Hagyományőrzés Micimackóéknál

 Hagyományőrzés Micimackóéknál
( Szavazat)50 megjelenítés
 
A Micimackó óvoda iskola-előkészítő csoportos gyermekei hagyományőrző év végi kiránduláson vettek részt 2011. június 2–3-án a gyimesfelsőloki Bagolyvár panzióban. A kirándulás Hargita Megye Tanácsa ifjúsági programjának támogatásából valósult meg.
 
Az „Add a kezed, megmutatom a világot” című pályázati kérelem támogatásának köszönhetően nőtt a részt vevő gyermekek száma, 56-an vettek részt a Micimackó Napközi Otthonból, majd egyes programnál csatlakoztak hozzánk a gyimesközéploki Majláth Gusztáv Károly Óvoda gyerekei. A hagyományőrző kiránduláson összesen száz gyermek és felnőtt vett részt.
Gazdag programot és hagyományos tevékenységeket ajánlottunk fel a gyerekeknek, melyek nagyon hasznosak voltak, például szókincsükbe beépültek új szavak, mint cefre, benyóc.
A kirándulás első napján ellátogattunk az ezeréves határhoz, ahol rövid történelmi áttekintőre került sor, majd ezt követte a csángó népviselettel való ismerkedés. A délután folyamán népmesemondó- és népdalvetélkedőn vettek részt a gyermekek. A nap fénypontja az esti tábortűz és a táncház volt, melyhez a zenét a gyimesi Tücsök zenekar biztosította.
A második napon farmot, fűrésztelepet látogattunk, valamint megnéztük a nagy vasúti alagutat, melyhez három szekér vitte a gyermekeket, akiknek az egyik legemlékezetesebb élményt a lovas szekerezés nyújtotta.
Mindezek gazdagították a gyermekek tudását, akik sok újat tapasztaltak, nem beszélve arról, hogy a jókedv, dalolás, tánc és a jó étvágy kísérte végig az egész kirándulást. Ugyanakkor az élmények hozzájárultak a közösségi érzés formálódásához a közös játék által, a pozitív életszemlélet, természetismeret mélyítéséhez, az anyanyelvi nevelés, nyelvi kifejezőkészség fejlesztéséhez, a népi kultúra iránti érdeklődés felkeltéséhez, szokások, hagyományok, ünnepek megismeréséhez a 3–7 éves korú gyermek életkori sajátosságainak megfelelően.
Élménydús és felejthetetlen emlékkel tértek haza a gyermekek – barátságok szövődtek, versenyszellem, közösségi érzés formálódott a vetélkedők és a közös játéktevékenységek által.
A kirándulás élményeinek megbeszéléseire, a versenyek díjazására a tanév végén megtartandó záróünnepségen került sor. A Micimackó kerti partin részt vettek a napközi óvodásai, szülei, pedagógusai, valamint meghívottai voltak a gyimesi óvodások, pedagógusok. Kellemes és tartalmas délutáni programra emlékezhet mindenki vissza, ahonnan nem hiányzott a Boszorka bábszíntársulat bábelőadása, a különböző kézműves-tevékenységek – similabda, papírsárkány és papírforgó-készítés – és a táncház élőzenével. A kerti parti végén mindenki csillapíthatta éhségét a Micimackó módra elkészített krumpligulyással.
Törekvésünk elősegíteni, hogy a gyerekek az élmények által közelebb kerüljenek a népi játékokhoz, népi kultúrához, hagyományokhoz. A játszóházakkal, illetve a hagyományőrző kirándulások által biztosítjuk a kontinuitást, a folytonosságot generációk között. A gyerekek több népi játékszerrel, népi foglalkozással, népviselettel, játékkal ismerkednek meg, amit majd kamatoztatnak a következő tanévekben. Mindezek által a nemzeti öntudat megszilárdítása és a kultúra iránti tisztelet is megvalósul, és a szülők bevonásával kialakul a szülők pozitív hozzáállása a népi kultúrához.
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, március»
hkscpsv
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774