Jó példák Gentből

(0 Szavazat)23 megjelenítés

Székely termék védjeggyel ellátott termékeket készítő Hargita megyei helyi érintettek is részt vettek Hargita Megye Tanácsának munkatársaival együtt Belgium Kelet-Flandria tartományának székhelyén, Gentben február 18-20. között a FRiDGE projekt keretében szervezett partnertalálkozón és tanulmányúton.

Az Európai Uniós, az INTERREG EUROPE program keretében zajló projekt célja az élelmiszeriparban érdekelt kis- és középvállalkozások (KKV-k) versenyképességének növelése. A projekt során olyan szakmai politikákat dolgoznak ki, amelyek segíthetik ezen KKV-k fejlődését. Testvérmegyei együttműködésnek köszönhetően a Tolna Megyei Fejlesztési Ügynökség, a projekt vezetőpartnere Hargita Megye Tanácsát is meghívta, hogy csatlakozzon a szakmai munkához, így a megyei tanács partnerszervezetként vesz részt a projekt kivitelezésében.

A belgiumi Gentben található tartományi székhelyen mutatkozott be a székelyudvarhelyi Szőcs Rezső családi vállalkozásával és termékeivel, a Jamy gyümölcspálinkákkal, valamint Tompos Mária és lánya, Papp Dalma a madéfalvi Radipcom kisüzemi húsfeldolgozójukat mutatták be a hat országból (Belgium, Németország, Finnország, Magyarország, Románia és Görögország) érkező partnerszervezet képviselőinek. A Jamy Pálinkamanufaktúra vállalkozást 2015-ben indították és 2019-ben tíz termékükre nyerték el a Székely termék védjegyet. A Radipcom családi vállalkozás hentes termékeinek készítése során természetes alapanyagokat és fűszereket használnak fel. A vállalkozás szintén 2019-ben nyerte el a Székely termék védjegy használati jogát.

A projektmegbeszéléseket követően a partnerszervezetek képviselői Gent-i és Gent környéki jó példákként szolgáló kezdeményezéseket és vállalkozásokat látogattak meg. Így a Hargita megyei helyi érintetteknek lehetőségük volt betekintést nyerni többek között egy Gent-i, és környékbeli helyi termékeket forgalmazó és étteremként is működő, a jelenkor igényei szerint átértelmezett „mészárszékbe”. A tanulmányút során ellátogattak az ILVO mezőgazdasági és élelmiszeripari kutatóközpontba, a Stokerij Van Damme hagyományos gabonapálinka főző műhelybe, a Ganda Ham sonkagyárba, valamint a híres Delirium Tremens sört gyártó Brouwerij Huyghe sörgyárba. A különböző helyszíneken többek között az általuk használt védjegyekről is előadást tartottak. Az oltalom alatt álló eredetmegjelölésről  is szó esett, aminek a használati joga a székely termékek számára is egy jó lehetőséget jelenthetne.

A megyei tanács, az általa indított Székely termék mozgalomban a FRiDGE projekt révén is erősíteni kívánja a védjegyet, növelve helyi termelőink versenyképességét és termékeik minőségének folyamatos javítását.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774