Jelentős összeget fordítanak a pápalátogatással kapcsolatos egyházi programokra

Termelői inkubátorház épül Székelyudvarhelyen

(0 Szavazat)17 megjelenítés

Ferenc pápa június elsejei csíksomlyói látogatására készülve április 25-én, csütörtökön rendkívüli tanácsülést tarott Hargita Megye Tanácsa döntéshozó testülete, amelyen ellenszavazat nélkül elfogadták az egyháztámogatási kiírás nyertes pályázatainak finanszírozását.

Január 11-én, Ferenc pápa romániai látogatásának hivatalos bejelentésével egyidőben rendkívüli tanácsülést tartottak a megyeházán, ahol elvi határozatot fogadtak el arról, hogy a csíksomlyói pápalátogatásra való tekintettel megnövelt összeget fordítanak az egyházi programok támogatására. A legnagyobb támogatásban a Csíksomlyói Ferences Kolostor részesült, 473 035 lejt fordítanak a pápalátogatás előkészítésének fedezésére. A tanácsülésen az is elhangzott, hogy a jóváhagyott összegeket nem utalják át az egyházaknak, hanem a megyei tanács bonyolítja le a közbeszerzéseket.

– A pápalátogatás mellett mindegyik történelmi egyháznak a kiemelt egyházi jellegű nagy eseményeit is támogatjuk – hangsúlyozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Székelyudvarhelyen megépülhet a második inkubátorház is, amelyet termelői inkubátorházként pályáztak meg sikeresen. Az újabb európai uniós pályázatnak köszönhetően a termelőknek lesz nagy segítség a létesítmény, amelynek önrészének költségeit a város- és a megyevezetés fele-fele arányban vállalta magára. Az 1,7 millió lejes önrészt megszavazta a testület a mai tanácsülésen.

– Az udvarhelyszékiek az első inkubátorház megnyitása után már egy hónappal érezték annak pozitív szerepét, hisz megtelt élettel, belakták a kezdő vállalkozások az épületet, ezért is nagyon örvendünk a második nyertes EU-s pályázatnak, amely már egy termelői inkubátorház fog lenni – fogalmazott Bíró Barna Botond térségi alelnök.

A testület ugyanakkor jóvá hagyta az idei évre a tagdíjat a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás, az Alcsík Kistérség (mikrorégió) és a Pro Cultura Siculi Közösségek Közti Társulás számára, nevesítve a megyei tanács képviselőjét is.

Szőcs-Mátyás István menedzsment vezérigazgató ismertette a vezérigazgatóság által sikeres európai uniós pályázatot, amely a CAF keretrendszert fogja használni, amely kifejezetten közigazgatási intézményeknek van kifejlesztve. A stratégiai tervezés és teljesítménymenedzsment a Hargita megyei polgárok javára projekt olyan képzéseket és tapasztalatszerzésre nyújt lehetőséget, amely növelni tudja az itt dolgozók teljesítményét.

Utolsó napirendi pontként a jövedelemadóból visszaosztott összegből, több megye gyakorlatát követve sürgősségi eseteket támogat a megyei tanács: ez alkalommal a Felcsíki Közösségi Fejlesztési Társulás EU-s finanszírozású pályázatának befejezésére hagytak jóvá pénzforrást, valamint fejlesztik a szentegyházi kórházat és a járda megépülését is támogatják.

Borboly Csaba megyeitanács-elnök azt is bejelentette, hogy a májusi tanácsülést május 9-én, az Európa-napon tartják, amikor egyben a fiatalok napját is ünnepeljük.

Csíkszereda, 2019. április 26.


[ Egyházi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774