Káposztavágás és -vásár Szépvízen

(0 Szavazat)58 megjelenítés

Október 10-én, szombaton a Nád-dűlőben tartották meg a hagyományos szépvízi Káposztavágást és -vásárt, immár nyolcadik alkalommal.
A rendezvény szombaton reggel 8 órakor a borzsovai, csíkszentmiklósi és szépvízi hagyományőrzők felvonulásával kezdődött fúvósok kíséretében a Nád-dűlőre.

Az ünnepség hivatalos megnyitóján részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is, aki köszönetét fejezte ki Ferencz Tibor polgármesternek, hogy 2008-ban újjáélesztette azt a több száz éves hagyományt, amelyről már a XVIII. században is van írásos feljegyzés. Jó példa, ha egy település – mint Szépvíz – összefog, akkor a kicsiből is lehet nagyot építeni, ehhez gratulált Ferencz Tibor polgármesternek és a szépvízieknek.

„Ma a munka gyümölcsének betakarításához, a káposztavágáshoz értünk. Bízom benne, hogy a gazdák, termelők meglelik örömüket a terménybetakarításkor, és jó árban tudják értékesíteni a messze földön híres szépvízi káposztát” – fogalmazott a megyeitanács-elnök. Mint elárulta ő maga is vásárolt ez évben is, és abban bízik, hogy sokan tettek még hasonló módon Csíkszeredából és a térségből. „A felmenőink tudták a helyes étrend és az egészséges táplálkozás alapvető szabályait, jó lenne arra visszatérjünk mi is. A mai nap azt is bebizonyította, hogy kisparcellán is lehet hatékonyan és jövedelmet hozó módon termelni. A helyi gazdák 1-2 áras földeken érik el az 1-2 ezer lejes nettó jövedelmet” – hangsúlyozta a megyeelnök.

A termelők mellett szép számban érkeztek vásárolni vágyók is a frissen vágott káposztából. A vásári hangulatot a káposzta eladása mellett termékvásár is elősegítette, ahol helyi és környékbeli termelők kínálták portékáikat.

A rendezvényen a Hargita Megye Tanácsának népviseletek támogatási programja keretében, a szépvízi Pozdor néptánccsoport részére vásárolt székely népviseletek bemutatására is sor került. A megyei tanács 2500 lejjel támogatta a viseletek beszerzését. A viseletek ünnepélyes bemutatásán Becze István megyei tanácsos volt jelen. Ferencz Tibor polgármester, a Szépvízért Egyesület elnöke köszönetét fejezte ki Hargita Megye Tanácsának, hogy felkarolta a helyi fiatal néptánccsoportot és hozzájárult ahhoz, hogy szép viseletben mutathassák be táncainkat.

A nap színfoltját a káposztás ételek főzőversenye jelentette, a gyerekek számára ugyanakkor rajzversenyt is hirdettek, ennek eredményhirdetésére a déli órákban került sor. A nap folyamán a Nádon felállított színpadon a helyi és a vendégteleülések hagyományőrző csoportjai léptek fel, jelen voltak Kutas és Újkígyós testvértelepülések küldöttségei is. A nap élőzenés bállal zárult, ahol a mulatni vágyók a nádi káposztából készült töltelékes káposztát is megkóstolhatták.

Csíkszereda, 2015. október 10.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774