Jó ütemben fejlődik a csíkkarcfalvi gazdaság

Mobil fejőgépet vásároltak a támogatásból

(0 Szavazat)138 megjelenítés

A Csíkkarcfalvi Szarvasmarha- és Juhtenyésztő Egyesület mobil fejőgépet és áramfejlesztő készüléket vásárolt Hargita Megye Tanácsa támogatásából. Az idei évben pályázati kiírásán keresztül összesen 130 ezer lej vissza nem térítendő eszközbeszerzési támogatást kínált a Hargita megyei állattenyésztő egyesületek tevékenységének fejlesztésére a megye tanács Vidékfejlesztési Egyesülete (http://bit.ly/2z0voXU). 

Az átadáson a helyi gazdák mellett jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Gábor Tibor polgármester és Szőcs László alpolgármester is. Bartalis Attila a karcfalvi gazdaegyesület elnöke számolt be a helyi tejbegyűjtő felszereléséről. Mint mondta a létrehozott csarnokba tavaly sikerült vásárolni tejhűtőtartályt és a minőséget ellenőrző úgy nevezett ecomilk készüléket. A továbbiakban is szeretnék pályázatból bővíteni a csarnokot, hiszen jó irányba indult el a fejlesztés. A mostani pályázat önrészét pedig sikerült kigazdálkodniuk az előző fejlesztéseknek köszönhetően. A pályázati dokumentáció összeállításában a Felcsík Kistérségi Társulás is segített. – Olyan fekvésű és adottságú legelőink vannak, amelyet a svájciak is megirigyelhetnek. A jövőben azon dolgozunk, hogy meg is irigyeljék, és mintaszerű legeltetést folytassunk – tette hozzá Bartalis Attila. Az egyesüet több mint száz tehénnel számol, a karcfalvi tejállomány pedig jó irányba alakul. A helyi gazdák is egyre inkább figyelnek a szarvasmarha állományra. Ugyanakkor továbbra is problémát jelentenek a medvék támadásai.

Szóba került a Madicsa-fürdői villamosítás is, amely jól halad. A helyszínen találhatóak már a villanyoszlopok, amelyeket a helyükre is állítanak. Ennek kapcsán a megyeelnök és az egyesület tagjai a jövőben a közelben lévő esztenát és a fürdőt turista látványosságként igyekeznek összekapcsolni. Karcfalván alakúlhatna meg az első látványesztena, amely a fürdővel összekapcsolva nagy letőségeket rejt a község számára.

Erről Borboly Csaba megyeelnök és Bartalis Attila a közösségi oldalon is beszámolt:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1452308451483200/

Csíkszereda, 2017. december 11.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774