IX. Örmény Művészeti Fesztivál

(0 Szavazat)29 megjelenítés

2019. szeptember 6-a és 8-a között zajlott a IX. Örmény Művészeti Fesztivál Gyergyószentmiklóson. A háromnapos programsorozat pénteken 17 órakor kezdődött az örmény templom mellett, az örmények betelepedésének 380. évében állított kőkeresztnél egy hivatalos megnyitóval és koszorúzással. 

A megnyitón beszédet mondott dr. Puskás Attila, majd Örményország nagykövete dr. Sergey Minassyan, és Nagy Zoltán polgármester. "Fontos, hogy ez a találkozások helye legyen, mert Gyergyószentmiklós összehozza az örményeket. Ez egy kútforrás, amiből kelet és nyugat egyaránt táplálkozik” – hangsúlyozta dr. Puskás Attila, az Erdélyi Magyarörmények Egyesületének elnöke, aki örömét fejezte ki, hogy egy új út is vezet már az örmény templom felé. Sergei Minasyan, Örményország bukaresti nagykövete örményül mondott beszédében kihangsúlyozta, hogy nagyon örül, hogy ezen a fesztiválon megemlékeznek mindenről, ami fontos az örményeknek. Farkas Balázs, Magyarország csíkszeredai főkonzulátusának konzulja elmondta, hogy az örmények ugyan elveszítették  itt az ősi nyelvüket, de hazát találtak, és kiemelte a magyar anyanyelvűek és az örmények kölcsönös együttélésének, egymásra találásának fontosságát. Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere elmondta, hogy ilyenkor megemlékezünk azokról is, akik idegen földre menekültek, és itt, Székelyföldön telepedtek le, és példát mutattak. A befogadás és a megmaradás keresztjét a jelenlevő méltóságok megkoszorúzták.

Az örmény közösségi házban négy kiállítás várta a hétvége során a látogatókat. Ezeknek a bemutatására a megnyitó után került sor. Gopcsa Paula pasztellkiállítását a művésznő jó barátja, Nuridsány Mimi nyitotta meg, aki Budapestről érkezett. A Komitas Vardapet, az örmény nemzeti műzene megalapítójának életének és munkásságának emléket állító kiállítást Bodurián Ágota mutatta be. Márton Arnold mesélt részletesen a Rejtett zugok mélyén... villanások az örmény múltból című tárlatról, mely betekintést nyújtott az Örmény Könyvtár kincseibe is, illetve Lázár Imola tűzzománc-kiállításának méltatására is sor került. Ezt követően az örmény felmenők emlékére jótékonysági koncertre került sor az örmény templomban, melynek keretén belül Kostyák Attila és sógornője, Sas Márta játszottak többek között Bach, Beethoven és Bartók darabokat. Az est bevételéből a gyergyói örmény temető elhanyagolt sírhelyeit szeretnék rendbetenni.

A szombat reggel flashmobbal kezdődött a piacnál és a főtéren. A nap folyamán a III. Nemzetiségi Vásár keretében kézműves termékekkel várták az érdeklődőket az Örménytemplom utcába, ahol az örmény manufaktúra termékeit, szász süteményeket, székely, román és cigány termékeket, tökmagot, kakast, mézet, sajtot, bőrműves darabokat, szörpöket, konyakot, örmény vonatkozású könyveket és sok mást vásárolhattak, de akár a nevüket is leírathatták örmény nyelven az arra járók. Ugyanitt az Együtt Erdélyben elnevezésű nemzetiségi kultúrműsorra is sor került. Ennek keretén belül fellépett az alfalvi Lenvirágok néptánccsoport, a Gyergyói Cigány Együttes, a Goldregen szász tánccsoport, a maroshévízi Rapsodia Călimanilor táncegyüttes és a bukaresti Vartavar örmény tánccsoport. Délután kettőkor kezdődött a IX. Churut Fesztivál, melynek során nemzetiségi ételek készültek a közösségi ház udvarán, melyek közül a legjelentősebb a hagyományos ángádzsábour leves volt, melyet a csíkszeredai örmények Szentpétery István vezetésével, a gyergyószentmiklósi örmény közösség Kovács Zsolt irányítása mellett készítettek, ugyanott rézüstben főtt a churut nevű különleges örmény ételízesítő, továbbá homokban főtt örmény kávét is lehetett kóstolni.

A nap folyamán a Bejön? elnevezésű program keretén belül egy örmény tematikájú vezetett sétán is részt lehetett venni, mely felhívta a figyelmet a város örmény múltjára, illetve a központi részen található házak történetére, érdekességeire. Tíz épület vett részt a programban, köztük lakóházak, valamint intézmények székhelyei nyitották meg kapuikat az érdeklődők előtt, továbbá az örmény templom tornya is látogatható volt.

17 órától könyvbemutatóra került sor a közösségi házban, ahol Dirameirán Artin Egybeírva című verseskötetét mutatták be. Ezt követően Dinyés József megzenésített verseket adott elő örmény költőktől. Hat órakor kezdődött az Ararat konyakbemutató, melyet dr. Puskás Attila tartott az érdeklődőknek. Hét órától tombolasorsolásra került sor, majd az Armenian Dancing in the night program keretén belül koncertek zárták a napot. Először a helyi Brill Dance táncosai szórakoztatták a közösséget, majd a budapesti Young Skrrt - young rap slang következett. Őt követte a szintén budapesti Kecsap, végül a gyergyószentmiklósi Story Time biztosította a jó hangulatú tánczenét egészen az est végéig.

Szeptember 8-án vasárnap, Kisboldogasszony napján 12 órától került sor az örmény katolikus templom búcsújára. Az esemény során a vörös köpönyegesek és az egyházi méltóságok megkerülték a templomot. A misén jelen volt Jakubinyi György örmény kormányzó és Daveyan Karen örmény katolikus pap Örményországból, aki a szentmise különlegességeként örmény nyelven olvasta fel az evangéliumot, amit magyarul Gál Hunor, az ünneplő egyházközség plébánosa ismertetett. A szentbeszédet Szakács Endre, címzetes esperes, örmény katolikus általános helynök mondta. Az örmény katolikus atya olasz nyelven szólt a hívekhez, és kiemelte, hogy megható számára a gyökereiket kereső és ezért áldozatokat hozó emberek közössége, továbbá elmondta, hogy Isten ránk vonatkozó örök tervéből kell kiindulnia a keresztény embernek. Isten akaratának szüntelen keresése és teljesítése a feladatunk, néha fájdalmakon, kínkeserveken keresztül.

A szervezők arra akartak rávilágítani a hétvégi rendezvénnyel, hogy Gyergyószentmiklóson a régi időktől fogva napjainkig meg tudott maradni a székely, az örmény, a zsidó, a szász, a román és a cigány is. A pozitív példát szeretnénk hangsúlyozni, mert igenis lehet barátságban és szeretetben élni. Mindenki tarsolyában vannak olyan értékek, amelyeket egy csokorba fogva igazi különlegességként adtak át az érdeklődőknek.

Köszönet a háromnapos rendezvény támogatásáért a Hargita Megye Tanácsának.


Kulturális hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774