Folytatódik a Kiskertész program Hargita megyében

( Szavazat)319 megjelenítés
Idén is oszt vetőmagot diákoknak Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete, a tavalyi sikeres akció folytatásaként. A jelentkezés a múlt héten lejárt, 199 tanuló egyénileg igényelte a vetőmagokat, kilenc osztály pedig csoportosan. A program itt nem zárult le, hiszen a legszebb veteményeskerteket díjazni is fogják. 
 A felhívás a Hargita megyei IV–VII. osztályos diákoknak szólt. Csíkszeredából a József Attila Általános Iskolából 2 osztály és 20 diák, a Petőfi Sándor Általános Iskolából 1 diák, a Xantus János Általános Iskolából 3 osztály, a szentábrahámi Benedek Elek Általános Iskolából 42 tanuló, a Pálpataki Általános Iskolából 18 diák, a Fenyőkúti Általános Iskolából 13 tanuló és 3 osztály, a csíkkarcfalvi Mártonffy György Általános Iskolából 1 diák, a csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Középiskolából 1 osztály, a maroshévízi Andrei Şaguna Általános Iskolából pedig 104 diák kért vetőmagot. Így összesen 1175 csomag vetőmagot fognak kiosztani május 10-ig, sárgarépa-, saláta-, hónaposretek-, zöldborsó- és cukkinimagokat kapnak a diákok – ismertette Márton István, a Vidékfejlesztési Egyesület vezetője. Továbbá elmondta: ezzel nem zárult le a program, hiszen a legszebb veteményeskerteket díjazzák. Két meghatározott időpontban fényképes beszámolót kell küldeni ezekről, amelyek alapján dönt egy bizottság, hogy mely kerteket látogatja meg. Díjat kap az a 3 osztály, amelynek a legszebb lesz a veteményese, illetve egyénileg legtöbb 17 diák a különböző térségekből. Az osztályközösségek 500, az egyénileg tevékenykedő kiskertészek pedig 250 lejes pénzjutalomban részesülnek.
A program célja felhívni az iskolás gyerekek és szüleik figyelmét arra, hogy friss zöldségeket különösebb anyagi ráfordítás nélkül lehet megtermelni. Ezáltal a diákok megtapasztalhatják, mennyire más az íze, felhasználhatósága a friss, általuk termelt zöldségnek a kereskedelemben forgalmazott termékekhez képest. A pedagógusok önzetlen segítsége nélkülözhetetlen, hisz rájuk hárul a kezdeményezés fontosságának megismertetése.
– Nagyon fontosnak tartom a programot és annak bővítését, hiszen ez is része annak a törekvésünknek, hogy Hargita megye természetbarát térség legyen. Tágabb értelemben is az „egészséges” Székelyföld megteremtése a cél, amelynek megvalósításához sok minden hozzájárul. Az általunk megteremtett értékeket mi magunk is jobban megbecsüljük, legyen szó akár a saját zöldség megtermeléséről. Nekünk, felnőtteknek a felelősségünk, hogy a gyerekek figyelmét erre irányítsuk, hogy visszatérjünk a természethez, felfedezzük annak élményét – mondta a program kapcsán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Hozzátette: a megmaradáshoz szükséges gyökerek eresztéséről nemcsak beszélni kell, hanem tenni is érte, valós megoldásokat találni minden területen.
A Kiskertész program szabályzata megtalálható az alábbi linken: http://hargitamegye.ro/kiskertesz_program
 
Csíkszereda, 2013. április 24.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774