Folytatódik a Kiskertész program Hargita megyében

( Szavazat)316 megjelenítés
Idén is oszt vetőmagot diákoknak Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete, a tavalyi sikeres akció folytatásaként. A jelentkezés a múlt héten lejárt, 199 tanuló egyénileg igényelte a vetőmagokat, kilenc osztály pedig csoportosan. A program itt nem zárult le, hiszen a legszebb veteményeskerteket díjazni is fogják. 
 A felhívás a Hargita megyei IV–VII. osztályos diákoknak szólt. Csíkszeredából a József Attila Általános Iskolából 2 osztály és 20 diák, a Petőfi Sándor Általános Iskolából 1 diák, a Xantus János Általános Iskolából 3 osztály, a szentábrahámi Benedek Elek Általános Iskolából 42 tanuló, a Pálpataki Általános Iskolából 18 diák, a Fenyőkúti Általános Iskolából 13 tanuló és 3 osztály, a csíkkarcfalvi Mártonffy György Általános Iskolából 1 diák, a csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Középiskolából 1 osztály, a maroshévízi Andrei Şaguna Általános Iskolából pedig 104 diák kért vetőmagot. Így összesen 1175 csomag vetőmagot fognak kiosztani május 10-ig, sárgarépa-, saláta-, hónaposretek-, zöldborsó- és cukkinimagokat kapnak a diákok – ismertette Márton István, a Vidékfejlesztési Egyesület vezetője. Továbbá elmondta: ezzel nem zárult le a program, hiszen a legszebb veteményeskerteket díjazzák. Két meghatározott időpontban fényképes beszámolót kell küldeni ezekről, amelyek alapján dönt egy bizottság, hogy mely kerteket látogatja meg. Díjat kap az a 3 osztály, amelynek a legszebb lesz a veteményese, illetve egyénileg legtöbb 17 diák a különböző térségekből. Az osztályközösségek 500, az egyénileg tevékenykedő kiskertészek pedig 250 lejes pénzjutalomban részesülnek.
A program célja felhívni az iskolás gyerekek és szüleik figyelmét arra, hogy friss zöldségeket különösebb anyagi ráfordítás nélkül lehet megtermelni. Ezáltal a diákok megtapasztalhatják, mennyire más az íze, felhasználhatósága a friss, általuk termelt zöldségnek a kereskedelemben forgalmazott termékekhez képest. A pedagógusok önzetlen segítsége nélkülözhetetlen, hisz rájuk hárul a kezdeményezés fontosságának megismertetése.
– Nagyon fontosnak tartom a programot és annak bővítését, hiszen ez is része annak a törekvésünknek, hogy Hargita megye természetbarát térség legyen. Tágabb értelemben is az „egészséges” Székelyföld megteremtése a cél, amelynek megvalósításához sok minden hozzájárul. Az általunk megteremtett értékeket mi magunk is jobban megbecsüljük, legyen szó akár a saját zöldség megtermeléséről. Nekünk, felnőtteknek a felelősségünk, hogy a gyerekek figyelmét erre irányítsuk, hogy visszatérjünk a természethez, felfedezzük annak élményét – mondta a program kapcsán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Hozzátette: a megmaradáshoz szükséges gyökerek eresztéséről nemcsak beszélni kell, hanem tenni is érte, valós megoldásokat találni minden területen.
A Kiskertész program szabályzata megtalálható az alábbi linken: http://hargitamegye.ro/kiskertesz_program
 
Csíkszereda, 2013. április 24.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774