Ismét terítékre került Brüsszelben a székelyföldi medvekérdés

Borboly Csaba a személyi sérülések és a károk megelőzésére helyezte a hangsúlyt

(0 Szavazat)18 megjelenítés

Újra felvetette a székelyföldi medvetámadások ügyét Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szeptember 28-án, hétfőn Brüsszelben, a Régiók Bizottsága (RB) Környezetvédelem, éghajlatváltozás és energiaügy (ENVE) szakbizottságának ülésén. Kifejtette, hogy a romániai medvepopuláció kivételes eset, hiszen itt a medvesűrűség messze meghaladja az európai átlagot. Ismertette a főbb adatokat: az Európai Unió területén élő barnamedvék száma eléri a 17 000-et, amelyből a legtöbbet a kárpáti barnamedve tesz ki több mint 7000 egyedszámával; az arányokat tekintve Romániában van a legtöbb medve, hiszen itt tömörül az európai barnamedvék mintegy 35–40 százaléka, a kárpáti barnamedvék több mint 80 százaléka. A medvék állandó jelenléte a településeken, ezek közelében komoly veszélyt jelent, amelyre minden érintett testületnek fokozottan figyelnie kell, hangsúlyozta a megyeelnök, aki szerint olyan intézkedésekre van szükség, amelyekkel nemcsak megelőzhetők az esetleges sérülések és károk, hanem kiszoríthatók az egyedek a lakott térségekből.

– Az emberi sérülések gyakorisága aggasztó mértékeket ölt. A medvék, élelemszerzési körútjaikon gyakran találkoznak az emberrel, számos esetben komoly sérülést eredményező támadással végződött a találkozás, ezeknek a sérüléseknek a száma évről évre nő – mondta Borboly Csaba, és ennek értelmében javasolta a Hozzájárulás az EU madárvédelmi és élőhelyvédelmi irányelvének célravezetőségi vizsgálatához című munkadokumentum 16. pontjának módosítását. A tervezetet a témában készülő jelentéshez írta a szocialisták frakciójának luxemburgi tagja, Roby Biwer (a megfelelő nyelv kiválasztásával elolvasható a következő linken: http://cor.europa.eu/hu/activities/opinions/pages/opinion-factsheet.aspx?OpinionNumber=CDR%202624/2015). A Hargita megyei tanácselnök módosító javaslata a „károk” és „a személyi sérülések” részt is belefoglalja a potenciális konfliktusok megelőzéséről szóló részbe (kurzívval a kiegészítés): „Meggyőződése, hogy az egyes aktuálisan vitatott fajokkal kapcsolatban a földhasználók és a lakosság között felmerülő esetleges konfliktusok a kezelési tervek segítségével is megoldhatók, ha azok egyértelmű rendelkezéseket tartalmaznak, amelyek meghatározzák a követendő lépéseket, és amelyekhez elegendő pénzügyi és emberi erőforrást rendelnek annak érdekében, hogy megelőzhetőek legyenek a potenciális konfliktusok vagy károk, beleértve a személyi sérüléseket, az elkerülhetetlen konfliktusok esetén pedig gondoskodni lehessen kárpótlásról”. A megyeelnök javaslatát figyelembe vették, de nem abban a formában került be, ahogyan szerette volna, ezért az RB legközelebbi plenáris ülésén is elő fogja terjeszteni.

Borboly Csaba megköszönte Roby Biwernek, hogy jelentéstervezetében felhívta a figyelmet a helyi problémákra, illetve hogy foglalkozik a helyi és regionális szinten elszaporodott egyedek kérdésével, és elmondta, hogy Bukarest Brüsszelre hivatkozva hárítja el a probléma megoldását, miközben Hargita, Kovászna, Maros és Brassó megyében nagy gondot jelent ez a kérdés.

– A medvéinkre büszkék vagyunk, értéket képviselnek, de az emberi élet védelmére is oda kell figyelni – jelentette ki Borboly Csaba.

A vitán részt vett Margrete Auken, az Európai Parlament tagja, Camille Gira az EU-elnökség részéről, valamint Stefan Leiner is, az Európai Bizottságtól. Fotók elérhetők lesznek a mai nap folyamán a következő weboldalon: https://www.flickr.com/photos/cor-photos

A megyeelnök RB-tagságáról és -tevékenységéről bővebb információ található a http://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/ honlapon.

Csíkszereda, 2015. szeptember 28.


[ Nemzetközi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774