Ifjúsági konferencián díjazták Hargita megye példamutató fiataljait

Kék és sárga léggömbök szálltak Csíkszereda egén

(0 Szavazat)91 megjelenítés

A világ és én – Határtalan Európa címmel rendeztek ifjúsági konferenciát a csíkszeredai megyeházán május 9-én, pénteken, Európa napján. A rendezvény része az Ifjúság Nemzetközi Napja alkalmából Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Sport- és Ifjúsági Igazgatóság által szervezett programsorozatnak, egyben pedig a Hargita Megye Tanácsa által május 9–14. között szervezett Európa-hétnek.

A konferencia előtt a megyeháza oszlopterében, illetve a Szabadság téren tartották a megnyitót, amely villámcsődülettel (flashmob) kezdődött, amikor is a téren a Csík Terület Ifjúsági Tanácsának (CSTIT) és a Sapientia Hallgatói Önkormányzatnak (HÖK) csapata zumbát táncolt Ábrahám Emőke irányításával, ezt követte a Realdance bécsi keringője, majd a Hargita Megyei Művészeti Népiskola Köpice néptánccsoportjának fellépése. Az ünnepi beszédek sorát Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kezdte, aki azt mondta, olyan Európa kell, amelyben a fiatalok szülőföldjükön, otthon látnak jövőt. Ehhez bele kell szólniuk az őket érintő döntésekbe, oda kell figyelniük, hogy érdekeiket képviseljék Brüsszelben. A jelen lévő egyházi képviselők közül Darvas-Kozma József pápai káplán, címzetes esperes, valamint Antal Zoltán református esperes szólt a hallgatósághoz. Darvas-Kozma József elmesélte az Európai Unió zászlajának történetét, és azt hangsúlyozta, hogy az EU a keresztény értékekre épül. Antal Zoltán szintén a keresztény értékek fontosságát hangsúlyozta. A beszédek után száz darab héliummal felfújt kék és sárga léggömböt engedtek fel, mialatt a Hargita Megyei Művészeti Népiskola tanáraiból és tanítványaiból összeállt mini-fúvószenekar eljátszotta az Örömódát. A lufikra cédulákat erősítettek, amelyekre az EU-ra jellemző szavakat írtak, például a következőket: sokszínűség, tolerancia, átjárható határok.
Ezt követően a márványteremben tartották meg a konferenciát, amelyen a Nevezd meg a legjobbakat! verseny keretében díjazták olyan fiatalok tevékenységét, akik önkéntes munkájukkal, kitartásukkal, céltudatosságukkal példát mutatnak nemcsak kortársaiknak, hanem az egész közösségnek, amelyben élnek. Zonda Erika, a megyei tanács Programok és alárendelt intézmények vezérigazgatóságának vezetője laudációjában úgy fogalmazott, reméli, ez a kis elismerés még inkább ösztönző erővel hat a fiatalokra, még inkább megerősíti őket abban a hitben, hogy a közösségért érdemes önkéntesen dolgozni. Idén négy kategóriában nevesítettek egyesületeket, közösségük érdekében hatékonyan tevékenykedő fiatalokat: 1. Fiatal önkéntesek a közösségért; 2. Fiatalok a kultúráért; 3. Fiatalok a környezetvédelemért és az egészséges életmódért; 4. Fiatal kézművesek, gazdák és gazdasszonyok. Hargita Megye Tanácsa értékes könyvutalványokat ajánlott fel a közösségi munka elismeréseként. Az első kategória díjazottjai: I. Böjte Csongor, II. Csibi Brigitta/Györfi Rita, III. Szabó Ágoston/Serar Szabolcs; dicséretben részesült Lőrincz Szabolcs, Kubanek Eszter, Sztojka Miklós, Csala Hunor. A második kategória díjazottjai: I. Ádám Julika, II. György Botond, III. Balog Apollónia/Szopos Zoltán; dicséretben részesült Salló Szilárd, Gyulai Arthur, Madaras Melinda. A harmadik kategória díjazottja: Vízi Réka. A negyedik kategória díjazottjai: I. Bálint Attila, II. Benedek Bernát. Az elismeréseket Becze István és Burus-Siklódi Botond megyei tanácsos, Kozma István, a CSTIT, valamint Magyari Levente, a GYTIT elnöke adták át.
A rendezvény előadásain olyan fiatalok mutatkoztak be, akik még egyetemisták, vagy már dolgoznak, de tapasztalatot szereztek önkéntesként, például ifjúsági szervezetekben tevékenykedtek, külföldön tanultak és tapasztalataikat itthon kamatoztatják, egyszóval akik jó példával szolgálhatnak az ifjúságnak.
A konferencia után a Megyeháza Galériában megnyílt Lóránt Attila 3x3 52 486 Fotónapló című kiállítása, amely június 2-ig látogatható.
A rendezvényről képgaléria tekinthető meg a https://www.facebook.com/EUhet oldalon.

Csíkszereda, 2014. május 9.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, március»
hkscpsv
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774