Javasolt az Eco-Csík regionális szolgáltatóvá válása

Együtt kell megtervezni a jó irányt a hulladékgazdálkodás terén

(0 Szavazat)40 megjelenítés

Hargita Megye Tanácsa álláspontja szerint az Eco-Csík legyen regionális szolgáltató, induljon a megye mindegyik hulladékgazdálkodási szolgáltatást érintő közbeszerzésén – közölte Borboly Csaba az önkormányzati tulajdonú térségi hulladékgazdálkodó vállalat január 30-i közgyűlésén. A megyei tanács elnöke szerint ehhez meg kell hozni a szükséges tulajdonosi döntéseket minél hamarabb, mivel ha a héten elfogadják az országos költségvetés tervezetét, akkor várhatóan február közepéig a megyei büdzséről is döntés születik.

– Milyen feltételek mellett alakuljon az Eco-Csík regionális hulladékszolgáltatóvá, milyen tőkearánya legyen a részvényes településeknek, megyeszékhelynek, illetve megyei tanácsnak? Most kell erről előzetes forgatókönyveket elfogadni, különben a félévi költségvetés-módosításig nem lesz rá alkalom – figyelmeztetett a megyeelnök újra arra kérve Barti Tihamér alelnököt, aki a hulladékgazdálkodási beruházásokért, így a megyei hulladékgazdálkodási projektért is felel, hogy ezt sürgősen tisztázzák, mivel nem mindegy, miként írják ki a pályázatot a szolgáltatásra: térségekre bontva vagy az egész megyére. – Erről az érintett 66 közigazgatási egységgel együtt kell dönteni, nem megkerülve őket – tette hozzá Borboly Csaba.

– Merünk-e nagyot vállalni? Két közbeszerzési kiírás legyen-e, amely egységes és egyetlen gyűjtést és átrakást jelentene egyetlen szolgáltató cég által, vagy ahogy korábban döntött a megyei tanács és a 66 közigazgatási egység, hat legyen, ami térségi gyűjtést jelent? Ezt kell hamar eldönteni, mert az idei költségvetést ennek megfelelően alakítanánk – hangsúlyozta az elöljáró. Hozzátette, hogy a megyei hulladékgazdálkodási egyesület vezetőtanácsi ülésén kell megvitatni, vonják-e vissza azt a levelet, amelyben nemrég a kétkiírásos változatról kértek jóváhagyást a minisztériumtól, mert a hatos változatban, térségekre bontva a helyi vállalkozások nagyobb eséllyel versenyezhetnének.

Természetesen ha a megye és a települések érdeke egyetlen szolgáltató, akkor helyes ez a levél, és kell dolgozni a kedvező elbírálásáért, fejtette ki a megyei tanács elnöke, aki máskülönben a közelmúltbeli korondi megbeszélésen ennek a témakörnek a kibeszélését ajánlotta, hisz nem maradhat ki a szolgáltatásból egy teljes térség, ha nincs észszerű megoldás és jóváhagyott átrakó. Fontos, hogy a beruházás átláthatóan és kibeszélve valósuljon meg, hogy elkerüljék az újabb feszültségeket, illetve azt, hogy a havi hulladékdíjat az országban már több helyen tapasztalható elviselhetetlen szintre emelje egy idegen cég – hangsúlyozta a megyeelnök, aki a fentiekről tájékoztatja az érintett polgármestereket, az Eco-Csíktól pedig azt kérte, hogy a tőkeemelésre dolgozzon ki saját álláspontot, a hulladékgazdálkodási önkormányzati fejlesztési társulás vezetőtanácsát pedig felkéri, üljön össze ez ügyben.

A regionális hulladékgazdálkodási projektről információt a honlapján találnak: http://elhetojovo.ro/

 

Csíkszereda, 2017. január 31.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774