Meg kell becsülni a fiatal kutatókat és a civilszervezeteket

( Szavazat)56 megjelenítés
Kutatást és környezetvédelmet támogat a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás
Öt civilszervezet írt alá finanszírozási szerződést és négy fiatal kutató vette át díját a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás igazgatójától és Hargita Megye Tanácsa elnökétől július 3-án a csíkszeredai megyeházán. A Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás – amelynek 17 önkormányzat, köztük a megyei tanács a tagja – 2012. évi pályázati kiírásán olyan civil szervezetek pályázhattak, amelyek alapító okirataiban szerepel a természet és/vagy környezetvédelmi tevékenység. 
Több támogatott tevékenység közül választhattak a pályázók, mint például: környezettudatos nevelés iskolákban és óvodákban, Hargita megye természeti értékeinek népszerűsítése, ismeretszerző táborok szervezése gyerekek számára.
A kiírásra öt pályázatot nyújtottak be, amelyek mind nyertek:
1. PRO DITRO Egyesület – „Ehnaton fáraó birodalma” (2012. évi sátortábor a 020 Lovag Takó János cserkészcsapat szervezésében)
2. GYILKOSTO ADVENTURE Egyesület – Az ökoturizmus népszerűsítése a Barlangos Patak Natura 2000-es területen
3. Eco Alpin Club Harghita Turisztikai Egyesület – Gyakorlati interaktív (öko)oktatás környezeti nevelés tantárgyban tanulók részére
4. AMOEBA ECO CENTER Egyesület – A Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Parkot magában foglaló ROSCI0027, ROSPA0018 Natura 2000-es természetvédelmi területek népszerűsítése
5. Vaslábi Ifjúsági Egyesület – A Fenék Rétláp Természetvédelmi Terület múltja, jelene és jövője.
Mind az öt pályázatot nyertesnek ítelte az elbíráló bizottság, amelyek esetében az igényelt össztámogatási érték 15 490 lej.
A civilek mellett a társulás kiemelt figyelmet fordított a fiatal kutatók egyedi kutatási ötleteinek támogatására is. A támogatott tevékenységek közé tartoznak, többek között, a fogyóeszközök, felszerelések beszerzése, szolgáltatások, javak bérlésének költségei. A társuláshoz benyújtott hét pályázat közül négyet díjaztak az elbírálóbizottság döntése alapján:
I. díjat – 4000 lej – nyert Bálint Emese Éva A zöld fluoreszcens fehérje felhasználása nehézfémek ivóvízből és vérből való kimutatására című pályázatával. A II. díjban – 3000 lej – Kapás Árpád részesült A bakteriális cellulózon alapuló polimer kompozitok biológiai lebomlásának vizgálata és megvalósítása kutatói munkájáért. A III. díjat – 2000 lej – Ferencz Lehel nyerte A növényi kultúrák kórokozóinak és kártevőinek irtása a Gyergyói-medencében megtalálható növényvilágból nyert különféle biodinamikus oldatok használatával című munkájáért. Különdíjat – 1000 lejt – kapott Bodor Zsolt Pichia pastoris immobilizálásának tanulmányozása keményítőbontó enzimek heterológ expressziójához, bioetanol előállítása című kutatásáért. Ezzel a társulás segíteni szeretné a kutatómunka folytatását, és ösztönözni szeretné a fiatal kutatókat a megye fejlesztése szempontjából hasznos és innovatív kutatások végzésére.
Gászpor István, a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás igazgatója elmondta, hogy mivel az 50 ezer lejes keretet nem sikerült teljesen lehívni, a fennmaradó közel 35 ezer lej összegre újabb pályázatot írnak ki év végéig civilszervezetek számára.
Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke szerint meg kell becsülni a fiatal kutatókat, hiszen a térség jövője szempontjából kulcsfontosságú az itthon tartásuk. Mint mondta, Hargita Megye Tanácsa törekszik erre, példaként említette, hogy a megyei tanács munkatársainak körülbelül egyharmada a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai karairól kikerült fiatalokból áll. A civilszervezetek pályázataira kitérve a tanácselnök elmondta, hogy Hargita megye egyedülálló Európában a természeti adottságait tekintve, hiszen területének több mint egyharmada Natura2000-es besorolású, azaz természetvédettnek számít.
– Nem állíthatunk minden sarokra rendőrt, ezért a civilszervezetek tevékenysége nagyon fontos környezettudatos nevelés szempontjából is – méltatta Borboly Csaba a nyertes egyesületek tevékenységét.
 
Csíkszereda, 2012. július 3.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774