Készülnek a X. Székelyföldi Lovas Ünnepre Gyergyószentmiklóson

Fel kell hívni a figyelmet a lovasturizmusra

(0 Szavazat)55 megjelenítés

Hargita megye legszínesebb és legjelentősebb lovas rendezvényét, a X. Székelyföldi Lovas Ünnepet idén szeptember 2-3. között szervezi meg a Krigel Sport Klub a megyei tanács és a gyergyószentmiklósi önkormányzat társszervezésében, a részleteket sajtótájékoztató keretében ismertették. A szervezők hetven különböző programmal készülnek, amelyek között állandónak számít a kézműves vásár, bábszínház, lovaglási lehetőség gyermekeknek, idén is kitüntetik a legidősebb és legfiatalabb, valamint leghosszabb hajú résztvevőt, csatáznak a polgármesterek, bírálják a kutyákat. Az állandó programok mellett újdonságnak számít a western show, a lovas kaszkadőrük pedig a korábbiaknál is ütősebb bemutatóval biztosítanak igényes kikapcsolódási és feltöltődési alkalmat a megszokott nagyszámú érdeklődőknek. 

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a rendezvényt a megye legrangosabb lovas eseményének nevezte, amelyre büszkék lehetnek. Meggyőződése, hogy hozzájárul a térség vonzerejének növeléséhez, és a vendégéjszakák számának gyarapodásához.

- További hozadéka a lovas programoknak, hogy Hargita megye fokozatosan nagy hatalommá válik a lovas turizmusban Székelyföldön, mivel lovaglásra alkalmas szép tájakban gazdag, és ha a medveproblémát is sikerül megoldani, akkor egyre több turista látogat megyénkbe kihasználva ezen ágazat lehetőségeit. Rá kell irányítani a figyelmet a lovas turizmusra, amelyhez a lovas versenyek résztvevői teremtik meg az alapot, ki kell találni, hogyan maradhat meg a ló szerepe a gazdaságban a gépek világában – fogalmazott a megyeelnök. Javasolta a gyermekek bevonását a lovas tevékenységekbe, amely egyéniségük fejlődésére is hatással lehet, ennek érdekében már elindult egy lovarda építő program a magyar kormány támogatásával. Hozzátette, ahogyan a többi sportágra pénzt áldoznak, úgy a lovas sport támogatását is be kellene vezetni lovasalap létrehozása révén minden térségben, mert ez is egy költséges tevékenység, amelyet így lehetne hozzáférhetőbbé tenni.

Bajkó Tibor, a Krigel Sport Klub vezetője a program céljának a fiatalok megszólítását, a virtuális világból való kiszabadítást nevezte. Továbbá a lovas sporttal kapcsolatosan kiemelte a korábban népszerű fogathajtó versenyek leegyszerűsített formájaként megjelenő díjugrató, terep- vagy hagyományőrző versenyeket, amelynek előnye, hogy nem kell annyi felszerelés, kiadás és ló hozzá, mégis fenntartható a lovas sport iránti érdeklődés. Ráerősítve a megyei tanács elnöke által elmondottakra, kifejtette, hogy a korábbi évekhez hasonlóan külföldről több mint százötven vendéget várnak, akik több helyszínre is ellátogatnak, megnézik a Gyilkos-tavat, a Békás-szorost, Parajdot, Korondot kirándulásukat a lovas ünneppel zárva.

A sajtótájékoztatón Kassay Péter megyei tanácsos kifejtette, minden olyan történés, ami a génjeinkhez, és ahhoz nyúlik vissza, amiben felnőttünk az nem lehet rossz, arra kell támaszkodni, ami a miénk. György István alpolgármester a rendezvény közösségi jellegét hangsúlyozta, amelynek támogatását az önkormányzat prioritásként kezeli. Barabás Csaba kabinetvezető pedig megemlítette, hogy a megyei tanácsnak sikerült növelni a támogatás összegét, ami így több mint ötven ezer lej. Hozzátette, öröm számára hallani, hogy a fiatalok nem fesztiválra, hanem a közelgő lovas ünnepre készülnek.

A rendezvényről részleteket itt találnak: https://www.facebook.com/szekelyfoldi.lovasunnep/.

Csíkszereda, 2017. augusztus 8.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774