Kájoni János-díj: a jó példák és helyes út bemutatása

Hargita Megye Tanácsa a Magyar Nyelv Napja alkalmából díjazott

(0 Szavazat)25 megjelenítés

Idén is átadta Hargita Megye Tanácsa a Kájoni János-díjakat, a kiemelkedő eseménynek a Kájoni János Megyei Könyvtár adott otthont november 16-án. A kitüntetéseket ez alkalommal dr. Balázs Lajos néprajzkutató, Mirk László tanár és Cseke Gábor író vehették át Borboly Csabától, Hargita Megye Tanácsa elnökétől.

November 13. a Magyar Nyelv Napja, ezen a dátumon fogadták el a magyart államnyelvvé tevő, a magyar nyelv és nemzetiségről szóló 1844. évi II. törvényt. 2015-ben Románia is becikkelyezte a Borboly Csaba javaslatára készített, és az RMDSZ képviselői és szenátorai által  beterjesztett törvényt, amely szentesíti a magyar nyelv napját.

A díjátadás a Magyar Nyelv Napja alkalmából szervezett rendezvénysorozat befejező eseménye volt. Hargita Megye Tanácsa a Kájoni János-díjat azoknak a személyeknek adományozza, akik a kulturális élet, az irodalom, a művészetek terén kiemelkedő művészi színvonalú alkotó tevékenységet, valamint a közművelődésben hosszú időn keresztül maradandó értékeket teremtő, kimagasló munkát végeztek.

Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának képviseletében Balogh Attila Márton köszöntötte az egybegyűlteket, az ünnepi eseményt Imre Krisztina, Hargita Megye Tanácsának munkatársa moderálta.

A mostani díjazottak a magyar nyelv ápolása, szokásaink megismerése és azok átadása érdekében rendkívüli munkát végeztek, mondta köszöntőjében Borboly Csaba. Azok előtt tisztelgünk, akik a magyar nyelv érdekében kulturális tevékenységet végeznek, gyerekeinket oktatják, és elültetik bennük a nemzethez való tartozás, a szülőföldhöz való ragaszkodás csíráját, fogalmazott. A díjakat is azért hozta létre Hargita Megye Tanácsa, hogy megmutassák a helyes utat és a jó példákat, fejtette ki a megyeelnök. A díjazottaknak gratulált, munkásságukhoz kitartást kívánt, és a megyei tanács további támogatásáról biztosította őket.

Dr. Balázs Lajos Csíkszentdomokos átmeneti, sorsfordító szokásait bemutató szokásmonográfiáit a magyar néprajztudomány mindeddig egyedülálló, meghatározó munkáiként tartják számon, amelyeket többek között a Magyar Kultúra Napja tiszteletére szervezett csíkszeredai rendezvények sorában mutattak be. 2016-ban a Kájoni János Megyei Könyvtárban a honismeret évét az ő könyvének a bemutatásával indították, hisz  csíkszentdomokosi néprajzi kutatásainak következtetései az egész magyarságra érvényes következtetéseket hordoznak. Kitartó és következetes munkája révén hozzájárult a magyar nyelvű tudományosság kiteljesedéséhez és nem utolsósorban a különböző szokásokhoz és rítusokhoz kapcsolódó szavaink mentéséhez és közkinccsé tételéhez, hangzott el a laudációban. (A laudáció teljes szövege megtalálható a csatolmányban.)

Mirk László az 1970-es évektől érdeklődik a hagyományos paraszti népélet jelenségei iránt, s ezekről számos cikke, tanulmánya jelent meg különböző erdélyi és magyarországi folyóiratokban, szaklapokban. Sokrétű tevékenységéért díjak, elismerések sorát kapta. A Magyar Nyelv Napja alkalmából szervezett rendezvénysorozaton Hargita Megye Tanácsa Kájoni János-díjjal ismerte el kiemelkedő művelődésszervezői, újságírói, szerkesztői munkásságát, a romániai magyar nyelvű oktatás és nevelés szakterületén kifejtett életmű-tevékenységét, amellyel a közoktatás megmaradását, fejlesztését, az anyanyelvű kulturális örökség megtartását szolgálta. (A laudáció teljes szövege megtalálható a csatományban.)

Cseke Gábor 2016.  július 29-én 75 évet töltött, de ma is legalább annyit dolgozik, mint ifjúkorában: szerkeszt, rendszerez, elemez, alkot, összeállít, bemutat, múltba mélyed, jövőbe tekint. Köteteinek száma közelít az ötvenhez, próza, vers, riport, műfordítás vegyesen. Legutóbbi kötete 2017-ben a Hargita Népe Kiadó gondozásában jelent meg Sorsok könyve címmel. Rendkívül aktív, minden kulturális rendezvényen jelen van. Sokirányú, szerteágazó  tevékenységét lehetetlen felsorolni. Folyamatosan jelen van írásaival a virtuális térben, honlapot és több tematikus blogot is szerkeszt,  digitalizál, könyveket szerkeszt.  Tudatos,  következetes munkájának köszönhetően  kortárs hazai magyar írók művei kerülhettek fel a világhálóra. Hargita Megye Tanácsa a Kájoni János-díjjal ismeri el kiemelkedő írói, költői, publicisztikai és szerkesztői, valamint művelődéssszervezői tevékenységét. (A laudáció teljes szövege megtalálható a csatolmányban.)

Az ünnepi eseményt Fodor Szilvia és Becze Tamás diákok, valamint Benedek Szilamér klarinét-szaxofon tanár előadása tette színesebbé.

Váradi Pál Péter és Lőwey Lilla kettős albumbemutatójával kezdődött a rendezvény, a Bihar-hegység - A Király-hágótól a Bihar-hágóig és Erdély - Kemény János - A marosvécsi mecénás - Az Erdélyi Helikon alapítója című fotóalbumokat mutatták be a szerzők vetítéssel kísérve.

Az eseményről további fotók megtekinthetők az alábbi linken:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/1848109898569718

Csíkszereda, 2018. november 17.


Kulturális hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774