Pályázat a Hargita megyei ifjúság elhelyezkedéséért

Támogatott foglalkoztatási központjuk lesz a nehéz helyzetben élő fiataloknak

(0 Szavazat)129 megjelenítés

Ünnepélyesen elindította a Fiatalok a jövőért – Támogatott foglalkoztatás című projektjét a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság április 7-én, kedden. A pályázatot a Granturile SEE 20092014 finanszírozza a RO10 – CORAI Program pénzügyi támogatásával, és a Román Szociális Fejlesztési Alap (FRDS) kezeli. A megnyitóünnepségen részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Szabó Barna megyemenedzser, Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság, valamint a projektben érdekelt intézmények és civilszervezetek igazgatói, meghívottjai.

– Bízom benne, hogy a maihoz hasonlóan az elkövetkezőkben is sok kezdeményezést, lehetőséget meg tudunk ragadni, amivel támogatni tudjuk a nehéz helyzetben élő fiatalok elhelyezkedését. Sajnos sokszor nem elég a szociális szféra segítsége, törvénymódosításokra is szükség van, a megyei tanács ezeket előkészíti, ezzel is segítve a folyamatot. Továbbra is szorgalmazom a szociális szövetkezetek létrehozását, amely által segíthetnénk a hátrányos szociális helyzetben élők munkaerőpiacra való bevonását, törvényes keretetet biztosítanánk a hátrányos helyzetű fiatalok intézményesített foglalkoztatásának – fogalmazott a megyeelnök.

A projekt lebonyolítója, a megyei tanács alintézményeként működő szociális és gyermekvédelmi vezérigazgatóság új szociális szolgáltatást vezet be a veszélyeztetett helyzetben levő fiatalok számára: azoknak, akik betöltötték a 16 évet, és a közeljövőben elhagyják a gyermekvédelmi rendszert, vagy akik már kiléptek ebből a rendszerből, de nincs stabil munkahelyük, valamint a sérült fiatalok számára.

Szabó Barna megyemenedzser arra kérte a jelenlévőket, hogy tegyék folytonossá a fiatalok segítésének folyamatát, a projekt lejárta után is foglalkozzanak velük, segítsék őket.

A projekt keretében négy támogatott foglalkoztatási központot hoznak létre a következő településeken: Csíkszereda, Székelyudvarhely, Székelykeresztúr és Gyergyószentmiklós; szakembereket képeznek ki és alkalmaznak, továbbá felmérik a célcsoportok kompetenciáját. Több mint 120 személy képzésben/átképzésben/ oktatásban/szakosodásban vesz részt, és 172 fiatal kap támogatást a megfelelő munkahely megtalálásában. A projekt fontos célkitűzése a munkaadóknak és ezek alkalmazottainak, a döntéshozóknak és a közösségeknek az érzékennyé tétele a problémára, hogy megváltozzon a veszélyeztetett helyzetben élő fiatalokkal szembeni magatartásuk. A projektet három, hasonló szolgáltatásokban releváns tapasztalattal rendelkező civilszervezettel együttműködve hajtják végre – a Hargita Megyei Mozgássérültek Egyesületével, a CJD Domus Alapítvánnyal és a Lókodi Ifjúsági Alapítvánnyal (LIA).

Fazakas István, a székelykeresztúri Domus alapítvány igazgatója elmondta, bízik a Hargita Megye Tanácsával és a szociális és gyermekvédelmi vezérigazgatósággal való jó együttműködésben, és nagyon örül annak, hogy lehetőséget kapnak ezek a fiatalok arra, hogy közelebb kerüljenek  a munkáltatókhoz.

– Ezek a fiatalok végre ki tudnak lépni zárt társadalmukból, megmutathatják, hogy itt vannak, és jó, hogy vannak nekünk – fogalmazott az alapítvány igazgatója.

A projekt költségvetése 909 278,00 lej, a lebonyolítás időtartama 15 hónap.

Csíkszereda, 2015. április 7.


A Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság honlapja: http://www.dgaspchr.ro

[ Ifjúsági hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, március»
hkscpsv
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774