Itthon is van jövő!

Csíkszeredai fórumot szerveztek fiatal vállalkozóknak

(0 Szavazat)38 megjelenítés

Bár a fiatalok külföldre vándorlása továbbra is trend, egyre többen vannak, akik az ott szerzett tudást itthon szeretnék kamatoztatni – hangzott el az Itthon is van jövő! című fórumon, amelyet február 20-án tartottak a csíkszeredai megyeházán. A Start-up Nation programot és egyéb támogatási formákat ismertető rendezvényen Hargita Megye Tanácsa és az alintézményeként működő Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége munkatársai, valamint vállalkozók és az ezzel a szférával foglalkozó intézmények képviselői tartottak előadást. A résztvevőknek Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke videóban üzent, aki szerint kisebb műhelyek létrehozásával, különböző kisebb vállalkozások elindításával oda tudnak figyelni, hogy mindenki ötlete valóra váljon.

– Fejlesztési ügynökségünket azért hoztuk létre, hogy mindazokat a fiatalokat, akik szeretnének itthon vállalkozni, tájékoztassuk, lehetőségeket és jó példákat mutassunk nekik. Ehhez a munkánkhoz bizalomra és egymás biztatására van szükség, és résen kell lenni, honnan és mikor lehet forrásokhoz jutni. Fontos, hogy a fiatal vállalkozók időben tudomást szerezzenek a támogatási lehetőségekről. Van itthon is lehetőség vállalkozásra, ebben legyünk partnerek, együtt építsük tovább Hargita megyét – fogalmazott videóüzenetében a megyeitanács-elnök.

Cilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének vezetője elmondta, hogy a fejlesztési ügynökség a fiatalok támogatása érdekében olyan feladatokat is ellát, mint a pályázatírási tanácsadás, de már segítettek üzleti terv írásában is. Cilip felhívta a jelenlévők figyelmét a hargitahazavar.ro állásközvetítő weboldalra, amelynek segítségével eddig 44 fiatal talált állást.

A fórum résztvevői Király Szabolcstól, az intézmény munkatársától megtudhatták, hogy a https://www.2020.investinhargita.ro honlapon szintén hasznos információkat találhatnak a vállalkozó, illetve vállalkozni akaró fiatalok, például az aktuális pályázati lehetőségekről, valamint befektetési lehetőségekről (területek/ingatlanok), amelyeket az ügynökség bérmentesen népszerűsít a célcsoportok körében. Márk Dezső, a Hargita Megyei Patronátus elnöke a törvénymódosító javaslatokkal és megelőzéssel foglalkozó szervezetét ismertette, Jánó Edit, a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség munkatársa pedig többféle támogatási formáról tájékoztatott: fiataloknak, 25 éveseknék fiatalabbakat alkalmazó cégeknek szóló vagy 45 évnél idősebb, illetve családfenntartó személy alkalmazása esetén érvényes programokat, de a jelenlévők megismerhették az inas- és a gyakornoki program keretében igényelhető támogatási formákat is. A Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség munkatársa azt is elmondta, hogy a megyében alacsony a munkanélküliség, jelenleg 3%, és januárban 1600 munkahelyet jelentettek be.

Sebestyén Tihamér a Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozások Szövetsége részéről 100 ezer euró támogatás szociális vállalkozás indításához címmel tartott előadást, a projekt célja 21 szociális vállalkozás indítása, menedzsereknek és vállalkozóknak szóló, valamint pályázatírói és referensképzéseket is szerveznek. Fancsali Kálmán pályázati tanácsadótól a jelenlévők azt is megtudhatták, hogy a mezőgazdasági erőgépek és kapcsolható eszközök vásárlására 70 ezer lejt lehet igényelni.

Erőss Bea az E-cool projektről beszélt, Sándor Magdolna cégtulajdonos pedig saját tapasztalatairól. Utóbbitól megtudhattuk, hogy start-up-pályázat által indult el az E-DOCONS Office nevű cégük, szolgáltatásaik közé tartozik az induló vállalkozások bejegyzése, vállalati ügyek intézése, egyesületek és egyéb nonprofit szervezetek bejegyzése/felszámolása, valamint szövetségek bejegyzése. A résztvevők jó példaként ismerhették meg János Zsoltot, aki saját vállalkozásáról beszélt elmondva, hogy a start-up-pályázat által vásárolt egy minirakodót és egy szalagfűrészt.

 

Csíkszereda, 2020. február 20.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774