IV. Udvarhelyszéki Fiatal Pedagógusok Fóruma

IV. Udvarhelyszéki Fiatal Pedagógusok Fóruma

(0 Szavazat)144 megjelenítés

Mozgalmas szeptemberi hétvégét tudhatnak maguk mögött az udvarhelyszéki pedagógusok. Immár negyedik alkalommal várta őket előadásokkal, workshopokkal és változatos szabadidős tevékenységekkel a Fiatal Pedagógusok Fóruma.

A 2011. szeptember 23–24-én Homoródfürdőn lezajlott rendezvény péntek délután a regisztrációval vette kezdetét. A jó hangulat már a kezdetektől adva volt, hiszen a fórum résztvevői évről évre visszajárnak, és így a regisztrációra érkezők már jó ismerősként üdvözlik egymást.  Jelentkeztek a képzésre Udvarhelyszék 10 településéről, illetve 25 oktatási intézményéből óvónők, tanítók, tanárok, pszichológusok, de megtisztelte jelenlétével a rendezvényt több intézmény vezetője is (Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megyei Tanfelügyelőség, Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége, Szolnok Városi Pedagógiai Szakszolgálat, Delphi Egyesület).

A megnyitón Hargita Megye Tanfelügyelősége részéről Ferencz Salamon Alpár, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége részéről Burus Siklódi Botond, a szervező Delphi Egyesület részéről pedig Lőrincz Csilla köszöntötte a résztvevőket. Tőlük a szót Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke vette át, ő azonban nemcsak a megnyitón üdvözölte az összegyűlt pedagógusokat, hanem az esti szabadidős programokba is bekapcsolódott, így a résztvevőkkel a tábortűz mellett kötetlen beszélgetésbe elegyedve nyílt lehetősége megbeszélni/megvitatni az őket foglalkoztató kérdéseket.
Az előző évektől eltérően a pénteki nap programja egy rendhagyó természetismeret-órát is magában foglalt: a Pálfalvi Pál biológus által vezetett túrán a környék élővilágába nyerhettünk betekintést, közben pedig a szervezők ismerkedős és névtanulós játékokkal fokozták a hangulatot, és adtak ötleteket a tanulókkal való szabadidős tevékenységek megszervezéséhez.
Szombaton a Szolnok Városi Pedagógiai Szakszolgálat munkatársainak irányításával a résztvevők A szülő mint partner témájában mélyülhettek el, először egy előadáson, majd később kiscsoportos műhelymunka keretében. Szóba került az, hogy nem is mindig vagyunk tudatában, mennyire jelentős a szülőkkel való munka. Pedig a problémás helyzetek kezelésében nagyon jelentős eredmények érhetők el, ha pedagógusként a szülőt mint partnert tudjuk magunk mellé állítani, hisz összefogva, együttes erővel eredményesebben tudunk hatni a gyermekekre. A szülőkkel való munkához ötleteket is nyerhettünk.
A zárás előtt Fazakas Szabolcs a Darabont program tapasztalatairól számolt be, majd a pedagógusokkal ötletbörze révén gyűjtöttek javaslatokat, hogyan lehetne megszervezni a kisiskolások számára egy vár-napot a Székely támadt várban, és megismertetni a gyermekekkel a hely történelmi hagyományait.
A képzési hétvége szervezését, a szabadidős tevékenységek gördülékenységét a szervező Delphi Egyesület munkatársai (Lőrincz Csilla, Kacsó Kati, László Laura és Varga Andrea) biztosították, a rendezvény anyagi fedezetéül szolgáló támogatást pedig Hargita Megye Tanácsa állta.
A hétvégi program segített a 60 résztvevőnek átgondolni a szülők és a pedagógusok kapcsolatát, a két fél kommunikációjában felmerülő konfliktusforrásokat, és irányt mutatott a tekintetben, hogyan lehet hatékonyabban együttműködni a szülőkkel a gyermekek harmonikus fejlődése érdekében. Lehetőséget teremtett a pedagógusok szóbeli és nemverbális kommunikációs készségeinek fejlesztésére. Kidomborította, miért fontos a pedagógus számára az önismeret, a személyiségfejlesztés. A játékok és a szabadidős programok a pedagógusok együttműködési készségeit, figyelmét, valamint kreativitását célozták meg. A hétvége továbbá hozzájárult a résztvevők empátiás és együttműködési készségének fejlesztéséhez. Mindezek fontosak egy pedagógus életében. Az ilyen alkalmak jó lehetőséget kínálnak számukra a feltöltődésre, lélektani ismereteik gazdagítására, a gyermekek fejlődési sajátosságainak jobb megértésére, valamint szakmai partnerségek kialakítására is.
A résztvevők visszajelzései, de a rendezvény iránti érdeklődés is azt jelzi, hogy a Fiatal Pedagógusok Fóruma egy hiánypótló rendezvény, mely képes rugalmasan alkalmazkodni a fiatal tanerők képzési igényeihez, és arra is jó alkalmat teremt, hogy a tanév kezdetén a fiatal pedagógusok feltöltődjenek, új ismeretekkel és ötletekkel gazdagodjanak, megvitassák az új iskolai év kihívásait.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774