galériában április 27-én, Hargita Megye Tanácsa szervezésében. Az eseményen a grafikus életét és munkásságát P. Buzogány Árpád író, költő ismertette. Kifejtette, Gyöngyössy Jánost már gyermekkora óta érdekelte a történelem, a várak, a csaták ábrázolása.

A kötet ábráinak készítése során várakat, templomokat, kúriákat rajzolt, hogy az olvasó elképzelhesse, milyenek lehettek ezek az építmények 200–400 évvel korábban. Az ábrák készítésekor mindvégig a szemlélők érdekeit tartotta szem előtt, hangsúlyozta P. Buzogány Árpád. Az író Borboly Csaba megyeelnök üzenetét is tolmácsolta, amelyben az elöljáró arra hívta fel a figyelmet, hogy „legyen prioritás a történelem megismerése, mert szükség van gyökereink, történetünk ismeretére ahhoz, hogy jövőt építsünk, ebben segít A székelység története című kötet is. Gyöngyössy János rajzai hozzátesznek a szöveghez, segítenek azt megérteni, elképzelni a jeleneteket. A könyv a benne lévő illusztrációkkal válik egésszé. Remélem sokan veszik kezükbe ezt a kötetet és elolvasása után erősödik önazonosságuk, identitásérzetük, gazdagabbak lesznek tőle” – hangzott el az üzenetben.

Ferencz Salamon Alpár, a kötet egyik szerzője is köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, megtiszteltetés számára, hogy Gyöngyössy János kiállításán szólalhat meg, már fiatalon is megragadta a székelyföldi várak látványa, rajza. A könyv illusztrátorát a közös munka előtt csupán hírből ismerte, meggyőződése, hogy a szöveg nem érte volna el ezt a sikert, az elismerést Gyöngyössy rajzai nélkül. A kötetnek ifjúsági, népnevelő jellege van, a mai fiataloknak olyan rajzokra van igényük, amelyek kielégítik a vizuális készségeiket, ezek a rajzok pedig megfelelnek ennek az elvárásnak. Hozzátette, reméli, több hasonló kiadványt köszönhetnek Gyöngyössy Jánosnak.

A megnyitás befejezéseként az alkotó is kiegészítette a munkásságát jellemző beszédeket. Elmondta, a portrék készítése, az épületek rekonstrukciója során a hídszerepet vállalja, ő felel ennek a hídnak a biztonságáért, ez a szerep pedig felelősséggel jár, egyetlen kulcs a szeretet, így állnak össze a képek egy egésszé.

A kiállítás május 11-ig tekinthető meg.

Csíkszereda, 2016. április 28.


[ Kulturális hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774