Élménypedagógia a természetben...

Élménypedagógia a természetben...

(0 Szavazat)104 megjelenítés

A második félév folyamán Hargita Megye Tanácsa ifjúsági pályázatot hirdetett, amelyet a Napocska Egyesület is megpályázott a Napsugár Napközi Otthon gyermekei számára. Zöld óvodánk koncepciójából is tudatosult számunkra, hogy a környezetbarát attitűdöt, a környezet iránti érzékenységet legfőképpen a természetben nyújtott élmények segítségével alapozhatjuk meg, ezért gyakran szervezünk tanulmányi kirándulásokat, megfigyeléseket természetes környezetben, erdei óvodát, tematikus napokat, így ismerve meg az élővilágot, növényeket, állatokat, természeti ritkaságokat, jelenségeket. 

Ez a pályázat hozzásegítette óvodánk Gyopárka és Margaréta csoportját ahhoz, hogy megismerkedjünk szülőföldünk nevezetességével, Európa természeti ritkaságának számító vulkanikus eredetű tavunkkal, a Szent Anna-tóval. A tanulmányi kirándulás a csoportban projektmódszerrel feldolgozott Szülőföldünk nevezetességei témakör fontos része volt, előzetes ismeretekkel és felfedezésre váró kérdésekkel, titkokkal előkészítve. Kíváncsian keresgéltünk a helyszínen a tó vulkanikus eredetét igazoló bizonyítékokat, megvizsgálva a talajt, a kőzeteket, a növény- és rovarvilágot meg a vizet. Ugyanakkor látni véltük a legenda meseszereplőit, és megtaláltuk a legenda hitelességét bizonyító kápolnát, valamint az elsüllyedt vár helyén csillogó tavat. A mesemondó verseny során pedig odavarázsoltuk a sárkánnyá változott gonosz várurat, a hattyúkká változott lányokat, de még a Mohos zöld szakállú vízikirályát és vízitündérkéit is. Az egyéni felderítések, kutatások élményei, a közösen szervezett programok következtetései meghatározóak lehetnek, és bízunk abban, hogy ezek a gyerekek természetszerető felnőttekké válnak. Gyermekeink nevében mondunk köszönetet a megyei tanács 2100 lejes támogatásáért, amely ily módon hozzájárult egy hiteles élménypedagógiai naphoz a természetben.

...és a környezet jeles napjain
Az Élménypedagógia a természetben című projektünk révén, mely a megyei tanács támogatása révén valósult meg, tanulmányi kiránduláson vettünk részt a Madarak és fák napja alkalmából Homoródszentpálon. Ezen a kiránduláson a Napocska Napközi Otthonból két csoport vett részt: a Méhecske és a Bóbita csoport. Kirándulásunk célja a természeti értékek felfedezése volt a Nagy-Homoród mentén. Halastavakat figyeltünk meg, és betekintést nyerhettünk a környék csodálatos és változatos madárvilágába. Dr. Szabó József vezetésével sok mindent megtudhattunk a területen előforduló ritka madárfajokról, többek között azt is, hogy a madárpihenő élőhelyeinek változatossága 113 madárfajnak nyújt fészkelési lehetőséget: több récefajnak, gémféléknek, vízicsibéknek, nádi poszátáknak és a sárga billegető alfajainak. Fellelhetők itt még a vadrécék, seregélyek, fecskék, barázdabillegetők és még sok más ritka madárfaj. A gyerekek számára nagy élmény volt ezek közül néhányat megfigyelni természetes élőhelyükön az Óriás távcsövön keresztül. A projekt produktumába a környezetvédelmi világnap alkalmából a szülők is betekintést nyerhettek. A produktum egy rajz-, illetve fotókiállítást tartalmazott, mely a gyermekek élményeit, tapasztalatait tárta az érdeklődők elé. Köszönjük a megyei tanács támogatását, és a továbbiakban is várjuk, hogy hasonló örömökben részesítsék az óvodáskorú gyermekeket. 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774