Két részben készül el a gyergyószentmiklósi teherforgalmi út

A megyei tanács átvállalja az útstruktúra munkálatainak költségét

(0 Szavazat)67 megjelenítés

Hargita Megye Tanácsa vállalja a Gyergyószentmiklóson áthaladó teherforgalmi út felújítását, mivel a fűtés biztosítása érdekében a helyi tanács a beruházásokra szánt összegből kénytelen átcsoportosítani.

A megyei tanács a fűtés megoldásában közvetlenül nem tud segíteni, de azzal támogatja a várost, hogy biztosítja a 6 m széles aszfaltburkolat megépítését a teherforgalmi út városi szakaszán, erről tájékoztatta a sajtót a helyszínen február 23-án Borboly Csaba megyeelnök, Barti Tihamér, a megyei tanács alelnöke, Barabás Csaba kabinetvezető és Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere. Az útjavításra kormánypénzt is próbálnak lehívni a Helyi Fejlesztési Országos Programból (PNDL), erről Bende Sándor képviselő tájékoztatott.    

Ahhoz, hogy a szolgáltatás megszakítás nélkül működhessen, a város átveszi a szolgáltatótól a fűtés működtetését. A megyei tanács felhívta a helyi önkormányzatok figyelmét, hogy jelezzék, mivel tudja segíteni működésüket a megyei tanács. Gyergyószentmiklós azt kérte, hogy vállalják át a teherforgalmi út városi szakaszának, azaz a Békény, Halászok és Dózsa György utcák felújítását. Erre a tervek már elkészültek, az elkövetkezőkben a kivitelezésre írják ki a közbeszerzést. A megyei tanács az útstruktúra felújítását finanszírozza, a közvilágítást és a járdák kialakítását pedig a város.

Ezzel a munkálattal kettős célt érnek el, egyrészt felújítják a városon áthaladó országutat, másrészt felkészülnek arra a forgalomnövekedésre, amit a remetei hulladéktározó megnyitása von majd maga után, emelték ki az elöljárók.

Nagy Zoltán hangsúlyozta, a városi és a megyei tanács közötti egyezség eredménye, hogy a város életében fontos beruházásokat tudnak eszközölni. A város kérte a megyei tanácsot és a képviselőt, hogy segítsenek előkészíteni az utat a megnövekvő forgalomnak. Először a meglévő útszakaszt rehabilitálják, a második szakaszban mintegy 900 m hosszan újabb útszakaszt építenek ki, ismertette a részleteket a polgármester. Az útjavítás minőségi változást fog hozni, a szemétszállítás korszerű, zárt rendszerű autókkal fog történni, tette hozzá az elöljáró.

Gyergyószentmiklóson a várost kikerülő utat kell építeni a remetei hulladéklerakóhoz, meg kell oldani a fűtésgondokat, ki kell cserélni a jégpálya tetőszerkezetét, ezekre közösen kell megkeresni a megoldásokat, hangsúlyozta Borboly Csaba, és kiemelte Barabás Csaba segítségét, amikor felmerült az ötlet, hogy a teherforgalmat ki kell vinni a város központjából. Ahhoz, hogy a város a fűtésproblémát rendezni tudja, a megyei tanács átvállalja az útjavítást. Amit tavaly felvállalt az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt, jó döntés volt, ennek folyamatosan van eredménye – fogalmazott a megyeelnök.

Bende Sándor azt mondta, megpróbálnak kormánypénzt is lehívni az útmunkálatokra, ehhez a helyi önkormányzat nyújtsa be igénylését a PNDL-programba. – A tavaly a választók előtt megkötött egyezségnek köszönhetően a város be tudja hozni a korábbi hátrányt – nyilatkozta a képviselő.

Barti Tihamér úgy véli, ebben a mandátumban lesznek a legnagyobb beruházások infrastruktúrális téren a városban. Terveik között útjavítások, a jégpálya munkálatai, víz- és csatornahálózat javításai, iskolaépületek munkálatai szerepelnek. Az alelnök reméli, hogy sikeres év lesz, mondta beszéde végén.

A helyszínen készült kisfilm megtekinthető Borboly Csaba Instagram-oldalán: https://www.instagram.com/p/BQ2XNILDugt/

Csíkszereda, 2017. február 23.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774