Székelyföldi borvizek nyomában – jutalomkirándulás

(0 Szavazat)79 megjelenítés

Idei jutalomkirándulásunkat a székelyföldi borvizek nyomán terveztük. Iskolánk négy tanulója előzetesen tudományos dolgozatot írt ebben a témában, amellyel fizikaversenyen vettek részt, az ebben említett székelyföldi borvízforrásokat látogattuk meg.

A kiránduláson részt vettek az V–VIII. osztályból azok a tanulók, akik a legjobb tanulmányi eredménnyel zárták a tanévet, valamint három negyedikes tanuló, akik a szakaszzáró felmérésen nagyon jó eredményt értek el. Velük meglátogattuk az újonnan megnyitott szejkei borvízmúzeumot, az árvízkárok után helyreállított borvízforrást, ahonnan valamikor bivalyos szekérrel hordták cserépkorsókban a borvizet az udvarhelyieknek.

A rossz idő miatt halogatott kirándulásra végül július hetedikén reggel indultunk el. Első állomásként megpihentünk a szépen újjáépülő Homoródfürdőn, ittunk a Lobogó forrás vizéből. Szelterszt érintve Hargitafürdőre mentünk, és mivel ez jutalomkirándulás, ahol jár a szórakozás is, kalandoztunk egyet a Balu kalandparkban.
A csíkszentkirályi híres borvízforrások után Tusnádon volt szerencsénk belülről körbejárni a borvíztöltődét, ahol idegenvezetőnk aprólékosan végigmutatta az egész technológiai folyamatot.
Nem hagyhattuk ki az olyan történelmi jelentőségű helyszíneket sem, mint a Nyerges-tető, majd a gyönyörű Kászonon keresztül érkeztünk meg kézdivásárhelyi szálláshelyünkre. Kovászna megye, számos borvize mellett, lépten-nyomon a székelység szempontjából emlékezetes történelmi helyeket kínál (Gábor Áron sírja, a kökösi híd stb.), de ezek a háromszéki falvak önmagukban is jellegzetesek, a kapuk előtt gőzölgő házikenyerekkel, kürtőskaláccsal. Egy brassói vidám fürdőzés után Sepsiszentgyörgyöt érintve indultunk a körút második felére.
Csík vidéke nem maradhatott ki a kirándulásból, mivel a legtöbb tanuló számára ismeretlen ez a hargita megyei nagy kiterjedésű medence.
Utolsó napunkat az erdővidéki borvizeknek szántuk, visszatérve Mikóújfalu felé, majd Előpatak, Bodok, Málnás és Bibarcfalva érintésével, Vargyas felé – számunkra eddig ismeretlen székelyföldi tájakon át tértünk haza.
Kirándulásunkat Hargita Megye Tanácsa támogatta.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774