Ingyen ingáznak azok a diákok, akiknek más településre kell iskolába járniuk

Borboly Csaba: célunk, hogy stabil közösségi közlekedés révén biztosítsuk a Hargita megyei települések összeköttetését 

(0 Szavazat)25 megjelenítés

Hargita Megye Tanácsa, habár nem hatásköre, mindig prioritásként kezelte az oktatás kérdését, és ennek megvannak a pozitív eredményei, ahogy az kiderült a testület szeptember 10-i rendkívüli ülésén. Az ülés első napirendi pontja a költségvetés-módosítás volt, többek között azért, hogy belefoglalják a diákok ingázási költségeihez való hozzájárulást szeptember–októberre.

A vonatkozó kormányrendelet szerint az ingázóknak nem kell előre megvásárolniuk a bérletet, hanem az iskola kiállít egy igazolást, amely alapján a szállítást szolgáltató cégtől kapnak bérletet. A bérletek árának megtérítése utólag történik, a szolgáltatást kiszámlázza a szállító: településen belüli szállítás esetén fele-fele arányban a polgármesteri hivatalnak és az iskolának, települések közti szállítás esetén a megyei tanácsnak és az iskolának, megyeközi szállítás esetén teljes mértékben a közlekedési minisztérium téríti meg az utazási költségeket. Az ingyenes szállításra azok a diákok jogosultak, akiknek más településre kell utazniuk, hogy iskolába tudjanak járni, ismertette a részleteket Demeter Levente Hargita megyei főtanfelügyelő.

„A megyei tanács bevonása törvény által a diákok ingázási költségeinek finanszírozásába az eddigi munkánk elismerését jelenti. Mi eddig se zárkóztunk el fontos, az emberek mindennapjait érintő kérdésektől hatásköri korlátokra hivatkozva. Elérhetővé tesszük és a minőség javítását célzó intézkedéseket teremtünk a megyei tömegközlekedési hálózatban. Célunk, hogy stabil, kényelmes közösségi közlekedés révén biztosítsuk a Hargita megyei települések közötti összeköttetést, valamint más székelyföldi közlekedési csomópontok között, beleértve a vasutat és a vasútállomásokat is” – mondta az új intézkedés kapcsán Borboly Csaba megyeelnök.

Sükösd Annamária, a csíkszeredai Kájoni János Szakközépiskola igazgatója, a szülőbizottság képviselői és a diákok is örömüket fejezték ki a támogatásért. Mint hangsúlyozták, az így megmaradt, akár havi több mint 100 lejes összeget tanfelszerelésekre, ruházatra tudják költeni.

Hargita Megye Tanácsának elnöke a tanácsülésen beszámolt arról az adományról, amelyet szintén szeptember 10-én adott át egy magyarországi cégcsoport a Kájoni János Szakközépiskolának. Az adománnyal a fodrászműhely felszerelése gazdagodik, de a cégcsoport tervei között szerepel egy magas technológiájú telephely létrehozása elektronikai cikkek előállítására, ahol ötven főt foglalkoztatnának, ismertette Borboly Csaba.

Becze István megyei tanácsos köszönetét fejezte ki az adományért, mint mondta, ez is egy újabb bizonyítéka annak, hogy jó az irány a szakképzés népszerűsítésében, amely a helyi gazdaság alapja lehet. 

Az adományozásról szóló sajtótájékoztató megtekinthető az alábbi linken:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/311091003320155/

„Az oktatást mindig prioritásként kezeltük, és ennek minden téren beérik a  gyümölcse. Népszerűsítjük a szakoktatást, foglalkozunk a románoktatással, az érettségivel, illetve a nyolcadikosok záróvizsgájával” – nyilatkozta a megyeelnök.

Hargita Megye Tanácsa meghirdeti a történelmi egyházakat támogató programját, erről is döntött a testület, illetve jóváhagyták a Hargita Megye Tanácsa kezdeményezésére létrejött Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás tagdíját, amely az elmúlt időszakban jelentősen segítette programjaival a megye turisztikai szereplőt, hogy ne kelljen az embereket kényszerszabadságra küldeniük.

Hargita Megye Tanácsának szeptember 10-i rendkívüli ülése megtekinthető az alábbi linken:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/356516732396787/   

 

Csíkszereda, 2020. szeptember 10.


[ Ifjusági hírek ]

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774