Ismerjük meg községünket – Tábor Kőrispatakon

(0 Szavazat)5 megjelenítés

Az Etéd Község Gyerekeiért Egyesület 2019. szeptember 2-7. között Hargita megye tanácsának támogatásával sorozatban harmadik alkalommal rendezte meg Kőrispatakon nyári vakációs táborát a község diákjainak. Első alkalommal a mondákról, majd a mesékről, az idei évben a községükről szerezhettek játékos módon információkat a gyerekek. A vakációs tábor címe Ismerjük meg községünket volt.

Minden évben ugyanazon célokat tűzzük ki magunk elé. Azt, hogy a diákok felálljanak a modern technikai eszközök mellől, közösségben legyenek, ahol társas kapcsolataik fejlődhetnek, alakulhatnak, hogy a való és ne a virtuális világban éljenek. Ezért is gondoltuk úgy, hogy ne megfoghatatlan, távoli dolgokról kapjanak információkat a tábor résztvevői, hanem az általuk is kézzel fogható világról, saját településeikről.

Mi, pedagógusok is nagy izgalommal várjuk az első napot, hogy vajon hányan lesznek, kiket érdekel e tábor, és jó szembesülni azzal, hogy évről évre mind többen és többen vesznek részt az egyes foglalkozásokon.

A legszebb nyári élményekről való beszámoló után egy kis hangulatkeltő játék következett az első nap, majd a szokásos csoportalakítás, címerkészítés a „Mi bennünk a közös” mottó alapján. Minden csoport elsorolta, hogy mit tud az egyes településekről, melyek a községhez tartoznak, Etédről, Küsmödről, Siklódról, Énlakáról és Kőrispatakról.

A keddi, szerdai, csütörtöki program nagyon hasonló volt, és mégis különbözött. A közös reggeli kis testmozgás, játékok után információkat kellett gyűjtsenek az egyes csoportok. A települések bemutatóját hiányosan kapták kézhez, és a hiányok pótlásait kiválthatták, ha a csoport tagjai közösen végrehajtottak egy tevékenységet. Népdalokat énekeltek a résztvevők, közösen szavaltak, gyermekjátékokat mondtak el, tornagyakorlatokat végeztek, gyűjtöttek aláírásokat, szíveket, soroltak fel neveket, állatokat, mesterségeket. A végrehajtott feladatok után kitöltötték a kapott információkkal a hiányos bemutatókat, majd közösen ellenőriztük a megoldott feladatokat. Jó érzés volt látni azt, hogyan dolgoznak diákjaink közösen, hogy a cél érdekében félretették a nézeteltéréseiket, és azt hogyan tudnak örvendeni egy hibátlan falubemutatónak. Kiszámoltuk, hogy hány évvel régebbi az első írásos emlék az egyes településekről, hogy hány évvel régebbi település Énlaka, mint a község többi falva. Kézimunkákat is készítettünk minden nap utolsó tevékenységeként. Gyurmalabdát, rovásírásos könyvjelzőt, kis könyvecskét, melyben minden település jellegzetessége megtalálható.

Pénteken Énlakára kirándultunk a tábor résztvevőivel, ahol meglátogattuk az unitárius templomot, a falumúzeumot. Ott és akkor éreztük a hét folyamán a legerőteljesebben azt, hogy valóban megéri. Megéri a befektetett energia, az idő, a gyerekekkel való foglalkozás. Mosolygó arcok, csodálkozó szempárok, és boldog diákok. Annak boldogsága, hogy minden a mienk. A mi szülőföldünk. Hogy mindenről tudunk valamit, hogy el tudjuk mondani, hogy már egy évezreddel ezelőtt is itt laktak őseink.

Jó volt együtt lenni. Közösen játszani, egymásra figyelni, segítséget kérni és segíteni, tanulni szülőföldünkről, községünkről, falvainkról. Magunkról és társainktól. Köszönjük mindazoknak, kik segítették rendezvényünket, főként Hargita Megye Tanácsának anyagi támogatását, és hisszük azt, hogy nem volt hiábavaló.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774