Diákszemmel, a GALILEI ifjusági csillagászati tábor beszámolója

( Szavazat)71 megjelenítés
A nyár beköszöntével kedvezőbb körülmények adódtak az amatőrcsillagászok számára az észleléshez, ezért lehetőség nyilt a Galilei ifjúsági tábor megszervezésére. Az EMCSE által szervezett ifjúsági tábor augusztus 2-7. között zajlott a homoródfűrdői Sopárkút panzióban. 
A résztvevők különböző programokon vettek részt, a csillagászati előadásokon, a csillagászati és tudományosfilm-vetitéseken, éjszakai észleléseken, a fiatalok játékosan megismerkedhedtek a csillagképekkel, megtanulhatták a csillagképekhez tartozó mondákat, majd a tábor végén vetélkedőn bizonyithatták, hogy mi mindent tanultak a tábor folyamán.
Az ünnepélyes megnyitó kedden 18 órakor kezdődőtt, melyben rövid tájékoztatót tartott Lőrincz Barnabás a tábor programjárol illetve a tábori rendről. A résztvevők a tábor alkalmával kaptak egy EMCSE–Galilei tábor polót. Ezután a tábori előadások sorozatát Fejér Szende kezdte. Elődásaiban elmondott néhány hasznos információt a távcsövekről, ismertetett pár fontos távcsöves tudnivalót, majd részletesen bemutatta a távcső összetevőit, ezek után pedig megtanított arra, hogyan állítsuk össze okulárkészletünket. Vacsora után eljött a vizuális és digitális észlelés ideje, Munzlinger Attila vezetésével asztrofotózás kezdődött.
Mint minden színvonalas táborban, a elkövetkező napokban is sok érdekes előadás hangzott el MCSE és EMCSE tagok részéről egyaránt. Hallhattunk többek között a csillagászati kutatások legújabb eredményeiről, észlelésekről, távcsővekről, csillagászattörténetről és híres csillagászok életéről. Volt olyan is, aki tőbb elődadás prezentálására vállalkozott. További csillagászati program gyanánt éjszakánként mély-ég objektumokat, kettőscsillagokat, változó csillagokat, a Jupitert, a Szaturnuszt, a nehezen fellelhető Uránuszt, Neptunuszt és Plutót észleltünk. A tábor folyamán egyéb, nem csillagászathoz kapcsolódó programok is voltak. A táborozók rendelkezésére állott 4 óra lovaglás és lehetőségünk volt asztaliteniszezésre is. Ezen kívül túrákat szerveztek a környékbeli táj megismerésére, aki akart részt vehetett ezeken a kirándulásokon. Ahogy a kemény munkát végzőknek, úgy az amatőrcsillagászoknak is szükségük van kalóriadús ételre, mert – valljuk be – a nehéz távcsövek pakolgatása, a rajzok órákig tartó készítése az éjszaka közepén, eléggé kimerítő dolog. Finom ételekben nem volt hiány, a jóízű vacsora minden nap laktató, meleg étel volt, így aztán semmi okunk nem volt a panaszra.
A tábor végén a fiatalokat 4 csoportra osztották és ez a négy csoport csapatként nézhetett szembe a vetélkedő kérdéseivel, feladataival. A csapatoknak négy feladattal kellett megbirkózniuk, az első feladatban a csapatfőnökök távcsövét kellett bemutatnia a csapatnak, a masodik feladatban éjszakai észleléskor kellett részletes rajzot késziteni a Perseus-ikerhalmazról, a Gyűrűs-ködről, a Herkules-gömbhalmazról és az Androméda galaxisról. A harmadik feladatban pantomím-elődással kellett bemutassanak egy csillagképhez kapcsolódó mondát, amelyet a többi csapat kellett kitaláljon. A negyedik feladatban az öt előadó, Fejér Szende, Horvai Ferenc, Munzlinger Attila, Nagy István és Szentkirályi Szabolcs kérdéseket tett fel a csapatoknak a saját előadásukban elhangzott témakörökről.
A tábor utolsó estéjén a résztvevők tábortűz vehették át a jól megérdemelt díjakat: a gyerekek meteor-kiadványokat, csillagtérképeket és posztereket, pólókat kaptak ajándékba. Az erdeményhirdetés után a tábortűz körül, énekelve ünnepeltük a tábor élményeit, sikereit és az új barátságokat. Másnap reggel következett a búcsúzkodás szomorú napja, mindenki kapott egy dvd-t a táborban készült fotókról, összepakolta a csomagjait és útnak indult hazafele. 
 Nagyon szépen köszönjük mindenkinek aki részt vett a Galilei ifjúsági csillagászati táborban, illetve valamilyen formában hozzájárult ahhoz hogy táborunk kellemes időtöltést biztosítson és sikeres legyen.
Köszönöm mindnyájunk nevében az előadóknak a színvonalas előadásokat és külön szeretném megköszönni Hargita Megye Tanácsának, GEPLAS Kft-nek, HARMOPAN Rt-nek a támogatását.
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774