IV. Székelyföldi Grafikai Biennále

Székelyföldnek modern, intelligens formát adni

(0 Szavazat)70 megjelenítés

A sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban méltó helyszínre lelt a Kovászna, Hargita és Maros megye által közösen szervezett 4. Székelyföldi Grafikai Biennále. A szemle negyedik kiadása beváltotta a rendezvényhez fűzött álmokat: a nevezők felhozatala az előző alkalmakhoz képest is színesebb lett, a résztvevők java része már a nemzetközi mezőnyből került ki.

A biennále termésének java, 312 munka katalógus formában is világot látott: a pályamunkákból válogatott tárlatnak az EMŰK adott otthont. Az október 12-én, szerdán zajló eseményen Siklodi Zsolt, a szemle kurátora elmondta: a rendkívül nagyszámú pályázó a minőségre pozitív értelemben nyomta rá bélyegét. Siklodi a versenyben alkalmazható technikákról elmondta: a 2016-os kiadás meghirdetésekor változtattak az eddig alkalmazott szabályrendszeren, az alkotókra bízták, hogy a művek kidolgozásában és kivitelezésében hagyományos vagy modern technikát, netán azok ötvözését választják, a beküldött alkotásokat pedig egyetlen kategóriába, a nyomtatott grafika csoportjába sorolták. A Biennále kérdésfelvetése nyitott: Mi is a grafika? Sokszorosítási eljárás vagy összetett kommunikációs eszköz, sajátos képalkotási módozat vagy csupán illusztráció, dokumentum vagy életérzéslenyomat? A Székelyföldi Grafikai Biennále választási lehetőségeket kínált és vizuális választ várt a felvetett meghatározásokra.

A 4. Székelyföldi Grafikai Biennále gálájára a Tamási Áron Színház dísztermében került sor. A Zereda művésztelep díját Tordai Levente adta át a lengyelországi Paweł Kwiatkowskinak, az egri Eszterházy Károly Főiskola, a Magyar Képzőművészeti Egyetem és Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának díjait pedig Farkas Balázs konzul adta át Aranyász Zitának, Cristian Aurel Oprișnak, illetve Léstyán Csabának. Köszöntőjében Farkas Balázs hangsúlyozta: az egyik legfontosabb feladat ma a székelyföldi kultúrát, képzőművészetet láthatóvá tenni, Európa térképén a szakma számára is vonzóvá tenni.

A Maros Megye Tanácsa által alapított Nagy Pál-díját a kanadai Zenon Burdy nyerte el, ezt Kozma Mónika a megyei önkormányzat elnöki tanácsosa adta át: „Nekünk, Maros megyeieknek sok olyan értékünk, hagyományunk, intézményünk van, amelyekre büszkék vagyunk. Sokan és sokféleképpen dolgozunk azon, hogy Maros megye újra fejlődési pályára álljon, hogy Székelyföld részeként bekapcsolódhassunk ennek a térségnek a kulturális, gazdasági életébe. Éppen ezért tarjuk nagyon fontosnak, hogy az immár VII. Székelyföld Napok keretében színvonalas kulturális rendezvényeken és vásárokon mutassuk meg magunkat és közösen, a közösen és jól végzett munka eredményeként tudjuk a másik két megyével majd leszűrni ezen rendezvénysorozatok tanulságait és megtalálni azokat a sarokköveket, amelyek a jövőbeni együttműködés alapjait adják.”

Hargita megye meghatározó képzőművészéről, Nagy Imréről elnevezett díjat a lengyel Karol Pomykała nyerte el, ezt Zonda Erika Hargita Megye Tanácsa programokért felelős vezérigazgatója adta át, aki Borboly Csaba tanácselnök szavait tolmácsolta: „Ennek a rendezvénysorozatnak az egyik célja Székelyföld kulturális és természeti értékeinek megismertetése minél szélesebb körben, ezzel is jellemezzük magunkat, üzenünk mindazoknak, akik még nem ismernek minket kellőképpen, de szeretnének hallani rólunk. Mások számára is vonzóvá tesszük térségünket, mert a kultúra a legjobb nagykövete a bizalmatlanság, az előítéletek leépítésének, megvan a nyitottság az emberekben, csak meg kell ismertetnünk magunkat. 2008-ban a három megye közösen álmodta meg a képzőművészeti és gyerekprogramokat, komolyzenei koncerteket és népi kultúrát felelevenítő rendezvénysorozatot, azaz a Székelyföld Napokat, és évről évre egyre gazdagabb a program. Egyre többen kapcsolódnak be, mert mindenki feladatának tekinti Székelyföld kulturális hátterének a megszilárdítását.”

Kovászna megye által alapított díj a megye híres képzőművészének, Plugor Sándornak állít emléket, ezt Tamás Sándortól, Kovászna Megye Tanácsának elnökétől vehette át a tajvani származású alkotó, Chang Yuya. Az önkormányzati vezető elmondta: „Ha össze akarjuk foglalni ezt a nemzetközi rendezvényt, a 4. Grafikai Szemlét, akkor azt mondhatjuk, hogy nő a szemle, nő a minőség, nő a világban betöltött szerepe, hiszen 41 országból, 507 képzőművész összesen 1238 alkotást küldött be. (...) Karim Rashid, a design jelenkorának egyik atyja mondja, hogy az intelligens forma, követi a funkciót. Székelyföldnek modern, intelligens formát akarunk: azt akarjuk, hogy szellemileg gyarapodjon ez a régió, mert meggyőződésünk szerint, úgy ahogy a lélek és a szellem hordozza a testet, ugyanúgy egy művelt közösség régiója az, ami fizikailag is képes a fejlődésre.”

A 4. Székelyföldi Grafikai Biennále fődíját a lengyel alkotó, Kamil Kocurek nyerte el, a Szoba1 - rézkarc, hidegtű, foltmaratás, mezzotinto, vegyes technikát alkalmazó alkotásával. Így eldőlt a szemle 2000 euros fődíjának sorsa, a további díjak egyenként 1000 eurot tesznek ki. A gálát a Jazzappella harmonikus jazz-sztenderdeket előadó akapella énekegyüttes tette színesebbé.

Sepsiszentgyörgy
2016. október 12.


Kulturális hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774