Képeslap kiállítás és díjátadó a megyeházán

Székelyföld képeslapokon

(0 Szavazat)38 megjelenítés

A VIII. Székelyföld Napok részeként október 18-án, szerdán 11 órától Ádám Gyula fotóművésznek, az elmúlt években a Székelyföld kulturális folyóirat mellékleteként megjelent képeslapjaiból nyílt kiállítás a Megyeháza Galériában.

A Székelyföld képeslapokon című kiállítást Lövétei Lázár László, a Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Hargita Kiadóhivatal vezetője nyitotta meg, méltatva a csíkkarcfalvi születésű fotóművész munkásságát.

– Ha egy-két percig elidőzünk ezeknél a miniatűr képeknél mindannyiunknak eszébe jut néhány egészen izgalmas történet – fogalmazott a Székelyföld folyóirat főszerkesztője.

Ádám Gyula, a Hargita Megyei Kulturális Központ fotó-videó referense, a kortárs fotóművészet egyik legjelentősebb alakja. Munkásságát 2000-ben Csíkszereda város Pro Urbe-díjával, 2008-ban Magyar Művészeti Díjjal jutalmazták.

Fotók a kiállításmegnyitóról a Megyeháza Galéria közösségi oldalán.

Átadták az idei Székelyföld-díjakat

Október 18-án, szerdán délben a megyeháza márványtermében átadták a húszéves születésnapját ünneplő Székelyföld kulturális folyóirat idei díjait.

Elsőként Lövétei Lázár László, a Székelyföld kulturális havilap főszerkesztője köszöntötte a díjazottakat. Beszédében köszönetét fejezte ki a fenntartó Hargita Megye Tanácsának az általa nyújtott támogatásért, majd tolmácsolta Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnökének üdvözlő sorait.

Lukács Bence Ákos konzul rendkívül hiánypótlónak nevezte a Székelyföld folyóiratot, amely nemcsak a  székelyföldi embereknek fontos, hisz a magyarországi előfizetők listája is legalább olyan hosszú, mint az erdélyi.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elismerően szólt a Székelyföld két évtizedes munkásságáról:

– A Székelyfölyd szerkesztősége teszi a dolgát, Székelyföldért dolgozik, olyan értékalkotás folyik, amely ennek a térségnek a szellemi megerősödését tudja szolgálni. Tudjuk hol élünk és mivel tartozunk a szülőföldnek, és hogyan tudunk a jó gondolatok jegyében továbbra is a szülőföldért tenni és alkotni – hangsúlyozta a megyevezető.

Az idei díjazottak: Péntek János nyelvész, egyetemi tanár, Mihály János történész, Temesi Ferenc író és Gothár Tamás költő.

Elsőként Mirk Szidónia laudálta Péntek János nyelvészt, majd Molnár Vilmos méltatta Mihály János történész munkásságát. A Székelyföld-díj mellett a hagyományokhoz híven további két díjat adtak át: a Székely Bicskarend Díjat Temesi Ferenc író (laudált: György Attila), míg a Szabó Gyula-díjat Gothár Tamás költő érdemelte ki (Fekete Vince méltatta). A díjakat Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke adta át. Homoródalmás önkormányzata részéről Sándor Krisztina, helyi tanácsos köszöntötte a pályakezdő Gothár Tamás költőt, átadva Homoródalmás felajánlását számára.

Fotók a díjátadóról.

Csíkszereda, 2017. október 18.


[ Kulturális hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774