Fiatalok lendületben – Csíkszeredában

( Szavazat)34 megjelenítés
Július 2. és 8. között zajlik Csíkszeredában a Fiatalok Lendületben program 1.3 alprogram keretében megszervezett „Ifjúsági demokráciaprojekt”, amelyben három város fiataljai vesznek részt: Nyíregyháza, Pécsvárad és Nagybánya ifjúsági szervezetei, valamint Csík Terület Ifjúsági Tanácsa. Az egyik állomás Hargita Megye Tanácsa volt, július 3-án a csíkszeredai megyeházán fogadta a fiatalokat Borboly Csaba tanácselnök és Becze István megyei tanácsos. 
 A Fiatalok Lendületben program célja, hogy a fiatalok a döntéshozókkal együttműködve, egymás városának ifjúságpolitikáját megismerve képesek olyan felfedezéseket tenni, jó példákkal szolgálni, melyek nagyban megváltoztathatják a fiatalság és az állami szervezetek kommunikációját. A négy programhétből egy-egy hetet a részt vevő városok valamelyikében töltenek el az érdeklődők, találkozva az adott városok vezetőivel, önkormányzati képviselőivel. Az első programhét házigazdája Pécsvárad volt, a másodiké Nyíregyháza, ezen a héten pedig Csíkszereda, így július 3-án Hargita Megye Tanácsát látogatták meg a fiatalok, és kerekasztal-beszélgetésen vitatták meg a fiatalok szerepét az önkormányzatokban, beszámoltak eddigi tapasztalataikról, valamint egy közös jövőkép kialakítását is megfogalmazták.
Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke a vendégeknek elmondta, hogy mindaz, amit ők most még kicsiben valósítanak meg, később hatalmas erővel és értékkel fog bírni a döntéshozatalban. Ez a gyakorlati tapasztalat a jövőben kamatostól térül meg, sokkal több hasznot fog hozni, mint a könyvekből bemagolt tananyag.
– Az ifjúsági szervezetekben való részvétel elsősorban arra jó, hogy kipróbáljátok önmagatokat, hogy felismerjétek, miben rejlik tehetségetek, de egymás megismerésére is lehetőség van, ami szintén fontos, hiszen a közös csapatszellemben való hitre és munkára jövőt alapozhatunk. Az ifjúsági szervezetekben való tevékenység lehetőséget nyújt, hogy olyan rendezvényeket, képzéseket szervezzetek, amelyekben jól érzitek magatokat, amelyek megfelelnek az igényeiteknek, ezért úgy próbáljátok meg alakítani a döntéshozatalt, hogy az számotokra megfelelő legyen, és egyben mindezek a tapasztalatok tesznek majd benneteket sikeres felnőttekké, akik tudnak felelősségteljesen gondoskodni a hozzátartozóikról vagy akár egy teljes közösségről – mondta a tanácselnök hozzátéve: – Fontos, hogy biztassuk a fiatalokat az önszerveződések különböző formáinak a gyakorlására, lehetőségeket keressünk számukra. A megyei tanács eddig is és ezentúl is támogatott és támogat minden ifjúsági kezdeményezést, mivel fontos odafigyelni a jövő generációjára, hisz ők lesznek azok, akik folytatják munkánkat. Azon is kell munkálkodnunk, hogy megváltoztassuk politikusainknak azt a szemléletmódját, hogy csak a bulit és szórakozást, önfeledt időtöltést látják ezekben az ifjúsági szervezetekben – lássák meg az ebben rejlő lehetőségeket is.
Becze István megyei tanácsos bemutatta Csík Terület Ifjúsági Tanácsának megalakulását, céljait, beszélt az erdélyi ifjúsági mozgalmakról, ismertette a résztvevőkkel a megyei önkormányzat működését és kapcsolatát a fiatalokkal, továbbá beszélt a megyei tanács által kiírt ifjúsági pályázatokról és az ifjúsági törvényről is.
Kozma István, Csík Terület Ifjúsági Tanácsának elnöke elmondta: a projekt alapját az adta, hogy az ifjúságügy kezelése szempontjából négy, speciális jellemzőkkel működő ifjúsági szervezet módszereit, gyakorlatát ismertessék meg egymással a résztvevők, valamint négy, kiválóan működő ifjúsági csoport és a városok döntéshozói között induljon konstruktív diskurzus.
– A projekt célja nemcsak az, hogy az adott városokban induljon meg a párbeszéd, hanem a városok döntéshozói között is szorosabb kapcsolat alakuljon az ifjúságügyet érintő projektek kidolgozásában – közölte Kozma István.
 
Csíkszereda, 2012. július 3.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774