Interregionális csoport a helyi termékek érdekében

A dél-tiroli raportőr is az ügy lelkes támogatója 

(0 Szavazat)61 megjelenítés

Go local! – Best practices of sustainable food policy on local level – címmel szerveztek workshopot október 11-én, szerdán a Régiók Bizottsága (CoR) épületében Brüsszelben, a régiók és városok európai hete rendezvénysorozat részeként (#EURegionsWeek). 

A négynapos rendezvény az egyik legfontosabb esemény az EU regionális irányelvei mentén, amelyen régiós és városi közigazgatásban dolgozó tisztviselők, valamint szakértők, oktatók és kutatók oszthják meg egymással a regionális és városfejlesztés területén kialakult bevált módszereiket és ismereteiket.

A Hargita Megye Tanácsa főszervezésében létrejött workshopon számos hazai, magyarországi (Bács-Kiskun, Pest és Vas megye részéről, továbbá képviselte magát Borsod-Abaúj-Zemplén megye is) és európai jó példa hangzott el. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki a Régiók Bizottságának tagja a Székely termék mozgalmat ismertette és megfogalmazódott egy interregionális csoport létrehozása, amely a fenntartható uniós élelmiszerpolitika témája köré épül, különös hangsúlyt fektetve a hagyományos és helyi termékek előállításának fejlesztésére, a helyi kistermelők támogatására.

A workshop moderátora Winkler Gyula (videó az EP-képviselővel), RMDSZ-es európai parlamenti képviselő felhívta a figyelmet, hogy a pulpituson helyet foglal az Anna Panna névre keresztelt székely baba is. Elmondta, egyre fontosabb a fenntartható gazdálkodás és a fenntartható élelmiszer ellátás, és az Interreg csoport létrehozása is egy lépés az ez irányú fejlesztések felé. (Borboly Csaba Facebook-bejegyzése a babáról).

– Ki szeretném emelni, hogy a fenntartható mezőgazdaság és vidékfejlesztés céljából a Közös Agrárpolitika mezőgazdasági támogatási rendszer jóval hangsúlyosabban kell támogassa kistermelőket, ebben a tekintetben pedig szükség van a KAP eszközeinek reformjára – mutatott rá bevezető előadásában Borboly Csaba megyeitanács-elnök.

Előadásában az Építsünk Biztos Jövőt! Stratégiát is ismertette, Hargita Megye Tanácsa Középtávú Gazdaságfejlesztési Programjának egyik fő prioritása a minőségi élelmiszertermelés támogatása, ebben a tekintetben pedig a helyi erőforrások maximális kiaknázása. Mindez ötvözve a helyi turizmus fejlesztésével, valamint a vállalkozói szellem növelését célzó programokkal.

A Székely termék mozgalommal kapcsolatosan rövid összegzést adott az eddigi eredményekről: eddig 109 termelőnek ítélték oda a Székely termék védjegyet, összesen 836 termékre (élelmiszertermékek, kézműves termék, szellemi termék, ipari termék).  Havonta megrendezik a hagyományos termékek vásárát, valamint a tavaszi, őszi és karácsonyi nagy vásárt. Erről bővebben Márton István, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének vezetője számolt be a jelenlévőknek.

Az interregionális csoport létrehozásával kapcsolatosan Borboly Csaba kiemelte: az EU jogszabályokban minél hangsúlyosabban jelenjenek meg a helyi termelők érdekei, valamint olyan intézkedések előremozdítása, amelyek segítik a minőségi hagyományos termékek előállítását, illetve értékesítését.

– Fontosnak látjuk a csoport a létrehozását, ugyanis a helyi termékek minőségi garanciát nyújtanak a fogyasztónak a termék hitelességéről, ugyanakkor a vidék fenntartható fejlesztésének hatékony eszköze. Az interregionális csoport tevékenységének célja tehát a helyi termelők érdekérvényesítésének elősegítése – summázta Borboly Csaba megyeitanács-elnök.

– Tegyünk azért, hogy a helyi termék-előállítás fejlesztésével csökkentsük a klímaváltozás negatív hatásait, ugyanis az a bidoverzitás szinte minden dimenzióját képes megváltoztatni. Ezért tisztelettel kérem önöket, támogassák csoport létrehozására vonatkozó kezdeményezésünket! – kérte a jelenlévőktől Borboly Csaba, a Régiók Bizottsága raportőre. (helyszíni videó a megyeelnökkel)

A folytatásban Daniel Buda, EP-képviselő, a mezőgazdasági bizottság tagja szólalt fel (videó interjú a workshop után), majd Páczay György az Európai Parlament szakértője és Robert Sorin Negoiță, a Régiók Bizottsága romániai delegációjának elnöke kapott szót. A folytatásban magyarországi jó példákat ismertettek Hargita megye testvérmegyéi közül. Előadást tartott még Alin-Adrian Nica, a CoR romániai delegációjának tagja és Arno Kompatscher, dél-tiroli jelentéstevő, aki nagyon pozitívan értékelte az interregionális csoport létrehozását.

A workshop végén Sógor Csaba RMDSZ-es EP-képviselő fogalmazta meg a konklúziókat. (Interjú az EP-képviselővel) A workshopon elhangzott annak fontossága, hogy az EU-s döntéshozatal figyelmét fel kell hívni, hogy a hozzánk hasonló kistermelők számára az előnyök legyenek biztosítva.

A workshop után a székely termékeket meg is kóstolhatták a résztvevők, nagy sikernek örvendtek a házi készítmények, sajtok, ízletes kenyér, tepertő és zakuszka, valamint a szörpök és lekvárok. Fotók a kóstolóval egybekötött kiállításról.

Borboly Csaba megyeitanács-elnök köszönetét fejezi ki a csapatnak, aki segített a workshop megszervezésében és lebonyolításában, illetve a székely termékek feltálalásában, és azok bemutatásában.

A helyszínről készült videók itt tekinthetők meg: LINK

Összefoglaló videó a workshopról.

A workshopról készült fotók a COR oldalán tekinthetők meg: https://www.flickr.com/photos/euregionsweek/albums/72157687745513514

Csíkszereda, 2017. október 11.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774