Ifi Napok Hargita megyében 2010

(0 Szavazat)132 megjelenítés

Április 30 és május 13 között lezajlott az Ifi Napok Hargita megyében 2010 című programsorozat.

Idén hatodik éve, hogy a romániai fiataloknak hivatalosan is elismert ünnepnapjuk van: Május 2 az Ifjúság Napja, amikor együtt ünnepel és programokat szervez sok-sok 14 és 35 év közötti fiatal és fiatalokkal foglalkozó.

Hargita megyében idén is - a többéves hagyományokhoz méltóan - egész programsorozat szerveződött május elejére, amelyben Hargita Megye Tanácsa mellett részt vett a Hargita Megyei Ifjúsági Igazgatóság és még sok-sok partner: intézmények, ifjúsági szervezetek és sok fiatal önkéntes.

A programsorozat keretében április 30 és május 13 között két helységben, Csíkszeredában és Homoródfürdőn, ezeken belül több helyszínen számos szórakoztató és egyben hasznos rendezvényre került sor.

Az Ifi Napok kitűzött célja volt az Ifjúsági Nap megünneplése, a fiatalok bevonása a közös szervezési munkákba, az önkéntes, közösségért végzett munka népszerűsítése a fiatalok körében, emellett pedig célunk volt tartalmas kikapcsolódási lehetőséget biztosítani a fiatalok számára, a társas tevékenységek, sport, mozgás, önkéntesség, rendezvényszervezés mint szabadidős tevékenységek népszerűsítése az oly divatos tévézés és számítógépezés alternatívájaként. Az idei programokon több mint 1oo fiatal és ifjúsági szervezeti képviselő vett részt, a nagyszámú részvétel, a visszajelzések, kiértékelő lapok alapján a programsorozat elérte célját.

A rendezvény a homoródfürdői megnyitóval kezdődött, majd csapatépítés- tréninggel folytatódott a diáktanácsok és más ifjúsági szervezetek képviselői számára. Egészen május 3.-ig Homoród volt a program színtere: a Hatos Villa előtt információs sátor működött, ahol a résztvevő fiatalok kérdéseire válaszoltak a programokkal kapcsolatosan, de ugyanitt kaphattak a fiatalok eligazítást nekik szóló nyári táborajánlatokról és civil szervezetek által szervezett programokról, valamint egyetemi kalauzokat lapozhattak.

A hétvége alatt sporttevékenységekre is sor került, kosárlabda, labdarúgás, asztalitenisz volt a kínálat, de játékkaszinót is szerveztek, ahol különböző társasjátékokban mérhették össze a fiatalok tudásukat és szerencséjüket. Külön színfolt volt a falmászás és a tiroli kötélpálya, amelyeknél mindig akadt vállalkozó szellemű fiatal, aki kipróbálja.
  

 

Május 3.-tól a helyszín Csíkszeredába költözött, az iskolai program miatt főleg délutánonként kerültek sorra a programok: a Szakszervezetek Művelődési Háza előtt ismét működött az információs sátor, ahol a járókelőkkel önkéntesek ismertették hangosbemondón a programot és résztvevőket toboroztak. 
Május 3-án a Csíki Diáktanácsok Egyesület önkéntesei hangulatos gitárestet szerveztek,
  
4.-én extrémsport-bemutatóra került sor.
4.-e és 13.-a között a Csík Terület Ifjúsági Tanácsa szervezte meg az Élő Könyvtár című programot, amelynek célja volt felhívni a fiatalok figyelmét a sokszínűség, a másság elfogadására, hiszen a mindennapokban az emberek sokszínűsége címkézéshez vezet és előítéleteket szül, pedig ezek a különbségek erőforrásokként is értékelhetőek.
Május 5.-én a csíkszeredai Sportcsarnokban kezdődött a Diákolimpia a Csíki Sportegylet, Hargita Megye Sportigazgatósága, Román Olimpiai Akadémia Hargita Megyei Fiókja szervezésében, ahol atlétikát, kerékpárt, labdarúgást és kosárlabdát kedvelő diákok mérhették össze erejüket és ügyességüket.
Közben lazíthattak is a résztvevők: május 6.-án, a Sapientia Egyetem előterében Játékkaszinót szervezett a Hallgatói Önkormányzat és a Csíki Dáktanácsok Egyesülete.
Másnap, május 7.-én igazi „komoly” eseményre került sor, ahol felnőttek és fiatalok vettek komolyan értékes fiatalokat és fiatalokért dolgozókat: megszerveztük az Ifjúsági konferenciát.
A konferencián Becze István tanácsos, mint moderátor, majd Petres Sándor, Hargita Megye Tanácsának alelnöke és Csedő Zsófia, a Hargita Megyei Ifjúsági Igazgatóság igazgatója köszöntötték a résztvevőket.
A konferencián ünnepélyes keretek között került sor a szintén hagyományos díjazásra, Hargita Megye Tanácsa a „Nevezd meg a legjobbakat!” felhívás keretében négy kategóriában díjazta azokat a fiatalokat, akik kiemelkedő közösségi tevékenységet folytatnak, azokat az ifjúsági szervezeteket, akik a 2009-2010-es esztendőben fontos ifjúsági projekteket bonyolítottak le, valamint azokat a helyi önkormányzatokat, akik ifjúságbarát politikát folytatnak és segítik az ifjúsági szervezeteket, programokat.
„A helyi önkormányzatoktól, intézményektől beérkezett ajánlásokból kitűnik, hogy munkátok nemcsak nektek fontos, hanem a környezetetek is számot tart rá, elismeri azt, és ez az elismerés minden díjnál többet ér” – mondta Petres Sándor megyei alelnök.
A díjakat Petres Sándor alelnök és Csíki Csongor, valamint Lukács Vilmos tanácsosok adták át a nyerteseknek:
I. Az első kategóriában a közösségért kiemelkedően tevékenykedő fiatalokat díjaztuk. Ezáltal azokat a fiatalokat részesítjük elismerésben, akik az ifjúsági élet fellendítését tűzték ki célul és sikeresen közreműködtek ifjúsági szervezetek projektjeiben:
Elekes-Köllő Tibor gyergyóújfalvi önkormányzati képviselő ajánlására dicséretben részesítettük Elekes-Köllő Mártát, aki a községben sokat tevékenykedett ifjúsági programok és rendezvények szervezésében.
A gyergyócsomafalvi önkormányzat ajánlásával ugyancsak dicséretben részesült Köllő Orsolya, a gyergyócsomafalvi ifjúsági mozgalom tagja, aki a csapat részeként sok-sok helybéli kulturális és ifjúsági rendezvény szervezésében részt vett.
Csíki Emese, a Segítő Mária Gimnázium igazgatóhelyettesének ajánlására, dicséretet kapott három a Gimnázium 3 diákja: Bartos Timea, Szabó Noémi és Kristály Beáta, mindhárman a Segítő Mária Gimnázium diáktanácsának meghatározó egyéniségei, akik fáradtságot nem kímélve sok-sok diákrendezvényt bonyolítottak le együtt.
Szintén dicséretben részesült Rátz István, a betfalvi Ifjúsági szervezet elnöke, akit székelykeresztúri Kistérség szövetség ajánlott, mert ő azonosulni tudott a szervezete céljaival: településük fejlesztéséért és a fiatalok közösséggé formálásáért, ezen munkálkodnak fáradhatatlanul.
A Márton Áron Gimnázium igazgatósága ajánlotta Kelemen Rékát, aki egyszerre tevékenykedik az iskolai Diákönkormányzatban, a Csíki diáktanácsok Egyesületében és a Hargita Megyei Magyar Diáktanácsban is, számos diákrendezvény irányított és bonyolított le. Negyedik díjban részesítettük és gratulálunk!
Szikszai Timeát, a szentegyházi Ifjúsági Fórum elnökét saját szervezete ajánlotta, hiszen külföldi tanulmányai után hazatért szülőföldjére és azóta is fáradhatatlanul dolgozik a város fiatal közösségének összekovácsolásán, erről tanúskodnak a színvonalas rendezvények: ha kell, karaoke partyt, ha kell, Föld Napi rendezvényeket vagy éppen játszótérfelújításy szerveznek. Timea elnyerte e kategória III. díját.
Kolumbán Boglárkát, a Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács elnökét Magyari Levente ajánlotta a díjazásra, aki Gyergyó térségében sok más fiatallal együtt próbálja színesebbé tenni az ifjúsági életet, olyan rendezvényekkel, mint a Gyergyói medence szintű Gólyabál, fiatal Pedagógusok Fóruma, számos iskolai vetélkedő stb. II. díjban részesítettük.
A Polgár-Társ Alapítvány vezetője, Potozky László ajánlására díjaztuk Csonta Lászlót, a csíkszeredai ZöldSzékelyFöld Egyesület vezetőjét, hiszen ő több olyan program elindítója és szervezője (pl. a Nagy Olajgyűjtési akciók, a Környezettudatos postaláda projekt stb), amely a fiatalokat mozgósítja a környezetvédelem érdekében, környezettudatos magatartásra buzdít, az egészséges életmódot népszerűsíti a fiatalok körében, és ez napjainkban rendkívül fontos. A mozgalmat kiterjesztette több településre is, sőt, már a megyén is túljutottak. Tevékenységéért I. díjjal jutalmaztuk.
II. A Diákönkormányzatok kreatív projektje című, második kategóriában azokat a diákokat, diákszervezeteket díjaztuk, amelyek igazán sikeres és érdekes projekteket bonyolítottak le.
Kolumbán Boglárka, a Gyergyóterületi Ifjúsági Tanács ügyvezető elnöke ajánlotta Muresan Rolandot, a Salamon Ernő diáktanácsának volt elnökét, akinek sok-sok munkája és kreatív ötletei mind hozzájárultak például a 2009-es Salamon Ernő Sulinapok vagy a Gólyacsapda stb. rendezvény sikeréhez. Harmadik díjjal jutalmaztuk.
Nagy Eszter, a szentegyházi Gábor Áron Líceum aligazgatója ajánlotta a Gábor Áron Iskolaközpont diáktanácsát és Tankó Leventét, a diáktanács alelnökét, aki a diáktanács legaktívabb tagja, korosztályának egészséges értékrendi példát mutat, kezdeményező kedve a diáktanácsot a diákközösség motorjává teszi, sok-sok elmés diákrendezvény kezdeményezője. A diáktanács egyik igazán kreatív projektje a Diákhét 2009 című rendezvény, amely többek között a szabadidő hasznos eltöltéséhez segíti a résztvevő diákokat.
A diáktanácsot és Tankó Levente alelnököt II. Díjban részesítettük.
Érdekes rendezvényre hívta fel a figyelmünket Tamási Andrea, zetelaki iskolai tanácsadó: a zetelaki dr. Boros Fortunát diáktanácsa által 2009-ben szervezett Sérültek Világnapjára, amely egy olyan iskolai rendezvény, amely a sérült embertársainkra hívja fel a figyelmet. A rendezvényt ugyanakkor a diáktanács elnöke, Sebők Kinga is ajánlotta, a III. Kategóriában. A díjat mégis ebben a kategóriában oszjuk nekik, méghozzá az I. díjat. Nyereményük egy homoródi csapatépítő hétvége és értékes könyvutalványok.
III. Kategória: Modellértékű projektek:
Olyan szervezeteket díjaztunk ebben a kategóriában, amelyek sikeresen zárultak vagy eredményesen működnek, módszereiket tekintve egyedinek tekinthetőek, mások számára követendő példát nyújtva.
Gáll János, a gyergyóalfalvi Sövér Elek Iskolaközpont igazgatója javaslatára dicséretben részesítettük az Alfalvi Fiatalokért Egyesület 2009-es, Nyíresi tájékozódási Verseny című projektjét, amely 200 diákot mozgósított és arra ösztönözte őket hogy megismerjék és vigyázzanak szűkebb környezetük természeti kincseire.
A szépvízi Ifjúságért Egyesület a 2009-es Ifjúsági napok rendezvényét nevezte be Modellértékűnek, mint a fiatalok szabadidejének hasznos eltöltését megszervező eseményt. Dicséretben részesítettük.
Negyedik díjat kapott a Márton Áron Gimnázium Sulinapokat szervező MÁG DT, a kreatív, ötletes témakörök és a közös szervezés igazán példaértékű.
Harmadik díjat kapott a gyergyóalfalvi Domokos Pál Péter Hagyományőrző Egyesület által szervezett Fölszállott a páva 2009-es Néptáncfesztivál, amely példaértékű, hiszen a gyergyó-medence 5oo diákját mozgósítja és tanítja őket a hagyományaink tiszteletére.
Második díjat kapott az oroszhegyi Ifjúsági Kulturális Egyesület 2010-es Gyermek Néptánc- és Népdalfesztivál rendezvénye, amelyet idén ötödször szerveztek meg az oroszhegyiek.
Első díjat kapott a Segítő Mária Gimnázium diáktanács rendezvénye, a 2010-es Gimisztár iskolai tehetségkutató verseny.
IV. A negyedik kategóriában az ifjúságbarát önkormányzatot oklevéllel díjaztuk a Csíkszentimrei Ifjúsági és Közművelődési Egyesület ajánlására Csíkszentimre község Önkormányzatát az ifjúsági programok támogatása terén kifejtett tevékenységéért.
A HMT és DTJ közös Szórványprogramja keretében különdíjjal jutalmaztuk a besztercei MADISZ szervezettől ideutazó fiatalokat, Szakács- Márton Szidóniát és Szakács- Márton Bálintot, akik aktívan bekapcsolódnak a Beszterce-Naszód megyei szórványmagyarság közösségi életének építésébe.
Hargita Megye Tanácsa értékes könyvjutalványokat ajánlott fel az ifjúsági, közösségi munka elismeréseként, a Hargita Megyei Ifjúsági Igazgatóság homoródi csapatépítő hétvégét, a Hargita Népe Kiadó féléves újságelőfizetéseket és könyveket, a Hargita Megyei Kulturális Központ és a Sapientia Egyetem Könyvtára szintén könyveket.
A díjátadást követte két díjazott projekt, a zetelaki dr. Boros Fortunát Líceum diáktanácsa által 2oo9-ben szervezett Sérültek Világnapja című projekt, valamint a gyergyóalfalvi Domokos Pál Péter Hagyományőrző Egyesület által szervezett Fölszállott a páva című népdalfesztivál a bemutatása.
Ezután került sor dr. Kádár Magor, a Babes Bolyai Egyetem Kommunikációs Tanszék vezetőjének előadására Önismeret és személyiségfejlesztés fiataloknak címmel. Az előadást nagy érdeklődéssel fogadták a fiatalok, az előadó kihangsúlyozta, hogy a mennyire fontosak a diák- és ifjúsági szervezetekben tevékenykedő, önkéntes szervezési munkákat végző fiatalok tapasztalatai, és ezek mennyire pozitívan befolyásolják a személyiségük fejlődését. A munkaműhelyek is ebben a témában folytatódtak, ahol két tréner segítségével a fiatalok önismereti és személyiségfejlesztő gyakorlatokon vettek részt.
A kitöltött kiértékelő lapok szerint a fiatalok igénylik hogy számukra és velük együtt hasonló jellegű rendezvényeket szervezzünk, értékelték a munkaműhelyek hasznos, gyakorlati részét, a szervezéssel és a választott témával elégedettek voltak, és sok-sok új témakört javasoltak a következő konferenciára.
Az Ifi Napok 2010 programsorozat szervezői: Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megyei Ifjúsági Igazgatóság.
Partnerek, társszervezők, támogatók:
Asociaţia Serv-Mon-Har Egyesület
Csík Terület Ifjúsági Tanácsa
Csíki Diáktanácsok Egyesülete
Csíki Sportegylet
Csíkszeredai Hallgatói Önkormányzat
Csíkszereda Polgármesteri Hivatala
Hargita Megyei Diáktanács
Hargita Megyei Kulturális Központ
Hargita Megyei Sportigazgatóság
Hargita Népe Lapkiadó
Román Olimpiai Akadémia Hargita Megyei Fiókja
Szakszervezetek Művelődési Háza
 
Lejegyezte: Kardalus Enikő
2010. május 10.
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774