Innovatív digitális eszközök a matematika oktatására

Cél: egyéni tanulási útvonalak kidolgozása a kompetencia fejlesztésére

(0 Szavazat)21 megjelenítés

Differenciált, e-learning alapú módszertani innováció az általános iskolák eredményes matematika oktatásának támogatásához címmel startolt az a stratégiai partnerségben megvalósuló Erasmus+ projekt, amelynek jövő év októberéig a Hargita Megye Tanácsa tagságával és támogatásával működő Hargita Megyéért Egyesület is partnere.

A projekt főpartnere a magyarországi Interrégió Fórum Egyesület, amely a Hargita Megyéért Egyesületen kívül szlovákiai partnerrel dolgozik együtt, a projektindító találkozót a múlt héten tartották Budapesten.

A projekt kiemelt célja, hogy egy innovatív, mindenki számára hozzáférhető digitális oktatási eszközrendszert hozzon létre, amely egyéni tanulási utakat támogató módszertannal dolgozik azért, hogy az általános alulteljesítést a matematika oktatás terén felszámolhassa, és ezáltal az úgynevezett STEM szakmákban hosszútávon pozitív eredményeket érhessenek el. A projektben létrehoznak egy kísérleti tananyagtartalmat, amely segíti az 5-8. osztályos tanulók matematikai kompetenciáinak fejlesztését, a 8. osztály végére elvárt kompetenciaszint elérését.
A projekt közvetlen célcsoportját a pilotoktatásba bevont pedagógusok – országonként három -, és általános iskolás tanulók - 180 fő - alkotják. Feladatuk a projekt szellemi termékeit képező eszközök kipróbálása, tesztelése a próbaoktatás során. A pedagógusok ugyanakkor célcsoportként olyan sajátos módszertani tudásra tesznek szert, amely a későbbiekben munkájuk során kamatoztatható. A gyakorló pedagógusok a pilotoktatás során nagyjából húsz fős csoportokon tesztelik a tananyagot, a mintegy 24 hetesre tervezett pilotoktatás során. A Hargita Megyéért Egyesület várja azoknak a pedagógusoknak és tanintézeteknek a jelentkezését, akiknek felkeltette az érdeklődését a témakör, és szívesen részt vennének a pilotprojekt fejlesztésében és tesztelésében. Jelentkezésüket várjuk március 22-ig a hme@hargitamegye.ro e-mail címen, vagy a 0734 994 367 telefonszámon.

Hargita Megye Tanácsa prioritásként kezeli a fiatalok helyzetét, az oktatás kérdését, támogatja a szakoktatás fellendítését és az innovatív módszerek bevezetését a kompetenciák fejlesztése érdekében, legyen szó nyelvtanulásról, reál ismeretek elsajátításától stb. Borboly Csaba megyeelnök a Régiók Bizottságának tagjaként Brüsszelben is a projektorientált gondolkodást szorgalmazza, és azért lobbizik, hogy legyenek erre vonatkozó európai dokumentumok is, amelyek kötelezik a tagországokat az irány követésére. Erre irányul a STEM projekt is – erről készít jelentést Borboly Csaba a Régiók Bizottságának -, amely betekintést biztosít a diákoknak egy-egy szakmába, így felkészíti őket a valós munkapiacra.

A Hargita Megyéért Egyesület egy másik Erasmus+ projektben is részt vesz, amelynek témája a Vállalkozói készségek és kompetenciák fejlesztése a szakoktatásban. Ez a projekt szakiskoláknak dolgoz ki tananyagot on-line és off-line eszközök összehangolásával, iskolákon és határokon átívelő tanulói hálózatok szervezésével és egy mentori rendszer bevezetésével. Ebben a projektben hamarosan kezdődik a tananyag tesztelése.

Csíkszereda, 2019. március 13.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774