Ki kell használni az EU nyújtotta lehetőségeket a gazdák érdekében

Az RB-ben felkérték előadónak Borboly Csabát a legeltetés témakörében

(0 Szavazat)18 megjelenítés

A legeltetés fenntartása nemcsak az Európai Unióban való gazdálkodás szempontjából létfontosságú, hanem a biológiai sokféleség megőrzésére irányuló célok eléréséért is, mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a Régiók Bizottsága (RB) természeti erőforrások és mezőgazdaság (NAT) szakbizottságának június 17-i ülésén Brüsszelben. A témakörben felkérték előadónak Borboly Csabát, a jelentés teljes mértékben kiegészíti, illetve továbbviszi a medvekérdésben megfogalmazott jelentést, hangsúlyozta a megyeelnök, aki RB-tagként holnap is folytatja a tárgyalásokat Brüsszelben a gazdák érdekében. Borboly Csaba előadását Hargita Megye Tanácsa tájgazdálkodási munkacsoportjának javaslatai alapján tartotta meg. 

Hargita Megye Tanácsának elnöke kifejtette, a hagyományos gazdálkodás kérdése, akárcsak a nagyvadakkal való együttélés fontos a székelyföldi gazdák számára, és kitartó munkával sikerült elérni, hogy ezeket az igényeket Brüsszelben is meghallgassák és figyelembe vegyék. A témával már korábban kezdtek foglalkozni, számolt be a megyeelnök, amikor sokan nem hittek abban, hogy ez európai szinten is figyelmet kaphat, ahogy nem hittek abban sem, hogy a medvekérdésre felfigyelnek, vagy hogy rendeződik a Hargita-Neamț megyei határvita. A problémákkal időben foglalkozni kell, hiszen a medvekérdéssel kapcsolatosan is kezdenek rájönni a szakemberek, hogy nincs rendben jelenlegi formájában, és lépni kell az ügyben. Ma Brüsszelben terítékre került a legeltetés és a pásztorkodás kérdése, ami bizonyíték arra, hogy a székelyföldi közösség számára fontos kérdésekben érdemes kitartóan dolgozni és elöljárni azért, hogy hallassuk a hangunk, hangsúlyozta Borboly Csaba. A megyeelnök hozzátette: mindezek bizonyítják, hogy a fontos és hangsúlyos témakörökben neki kell fogni a megoldás kidolgozásának ahhoz, hogy az évekkel később születő döntések hozzánk közel állóak legyenek és minket segítsenek. Ezért is kéri a kételkedőket, mondta Borboly Csaba, hogy segítsék a megyei tanács munkacsoportjának kezdeményezéseit. 

Az ökológiailag és gazdaságilag fenntartható legeltetés megvalósítását számos nehézség akadályozza, ezekre kitér a Közös Agrárpolitika (KAP) is. A tagállamoknak teljes mértékben ki kell használniuk a KAP által kínált pénzügyi eszközöket a károkozás megelőzésére és a legeltetés támogatására irányuló beruházások finanszírozására, különösen azokon a területeken, ahol jelentős a nagyvad populáció, hangsúlyozta jelentésében Borboly Csaba. Támogatni kell a nagyvadakkal való együttéléssel foglalkozó helyi és regionális platformokat, mivel jobb lehetőséget biztosítanak a szakpolitikák bevezetésére. A megyeelnök szorgalmazza a biokulturális örökség fogalmának használatát, amely a biológiai sokféleséghez és a legelőkhöz kapcsolódó értékeket hangsúlyozza. A hegyvidéki legelők és a mezőgazdasági területek minőségének javítása a hegyvidéki gazdaságok kulcsfontosságú eleme a Kárpátokban, hangsúlyozta előadásában Borboly Csaba.

Borboly Csaba beszéde az alábbi linken tanulmányozható:

https://www.borbolycsaba.ro/wp-content/uploads/2019/06/BCS_Speech_pastoralism.pdf

A medvekérdésben készült jelentés az alábbi linken olvasható:

https://www.borbolycsaba.ro/wp-content/uploads/2019/06/cor-2017-03545-00-00-ac-tra-hu-11.pdf

Hargita Megye Tanácsának elnöke közösségi oldalán is beszámolt a június 17-i ülésről: https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/683217475486457

 

Csíkszereda, 2019. június 17.


[ Nemzetközi hírek ]

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774