Jelenteni kell a vadkárokat és a medveészleléseket a lakott területeken

Borboly Csaba: Alaposan összeállított dokumentációkra van szükség 

(0 Szavazat)22 megjelenítés

A Szentábrahám községhez tartozó Magyarandrásfalván, a Dodó-tanyánál egyeztetett a térség gazdáival és vadászaival október 16-án, kedden Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Márton István, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének igazgatója és Simó Dezső Szabolcs, Szentábrahám polgármestere.

A gazdák elégedetlenségüket fejezték ki a minisztérium intézkedéseivel szemben, hisz az egyre szaporodó vadkárokat értékben alul becsülik, és nem térítik meg időben.

Borboly Csaba megyeitanács-elnök elmondta, Brüsszel nem szab gátat a vadkárok megtérítésére, Brüsszelt meggyőztük, most Bukarestet kell.

– Vannak EU-s források, amelyeket lehívhatna a kormány, de nem teszi meg a szükséges lépéseket. A probléma kezelése, amíg a vadászokra volt bízva, addig a tűrhetőség szintjén volt, bár az se volt tökéletes, azóta viszont a helyzet sokat romlott. Nem megfelelő a medvepopuláció becslése sem – sorolta észrevételeit a megyeelnök. Emlékeztette a gazdákat a tavaly nyáron Bukarestbe szervezett megmozdulásra, amit a tüntetésen, az RMDSZ-el együtt sikerült elérni, hogy megszülessen a rendelet.

A helyzet javítása érdekében erős villanypásztorokat kell beszerelni, azon is dolgozunk, hogy erre támogatást kapjunk. Ugyanakkor az emberi életben okozott károkat, sérüléseket is meg kell téríteni, az áldozatok kárpótlásban kell részesüljenek.

– Lassan kijártuk annak az útját, hogyan kell olyan dokumentációt összeállítani, amire megadják a beavatkozási engedélyt. Az emberi életre való veszélyesség tényét be kell mutatni, és bizonyítani minél több fotóval a medve jelenlétét az emberi környezetben – fogalmazott Borboly Csaba, kérve a jelenlévők gazdák és vadászok segítségét a problémás egyedek beazonosításában.

– Azonosítsuk be hány problémás medve van és állítsuk össze a kiemelésükhöz szükséges dokumentációkat, összefogásban, egymásra ráerősítve! – kérte a megyeitanács-elnök.

Márton István, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének igazgatója kiemelte annak fontosságát, hogy a polgármesteri hivatalok oda kell figyeljenek a kártérítéseknél, hogy a törzskönyvezett vagy más értékes állatoknál a dokumentációban szerepeljenek az ezt igazoló okmányok, hogy mennyiért vásárolta a gazda, és akkor nem az általános piaci árat állapítják meg kártalanításul, hanem a valós árát az elpusztult jószágnak.

– Egyéni véleményem, hogy rövidtávon nem várhatjuk sem Brüsszeltől, sem Bukaresttől a megoldást. Az éhes állat megtalálja az útját és kárt okoz terményben, haszonállatokban. Minden községben vadföldet kell kialakítani, közterületből vadászegyesületek területeiből bevetni zabbal vagy olyan kultúrával, amit a vad szeret. Nem egyszerű dolog, de enni kell adni a vadaknak, távolabb a falutól. Összefogás kell ehhez és anyagi források – vázolta megoldási javaslatait Márton István igazgató.

Borboly Csaba megyeitanács-elnök a jelenlévőknek beszélt arról az új törvénymódosító javaslatról is, amely lehetővé tenné, hogy első körben a károkat a megyei tanácsok fizessék ki, és majd utólag a minisztérium kiegyenlíti a kiadások összeget a megyei tanácsoknak.

– Arra kérem Önöket, hogy minden esetben, ha település közelében medvét észlelnek, azt jelezzék a 112-es sürgősségi hívószámon, vagy a legkisebb vadkárt is jelentsék, hogy nyoma maradjon. Mindez nagyon fontos a dokumentáció összeállításához, amely a veszélyes egyed, egyedek kiemeléséhez szükséges – summázta Borboly Csaba.

 

A vadkárokkal kapcsolatos közleményeink az alábbi linken olvashatók:

http://hargitamegye.ro/vadkarok.html

A vadkárok jelentését továbbra is várják a közösségi oldalon:

https://www.facebook.com/vadkarok/

Borboly Csaba Régiók Bizottsága raportőreként kidolgozott jelentése az alábbi linken tanulmányozható:

https://www.borbolycsaba.ro/a-konfliktust-okozo-fajokkal-valo-egyutteles-elosegitese-az-unios-termeszetvedelmi-iranyelvek-kereten-belul/

Csíkszereda, 2018. október 16.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774