Fizikavalkád, hetedszer is

( Szavazat)71 megjelenítés
Az elmúlt hét végén zajlott le Vágásban a hetedik alkalommal megszervezett Fizikavalkád elnevezésű, megyei szintű természettudományi vetélkedő, amelyre minden alkalommal a megye vidéki iskolái kapnak meghívást. A Hargita Megye Tanácsának támogatásával létrejött rendezvény témája idén a levegő és a víz volt.
A verseny két részből állt: februártól áprilisig a benevezett csapatok – előzetes munkaként – tematikus rajzokat, fogalmazásokat, tudományos dolgozatokat, kísérleti berendezéseket, szerkezeteket készítettek, a döntőt pedig május 8-án tartották a vágási művelődési házban. Itt értékelték ki és díjazták az előzetes munka anyagát, majd elméleti vetélkedő zajlott a csapatok között. A változatos program részeként a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium tizenkettedikes tanulói a témával kapcsolatos érdekes kísérleteket mutattak be, délután pedig a résztvevők Hegyi Zsolt gyakorló siklórepülős érdekfeszítő előadását és bemutatóját követhették figyelemmel.
A vetélkedőre idén tizenhét csapat nevezett be és tizenöt csapat küldte be az előzetes munka anyagát, amely minden esztendőben a döntőn való részvétel feltétele. A döntőn Udvarhelyszéket a parajdi, korondi, farkaslaki, szentléleki, agyagfalvi, vágási, felsőboldogfalvi, oroszhegyi és szentkirályi iskolák csapatai képviselték, a Csíkszentdomokosról, Csíkszentmihályról, Csíkrákosról, Csíkszentsimonból érkező csapatok Csíkszék küldöttei voltak, Gyergyó környékéről pedig a gyergyószárhegyiek jöttek el. A rendezvényről 46 oldalas szép kivitelezésű kiadvány készült.
A zsűri a 83 rajzból a zetelaki Szabó László, Simon Norbert, Gergely Arnold és Varga László alkotásait, a farkaslaki Jakab Szilamér, Fodor Boglárka és Fancsali Katalin, a csíkszentdomokosi Sándor Rebeka, valamint a csíkszentmihályi Szőcs Noémi munkáit értékelte a legjobbaknak. A legszebb fogalmazások szerzői: Szabó László (Zetelaka), Gagyi Anikó (Oroszhegy), Antal Hajnalka (Csíkrákos), Gál Zsuzsa (Agyagfalva). Tudományos dolgozatáért tíz csapat dr. Bányai János-díjban részesült, a legtöbb (összesen 137) levegővel kapcsolatos szólást, közmondást a gyergyószárhegyiek gyűjtötték, ezért ők különdíjban részesültek. A felsőboldogfalviak a légkör mozgásait így fordították le eszperente nyelvre: „Ezek lehetnek rendszertelen, esetleg rendszeres szelek (Nemere). Lehet gyenge lehelet, melynek ereje enyhe, de lehetnek fergeteges szelek, melyek kergetnek, elsepernek eget, tengert, hegyet remegtetnek, esetleg kerengenek, felvesznek s letesznek, s melyek ellen ember nem tehet, mert ezek ereje rengeteg.”
Az elméleti vetélkedőt a csíkszentdomokosiak nyerték, megelőzve a csíkszentmihályi és csíkrákosi csapatokat. Az összesített eredmények alapján az ötödik helyezett a parajdi Fizimiskák csapata lett, negyedik helyen a gyergyószárhegyi Telefonisták csapata végzett. A dobogó harmadik fokára a csíkrákosi Fizikalaposok csapata állhatott fel, ezüstérmet szerzett a csíkszentdomokosi Vasmagok csapata, a 7. Fizikavalkádot pedig a csíkszentmihályi Arany Generálisok csapata nyerte.
 
Székely Zoltán, szervező
Tel.: 0745-240226
 
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774