Kántorok találkoznak Csíkszeredában

Több napos képzésen vesznek részt az egyházmegye kántorai

(1 Szavazat)67 megjelenítés

A csíkszeredai Jakab Antal Tanulmányi Ház ad otthont február 15–18. között a kántorok számára megszervezett továbbképzésnek, melyet Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Hargita Megyei Művészeti Népiskoláján keresztül 18 ezer lejjel támogat. 

Tamás József segédpüspök és egyben a Zenei Bizottság titkára a Csíksomlyói Kegytemplomban tartott megnyitón örömmel nyugtázta a nagyszámban részt vevő kántorok jelenlétét, ugyanakkor köszönetet mondott Hargita Megye Tanácsának a támogatásáért, nemcsak a továbbképzésre, hanem az előző években az egyházaknak nyújtott támogatásáért és a szoros együttműködésért is. Mint mondta, részben ennek köszönhetően is döntött úgy a bizottság, hogy Csíksomlyóra szervezik a találkozót, hiszen így olcsóbban és kényelmesebben megerősödhetnek lelkileg és szellemileg a résztvevők. A képzésre három meghívott érkezik, Marcel Octav Costea, a bukaresti Szent József székesegyház karnagya és gregorian tanszékvezető a Bukaresti Zeneművészeti Egyetemen, Szabó Szabolcs pécsi karnagy és Lászlóffy Árpád székelyudvarhelyi zenetanár. Az elmélkedéseket Dávid György, a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király templom plébánosa tartja.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnöke párhuzamot vonva a megyei tanács és az egyház között. beszédében hangsúlyt adott a kántorok szerepének az egyház életében. Mint fogalmazott, ahogyan a megyeelnök munkáját számos kollégája segíti, úgy az egyházfők munkájához nagyban hozzájárulnak a kántorok is. Sokkal hiányosabb lennének az egyházi szertartások a kántorok és az általuk vezetett egyházi énekkarok munkája nélkül, tette hozzá. Ugyanakkor Borboly Csaba hangsúlyozta: a fiatalok keresztény értékek mentén történő oktatása, nevelése elengedhetetlen ahhoz, hogy segítsék őket az itthon maradásban, melyben nagy szerepet játszik az egyház és az általa szervezett ifjúsági találkozók, események. A megyeelnök zárásként megköszönte a segédpüspök munkásságát, amelynek köszönhetően jó együttműködés alakult ki a megyei tanáccsal. Ennek révén a közélet és az egyházi élet egybefonódásáról beszélhetünk megyénkben, és egyre kevesebbek a gondok, illetve több eredmény valósulhat meg.

Csíkszereda, 2016. február 15.


[ Egyházi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774