Jóváhagyták a megyei hulladékgazdálkodási rendszer befejezéséhez szükséges intézkedéseket

Megtartotta májusi soros ülését Hargita Megye Tanácsa

(0 Szavazat)66 megjelenítés

A Hargita megyei integrált hulladékgazdálkodási rendszer projektjének befejezését segíti a szükséges területek használatba adása Hargita Megye Tanácsának, újratervezték a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szellőztetőrendszerének csövezetét, idén is kitüntet valakit kiváló tevékenységéért Hargita Megye Tanácsa, kilépik a tanácsból Magyari Vencel, illetve új tag Miklós Géza. Ezekről és más határozattervezetekről döntött Hargita Megye Tanácsa május 13-án, szerdán megtartott rendes ülésén.

Magyari Vencel személyes okokra hivatkova visszalépik tanácsosi tisztségéből, amit tudomásul vett a testület. Még nincs döntés arról, hogy a megüresedett helyet ki fogja betölteni, mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Miklós Géza csatlakozását már egy korábbi alkalommal elfogadta a tanács, eskütételére a szerdai ülésen került sor. Miklós Géza az urbanisztikai bizottságnak is tagja lett.

A tanács javasolja, hogy a Központi Fejlesztési Régió gyulafehérvári hivatalában legyen egy alkalmazott, aki a Hargita megyeiek ügyeit rendezi és követi, hogy a helyi elöljáróknak ne kelljen minden irattal a központba utazniuk. Ebben a tervezetben Borboly Csaba elnök a polgármesterek igényét terjesztette elő, a javaslatot a tanács elfogadta.

Kölcsönt vesz fel 25 millió lej értékben a kincstártól a megyei tanács, ezzel a megyei hulladékgazdálkodási projekt vissza nem térítendő részét finanszírozzák. – Ahogy a korábbi években is mondtuk, nem akarjuk eladósítani a megyét, csak olyan befektetésekre veszünk fel kölcsönt, ami megtérül. Ezt a kölcsönt is tudjuk fedezni majd a haszondíjból – ismertette Borboly Csaba.

Ugyancsak a projekt befejezésének érdekében a megyei tanács ügykezelésébe kerül egy szentegyházi terület, ahonnan a hulladékot kell elszállítani, és egy tusnádi terület, amely a helyi közbirtokosságé. – A területeket ingyen veszük használatba, ez a projekt befejezését segíti – tette hozzá Barti Tihamér alelnök.

Továbbá elfogadták a villamosításra vonatkozó dokumentációt Gyergyószentmiklósra, Maroshévízre és Remetére vonatkozóan, illetve a tudnásfürdői terület technikai és gazdasági dokumentációját. Modernizálják a 153D jelzésű megyei utat, amely szükséges a járhatóság biztosításához a projekt kivitelezése érdekében.

A Csíkszeredai Sürgősségi Kórház felújítási munkálatai során újra kellett terveztetni a szellőztetőrendszer csövezetét. Az új tervet elfogadta a testület, a következő napokban pedig kiírják a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárást.

– Szerződéskötés után körülbelül két hónapot vesz igénybe a kivitelezés. Reményeink szerint pedig a napokban befejeződnek az intenzív osztály munkálatai is – ismertette Barti Tihamér.

Továbbá költségvetést is módosítottak, a megyei tanács a tartalékalapjából különített el pénzt műtőlámpák beszerzéséhez a csíkszeredai kórház számára – terjesztette elő Borboly Csaba.

Módosult a bélbori és az oklándi speciális iskolák megnevezése, inkluzív iskolaközpontokká alakulnak, amit korábban jóvá hagyott a helyi önkormányzat és tanfelügyelőség.

Az ülés végén a testület zárt ajtók mögött választotta ki azt a személyt, aki idén Hargita Megyéért Díjat kap.

 

Csíkszereda, 2015. május 13.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774