Kerekasztal - beszélgetés a csíksomlyói Pasztorális Napokon

Simogassuk helyre a dolgokat, mint a kibicsaklott bokát!

(0 Szavazat)60 megjelenítés

Az irgalmasság évében kerekasztal - beszélgetésen osztották meg személyes tapasztalataikat a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Házban a Pasztorális Napok második napján kedden, május 3-án. Szőcs Csaba a kolozsvári Verbum Keresztény Kulturális Egyesület vezetője moderálásában a hallgatóság, akik között ott ült a 99 éves Antal atya is, tapasztalatokat, meglátásokat hallhattak azon területen, környezetben ahol tevékenykedik Simó Irma pszichológus, az Áradat Egyesület vezetője, Demeter Zsuzsa a Gyulafehérvári Caritas programigazgatója, György Alfréd kamilliánus szerzetes, Böjte Atya ferences szerzetes és Borboly Csaba Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Böjte Csaba ferences szerzetes szerint az ember természeténél fogva tud rossz lenni, de mint a kibicsaklott bokát helyre lehet és helyre kell simogatnunk, hogy megjavuljon és jó irányba javuljanak környezetében a dolgok. Hozzátette el kell jutnunk azokhoz az emberekhez, akik a modern világ perifériáin élnek.

György Alfréd kamilliánus szerzetes személyes példáján keresztül fejtette ki, hogy Isten irgalmán keresztül tapasztaljuk meg miért érdemes élnünk, megtapasztalni az élet mélységeit, onnan visszajönni és az így kapott erőt arra használni, hogy másokon segítsünk erőt, biztatást nyújtani az erre szorulóknak. Arra a kérdésre, hogy vannak-e perifériák az erdélyi katolikus egyházban és hová kellene kimenni a szerzetes válaszában kiemelte az igazi perifériák bennünk kezdődnek és el kell jutnunk arra a részre ami hajléktalan bennünk, csak így juthatunk el a másik ember perifériájához is.

Borboly Csaba megyeelnök hangsúlyozta az egyháznak nagyobb szerepet kell biztosítani a közéletben, hiszen nagyon sok ember hoz bizonytalan döntést egymagában, ez a bizonytalanság pedig tovább gyűrűzően rontja a saját és környezete helyzetét. – Ne egymás ellen cselekedjünk, hanem egymást segítve, tapasztalom, hogy két politikus a régi sérelmeket táplálva befolyásolja a fiatal generációkat is akik erre alapozva sorakoznak fel egymás ellen és ez nem jó, meg kell találni a középutat és ha van közös cél egymást segítve jussunk el oda – fejtette ki a megyeelnök. – Sok plébániára eljutok, számtalan prédikációt alkalmam volt végig hallgatni és sok esetben ezek segítettek munkám során egyről a kettőre lépni. Így volt ez a Szent Anna Speciális Iskola bentlakásával, amikor már kilátástalan volt a helyzet, akkor jött a megoldás, de említhetem a Lázár-kastély ügyét, amelyre 3 év kemény munkát követően a közelmúltban került megoldás és a Lipthay család Böjte atyának adományozta a részüket. Ha elkötelezetten hiszünk céljainkban és tiszta szívvel teszünk érte, akkor elérjük a várt eredményt – hangsúlyozta a megyeelnök.

Borboly Csaba erről szóló blogbejegyzése elolvasható az alábbi linken: http://www.borbolycsaba.ro/blog/irgalmassag-a-kozeletben-irgalmassag-a-politikaban/

Csíkszereda, 2016. május 3.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774