Fizikavalkád, hetedszer is

( Szavazat)67 megjelenítés
Az elmúlt hét végén zajlott le Vágásban a hetedik alkalommal megszervezett Fizikavalkád elnevezésű, megyei szintű természettudományi vetélkedő, amelyre minden alkalommal a megye vidéki iskolái kapnak meghívást. A Hargita Megye Tanácsának támogatásával létrejött rendezvény témája idén a levegő és a víz volt.
A verseny két részből állt: februártól áprilisig a benevezett csapatok – előzetes munkaként – tematikus rajzokat, fogalmazásokat, tudományos dolgozatokat, kísérleti berendezéseket, szerkezeteket készítettek, a döntőt pedig május 8-án tartották a vágási művelődési házban. Itt értékelték ki és díjazták az előzetes munka anyagát, majd elméleti vetélkedő zajlott a csapatok között. A változatos program részeként a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium tizenkettedikes tanulói a témával kapcsolatos érdekes kísérleteket mutattak be, délután pedig a résztvevők Hegyi Zsolt gyakorló siklórepülős érdekfeszítő előadását és bemutatóját követhették figyelemmel.
A vetélkedőre idén tizenhét csapat nevezett be és tizenöt csapat küldte be az előzetes munka anyagát, amely minden esztendőben a döntőn való részvétel feltétele. A döntőn Udvarhelyszéket a parajdi, korondi, farkaslaki, szentléleki, agyagfalvi, vágási, felsőboldogfalvi, oroszhegyi és szentkirályi iskolák csapatai képviselték, a Csíkszentdomokosról, Csíkszentmihályról, Csíkrákosról, Csíkszentsimonból érkező csapatok Csíkszék küldöttei voltak, Gyergyó környékéről pedig a gyergyószárhegyiek jöttek el. A rendezvényről 46 oldalas szép kivitelezésű kiadvány készült.
A zsűri a 83 rajzból a zetelaki Szabó László, Simon Norbert, Gergely Arnold és Varga László alkotásait, a farkaslaki Jakab Szilamér, Fodor Boglárka és Fancsali Katalin, a csíkszentdomokosi Sándor Rebeka, valamint a csíkszentmihályi Szőcs Noémi munkáit értékelte a legjobbaknak. A legszebb fogalmazások szerzői: Szabó László (Zetelaka), Gagyi Anikó (Oroszhegy), Antal Hajnalka (Csíkrákos), Gál Zsuzsa (Agyagfalva). Tudományos dolgozatáért tíz csapat dr. Bányai János-díjban részesült, a legtöbb (összesen 137) levegővel kapcsolatos szólást, közmondást a gyergyószárhegyiek gyűjtötték, ezért ők különdíjban részesültek. A felsőboldogfalviak a légkör mozgásait így fordították le eszperente nyelvre: „Ezek lehetnek rendszertelen, esetleg rendszeres szelek (Nemere). Lehet gyenge lehelet, melynek ereje enyhe, de lehetnek fergeteges szelek, melyek kergetnek, elsepernek eget, tengert, hegyet remegtetnek, esetleg kerengenek, felvesznek s letesznek, s melyek ellen ember nem tehet, mert ezek ereje rengeteg.”
Az elméleti vetélkedőt a csíkszentdomokosiak nyerték, megelőzve a csíkszentmihályi és csíkrákosi csapatokat. Az összesített eredmények alapján az ötödik helyezett a parajdi Fizimiskák csapata lett, negyedik helyen a gyergyószárhegyi Telefonisták csapata végzett. A dobogó harmadik fokára a csíkrákosi Fizikalaposok csapata állhatott fel, ezüstérmet szerzett a csíkszentdomokosi Vasmagok csapata, a 7. Fizikavalkádot pedig a csíkszentmihályi Arany Generálisok csapata nyerte.
 
Székely Zoltán, szervező
Tel.: 0745-240226
 
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2023, január»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774