Jelentős fejlesztések várhatóak a megye egészségügyi szolgáltatásában

Az egészségügyi miniszterrel találkozott Borboly Csaba

(1 Szavazat)68 megjelenítés

Az előzetes egyeztetések és a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház valamint a Csíksomlyói Tüdő- és Fertőzőosztályon tett látogatások során számos probléma megfogalmazódott. Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnökével folytatott tárgyalást követően Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke Bukaresti egyeztetései során hétfőn, március 27-én Florian-Dorel Bodog egészségügyi miniszterrel is találkozott, annak érdekében, hogy a kórház munkatársai által is megfogalmazott észrevételekről egyeztessen és támogatást biztosítson a tárca a beruházásokra. 

Jó hír, hogy a kért mágneses rezonancia vizsgálatokhoz használt gépet a minisztérium beszerzi a kórház számára, amely közel fél millió lejbe kerül. Jelenleg a csíkszeredai kórház egy hasonló gépet bérel, az így felszabadult összeggel tovább gazdálkodhat a kórház, akár szóba kerülhet új gépek bérlése vagy fejlesztések eszközölése. E mellett a már beküldött felszerelések támogatási igényeket is jelezte a megyeelnök, hogy fenntartják, ezek elbírálása folyamatban van.

A legfontosabb a csíksomlyói osztály átköltöztetése a rendelőintézet (poliklinika) épületébe. A decemberi pozitív szakvéleményt követően ugyanis nincs akadálya a két csíksomlyói osztály átköltöztetésének. A megyeelnök szerint a rendelőintézet átalakításával javul az egészségügyi szolgáltatás, így jobban össze lehet hangolni a tevékenységet. Idén szeretnék elindítani a közbeszerzési folyamatot a bővítési munkálatok megterveztetésére és kivitelezésére. A tárca vezető elvi támogatásáról biztosította a megyeelnököt. Az elkövetkezőkben folyamatosan egyeztetni fognak az egészségügyi tárca egyik, a miniszter által nevesített államtitkárral és a rövidesen meghirdetésre kerülő uniós forrásokat vonnának be ennek érdekében.

A labor vizsgálatoknak is helyet biztosítanának a bővítés során, jelenleg ugyanis a sürgősségi kórház magán cég szolgáltatásait kénytelen igénybe venni.

Az előzetes látogatások során az is kiderült, hogy a sürgősségi betegellátó termek bővítésére is szükség van, ugyanakkor a jelenlegi vagonos elhelyezés sem célszerű. 27 268 sürgősségi esetet kezeltek 2015-ben, tavaly 25 634-et, idén pedig 6 031-et, ezek a számok is azt a tényt erősítik meg, hogy szükséges az sürgősségi eseteket ellátó épület bővítése is.

Mindezen fejlesztések részei Hargita Megye Tanácsa egészségügyi stratégiájának, amely révén javítják a szolgáltatások minőségét és a kórház minden térségbeli rászorulót képes legyen ellátni, valamint csökkenteni a reakció időt a beavatkozásoknál. A megyeelnök ugyanakkor örvendetesnek nevezte, hogy a visszajelzések szerint az elmúlt években tett erőfeszítéseknek köszönhetően az orvostanhallgatók már érdeklődnek a csíkszeredai helyek betöltésére.

Csíkszereda, 2017. március 27.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774