Az ifjúsági szervezetek képviselői tanácskoztak Csíkszeredában

( Szavazat)64 megjelenítés
Tanácskozást tartottak március 7-én Hargita Megye Tanácsa meghívására a Hargita megyei ifjúsági szervezetek képviselői, amelyeket a Hargita Megyei Ifjúsági Alapítvány tömörít. Részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Ferencz Salamon Alpár megyei tanácsos, az oktatási-kulturális szakbizottság elnöke, továbbá Becze István és Bíró Barna Botond megyei tanácsos is. 
 A csütörtök délután tartott tanácskozás célja a területi ifjúsági szervezetek egyeztetése volt a különféle, ifjúságot érintő programokról. A résztvevők javaslatokat és megjegyzéseket tehettek, amelyek munkájukat könnyíthetik a jövőben. Borboly Csaba felvázolta a megyei tanács gyakornoki programját. Mint elmondta, a program célja, hogy a gyakornokok betekintést nyerjenek a közigazgatás intézményrendszerébe, valamint közvetlen rálátásuk legyen a közigazgatás szerepére.
– Az alkalmazási procedúra hosszúsága miatt akár fél év is eltelik, amíg egy frissen végzett alkalmazott beletanul a munkába. Ezért is előnyösebb mind az alkalmazó, mind pedig az alkalmazott számára, ha gyakornoki időszak előzi meg az alkalmazást – fejtette ki a megyei tanács elnöke.
Az ifjúsági szervezetek egyeztetése a megyei tanács által biztosított ösztöndíjak bemutatásával folytatódott. A támogatások összege száztól háromszáz lejig terjedne, amelyet a tanév tíz hónapja alatt folyósítanának. Az ösztöndíj minden tevékenységi ágazatban támogatná a fiatalokat, kezdve a kultúra és néphagyományok területén tevékenykedőktől a doktorandusz hallgatókig.
– Ebben az évben még több pénzt fordítanánk az ifjúságra, mintegy 95 ezer lejt. Ez azért is fontos, mert a tanács annak ellenére, hogy idén kisebb költségvetéssel számolhat, nem az ifjúságon akar spórolni – magyarázta Borboly Csaba.
A következő tárgyalt témakör a pályázatoké volt, és a jól kidolgozott pályázási stratégiákról tanácskoztak a résztvevők. A területi elnökök elmondták tapasztalataikat, miszerint a helyi konzultációkra érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni. Ugyanakkor az udvarhelyi csoport szerint fontos, hogy a vidéki fiatalokat intenzívebb programokba is bevonják.
Az európai uniós projektek, elsősorban a Fiatalok Hargita megyében 2020 című stratégia, szintén terítékre kerültek. Elhangzott: a projekt révén részletes helyzetelemzés készül a Hargita megyei ifjúság helyzetéről, teljes módszertan alakul ki egy megyei ágazati stratégia elkészítésére, és megszületik az a nyersanyag, amelyből egy professzionális vállalkozás össze tudja állítani a megye ifjúságfejlesztési stratégiáját.
Az utolsó napirendi pontban felsorolták azokat a rendezvényeket, amelyekben a Hargita Megyei Ifjúsági Alapítvány társszervezőként vagy támogatóként részt vett. A HMIA támogatta többek között a Kárpát-medencei Magyar Iskolanapokat, a Félsziget fesztivált, az EKE-vándortábort, az EU-tábort, az EMI-tábort, valamint a Bálványosi Nyári Szabadegyetemet.
A találkozó végén a területi ifjúsági szervezetek képviselőinek lehetőségük volt javaslatokat tenni a további terveikre vonatkozóan. Kifejtették, hogy a stratégiákat nem mandátumra kell kidolgozni, hanem legalább középtávra, de ideális esetben hosszú távra. A résztvevők ugyanakkor leszögezték, hogy a jövőben rendszeresen megszervezik a maihoz hasonló találkozókat, előreláthatólag negyedévente.
 
Csíkszereda, 2013. március 7.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, március»
hkscpsv
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774