Kilencedik alkalommal is EU-tábor

( Szavazat)47 megjelenítés
Az ifjúsági szervezetekben való tevékenység felér egy második egyetemi diplomával – jelentette ki Borboly Csaba, a társszervező Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki részt vett a marosfői EU-tábor július 4-i megnyitóján. 
 Július 3–8. között immár kilencedik alkalommal rendezi meg a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT), az RMDSZ főtitkársága, a Sapientia-EMTE, társszervezésben Hargita Megye Tanácsával, a mára már hagyománnyá vált EU-tábort Marosfőn. Július 4-én a csapatbemutatók után hivatalosan is megnyitották a tábort, melyen részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára, Bodor László MIÉRT-elnök, Victor Ionescu, az Országos Ifjúsági és Sporthatóság alelnöke, valamint Tonk Márton, a Sapientia EMTE kolozsvári karának dékánja.
Elsőként Kovács Péter köszöntötte a résztvevőket Kelemen Hunor szövetségi elnök és Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke nevében is, akik a zűrzavaros bukaresti politikai helyzet miatt nem tudtak részt venni az eseményen. Az RMDSZ főtitkára beszédében elmondta, nagyon örül, hogy minden évben ennyi sok új arcot lát.
– A mostani tábor kiemelkedő, hisz a Magyar Ifjúsági Értekezlet sikeres önkormányzati választáson van túl, megharcolva minden egyes bejutó helyért. Közvetlenül a választások után elindult egy versenyfutás a médiában, hogy melyik a második legerősebb „politikai hatalom”, és mint kiderült, a MIÉRT a második legerősebb, hiszen a 400 politikai képviselőjével kétszer annyi tanácsosa van, mint akár egyik, akár másik magyar pártnak. Tízszer annyi polgármestere van, mint a legfrissebben létrehozott magyar politikai pártnak. Az a fiatalítási folyamat, amelyet az RMDSZ bő tíz éve elindított, mostmár egyre inkább látszik – fejtette ki Kovács Péter.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint az EU-tábor fő célja a szolidaritás, az egymásra figyelés és az egymás javára való lemondás megtapasztalása lehet, az, hogy a székelyföldi fiatalok megismerjék egymás problémáit.
– A MIÉRT-nek komoly szerepe van ebben, és ma már tudjuk, hogy önmagában egy egyetemi diploma nem elég az érvényesüléshez, részt kell venni az ilyen ifjúsági szervezetekben, hisz az felér egy második egyetemi diplomával – jelentette ki a tanácselnök. – Ezért is azt gondolom, hogy nekünk, akik döntéseket hozunk a politikában, a jelenben kell a fiatalokról beszélnünk, a jelenben kell számukra lehetőségeket biztosítani, mert sokkal többe kerül az államnak, kormánynak, tanácsoknak, ha a fiatalokat el kell tartani. Az ország ifjúsági politikájának is ebbe az irányba kellene haladnia. Emellett a szakképzés témája az, amellyel kiemelten kell foglalkoznunk, nem hiszek abban, hogy kötelező módon mindenkinek egyetemet kell végeznie, amikor hatalmas szakmunkáshiány van.
Borboly Csaba szerint egy megfelelő szakma megtanulása biztosabb jövőt jelenthet, többet lehet vele keresni, mint a rengeteg munka nélküli egyetemista. Székelyföldön, Hargita megyében össze kell fogni, ha már Bukarest nem tudja megoldani a szakképzési problémákat, mert rosszabbnál rosszabb intézkedéseket hoz. Időben kell segíteni a fiataloknak, hogy el tudják dönteni, milyen karrierpályát képzelnek el maguknak, hangzott el.
– Akkor lesztek sikeres felnőttek, ha rákészültök, az egyetemi éveket nem vesztegetitek el, részt vesztek ifjúsági szervezetekben, kipróbáljátok magatokat és a tudásotokat. Hargita Megye Tanácsa is felajánlja, hogy szakmai gyakorlatra lehetőséget biztosít, hisz sokkal könnyebb úgy munkát találni, hogy már megismertél és beilleszkedtél egy közegbe. Az nem jó, ha nem merünk bízni a kezdő fiatalokban, esélyt és lehetőségeket kell biztosítani számukra – hangsúlyozta a megyei tanács elnöke hozzátéve: – A MIÉRT tekintetében annak örülnék a legjobban ha látnám a különböző problémák mentén szakosodott szervezeteket, fiatal gazdák szervezetét, művészek, fiatal vállakozók, pedagógusok. Sok uniós pénzforrás van, amelyeket így ki lehetne aknázni, és nagyon fontos, hogy nyolc évre tervezzünk, mivel 2013 és 2020 között óriási mennyiségű uniós forrás fog beérkezni az országba, és az eddigi legnagyobb hibánk az volt, hogy nem voltunk ezekre megfelelően rákészülve. Ezekből a forrásokból Bukaresttől függetlenül közösséget lehet építeni, egyéni jövőt lehet megalapozni.
Borboly Csaba úgy látja, nem az RMDSZ kell hogy a mérleg nyelve legyen az országos döntéshozatalban, a szövetségnek azokkal kell foglalkoznia, akiket képvisel, helyben kell megoldania a magyar közösség problémáit, a magyarság ügyét kell felvállalnia és képviselnie.
– Igazából akkor végzi jól a dolgát egy RMDSZ-es politikus, ha Bukarestben nem otthon érzi magát, hanem vendégként, és úgy is viselkedik, mint egy vendég – mondta Borboly.
Bodor László, a Magyar Ifjúsági Értekezlet elnöke szerint az önkormányzati választásokon elért eredmények példaértékűek.
– 2004-ben, amikor útjára indult ez a tábor, még nem voltunk uniós tagok, és 2012-re már egy tematizáló táborrá alakultunk, ahol közéleti témák megvitatására és rövidnadrágos politizálásra is lehetőség van. A MIÉRT-nek van egy kettőssége, amely az erős képviseleti jelenlétből és a társadalomépítő szerepből áll.
Victor Ionescu, az Országos Ifjúsági és Sporthatóság alelnöke jövőbeli támogatásáról biztosította az ifjúságot, véleménye szerint minden pártban szükséges a fiatalítás, és nem elég csak beszélni a problémákról hanem tenni is kell, hangsúlyozta.
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem részéről a kolozsvári tagozat dékánja, Tonk Márton szólt az egybegyűltekhez, elmondván, hogy az elmúlt öt évben, amióta társszervezői az eseménynek, a MIÉRT és a Sapientia együttműködése emberi és szakmai tekintetben is korrekt partneri viszony. A dékán beszámolt az egyetem sikereiről is, a készülő új egyetemi épületről, az akkreditációról, az első saját szervezésű államvizsgáról.
 
Csíkszereda, 2012. július 4.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, március»
hkscpsv
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774