Jelentés készül a román nyelv oktatásának helyzetéről

(0 Szavazat)87 megjelenítés

Fontos problémákra mutatott rá Hargita Megye Tanácsának elemzőcsoportja abban a jelentéstervezetben, amely a 410 felnőtt, Hargita megyei, magyar tannyelvű iskolákban oktató pedagógus, iskolaigazgató és szülő, valamint 538, a megyében, magyar nyelven tanuló diák megkérdezésével készült felmérésen alapszik, a román nyelv és irodalom tantárgy körüli problémákat vizsgálva. A megkérdezett szülők és pedagógusok 97,7%-a úgy véli, hogy fontos vagy nagyon fontos, hogy a gyereke társalogni és írni tudjon román nyelven, 98,5% viszont elégedetlen azzal, ahogy a diákoknak a román nyelvet tanítják a kötelező oktatás keretében.

Mint a kutatásból kiderül, a megkérdezettek többsége azt nehezményezi, hogy a tanterv felépítése nem teszi lehetővé az aktív kommunikáció gyakorlását, a magyar anyanyelvű diákoknak is ugyanazt a tananyagot kell megtanulniuk, mint a román anyanyelvűeknek, ugyanabból kell vizsgázniuk, ezenkívül pedig olyan problémák is megfogalmazódtak, amelyek a tanterv és tananyag mellett a diákok magatartására vezethető vissza. A jelzett gondok megoldására az elemzőcsoport javaslatokat készített, ezek szerint új programra van szükség ahhoz, hogy a magyar diákok megfelelő szókinccsel rendelkezzenek már a VIII. osztály végén, segítve az anyag, a szövegek megértését. Tekintve, hogy a megyei diákok jelentős hányada gyakorlatilag nem érintkezik a mindennapi életben a román nyelvvel, fontos, hogy a románórákon a kommunikációs készségek fejlesztésére helyezzék a hangsúlyt, segítve a köznyelv elsajátítását. Olyan programok kidolgozására van szükség, amelyek által a diákok találkoznak a román nyelvvel, tudatosul bennük, hogy a nyelv megtanulása létfontosságú később az életben, a munkaerő-piacon. Táborok szervezésére, román nyelvű környezetben tanuló, dolgozó és vállalkozó fiatalok beszámolóinak népszerűsítésére van szükség már az elemi iskolákban.

A témában kerekasztal-megbeszélést tartottak az érintett intézmények vezetői,  a jelentéstervezetben az elemzők felhasználták a megbeszélésen elhangzott véleményeket is. A dokumentum részletesen tanulmányozható az alábbi linkre kattintva (az elemzőcsoport június 23-ig várja a hozzászólásokat, javaslatokat, amelyek alapján véglegesíti a jelentést): http://elemzo.hargitamegye.ro/wp-content/uploads/2015/06/JelentesTervezet_Roman_nyelvoktatas.pdf

 

Csíkszereda, 2015. június 11.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, március»
hkscpsv
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774