Ifjúsági hetet szerveznek Hargita megyében

Borboly Csaba: beszélni kell arról, hogy hogyan lehet egy fiatal sikeres itthon

(0 Szavazat)138 megjelenítés

Az ifjúság éve 2018 Hargita megyében, az ifjúsági szervezetek támogatását célozza meg Hargita Megye Tanácsának pályázati programja is. A tematikus év jegyében az ifjúsági napot kibővítik egyhetes programra további intézkedések mellett, amelyeket a fiatalok támogatására foganatosítanak helyi, országos, illetve európai szinten. 

A pályázati programokról és az ifjúság hete rendezvényeiről egyeztettek Bíró Barna Botond alelnök összehívására január 26-án, a csíkszeredai megyeházán a Hargita megyei szervezetek képviselőivel a megyei tanács képviselői: Borboly Csaba elnök, Bíró Barna Botond és Barti Tihamér alelnökök, illetve Zonda Erika programokért felelős vezérigazgató. A cél a szemléletváltás, hogy minél többet beszéljenek arról, hogy hogyan lehet egy fiatal sikeres itthon – fogalmazta meg a tematikus év célját Borboly Csaba.

A költségvetés elfogadása után a megyei tanács kiírja pályázatait, az ifjúsági pályázatok idei újdonsága az erdei iskola program – ismertette Bíró Barna Botond. A keretösszeget megemelték, idén ez 250 ezer lej. Az alelnök hozzátette: a jövő hét folyamán még várják a szervezetek javaslatait a kiírások optimalizálására, illetve ötleteiket, hogy milyen rendezvényekkel járulnak hozzá a tervek szerint május 7-én kezdődő ifjúság hetéhez. Az egyhetes rendezvény célja, hogy a szórakoztató programok mellett minél több figyelemfelkeltő akció legyen, és ezeknek legyen mérhető hatásfoka a későbbiekben – hangsúlyozta a megyei tanács alelnöke. Bíró Barna Botond továbbá arra hívta fel a szervezetek figyelmét, hogy az ifjúsági pályázatok mellett használják ki a kulturális vagy a turisztikai pályázatok nyújtotta lehetőségeket is.

A pályázatok leadása tekintetében idén nagy hangsúlyt fektetnek az online leadásra, fűzte hozzá Zonda Erika.

Nagykorúvá vált Hargita Megye Tanácsának ifjúsági programja, fogalmazott Borboly Csaba, hiszen közel húsz éve működtetik azt. A megyeelnök is arra biztatta a jelenlevőket, hogy használják ki a pályázati lehetőségeket, illetve az általa vezetett intézmény támogatásáról biztosította a fiatalokat. Az ifjúság évének célkitűzését a szemléletváltásban fogalmazta meg, mint mondta, beszéljenek minél többet arról, hogy hogyan tud egy fiatal sikeres lenni itthon. Az erdei iskola programon keresztül több tízezer fiatalt szeretnének kivinni a természetbe, illetve a megyei tanács minden alintézménye fog szervezni fiataloknak szóló programokat. Ahhoz, hogy itthon „lássák” a jövőt, pályaorientációs tevékenységekre és tanácsadásra van szükség, mondta a megyeelnök. A fiatalok támogatására együttműködésre és a programok összehangolására van szükség helyi szinten, de az uniónál is készül az ifjúsági stratégia, amelybe minél több, a fiatalokat segítő intézkedést bele kell foglalni. Az igényeket országos és európai szinten is el kell mondani, hangsúlyozta Borboly Csaba, ebben számít főként az országos struktúrák segítésére.

Helyi szinten a lakhatási körülményeket szeretnék megoldani, vannak erre jó példák a megyében, ezek közé tartozik az ingyenes vagy kedvezményes telkek biztosítása, illetve a szolgálati lakások építése. Ezekkel a kedvezményekkel sok fiatal értelmiségit lehet hazavonzani, mondta Hargita Megye Tanácsának elnöke. Az elöljáró továbbá hangsúlyozta, hogy prioritásként kezelik a fiatal családok ügyét, ebben nagy szerepet vállal a megyei tanács családügyi munkacsoportja, illetve számítanak a magyar kormány támogatására is.

Egyértelmű a városok elszívó hatása, mondta Borboly Csaba, erre szolgál alternatívaként a megyei tanács Kisfalu programja, hogy a családi házak ne álljanak üresen, a hazaköltöző fiatalok pedig kapjanak gazdasági és kulturális lehetőségeket, megfelelő közlekedési hálózatot vidéken is. Továbbá fontos a fiataloknak a médiában való szereplése, illetve hogy a médián keresztül eljussanak minél több fiatalhoz, mondta a megyeelnök, és kihangsúlyozta a szórványkapcsolatok további ápolását is csereprogramok révén Temes, Krassó-Szörény és Beszterce-Naszód megyékkel.

A megyeelnök befejezésül a lentről felfele való építkezés lehetőségét taglalta, illetve ajánlotta a fiataloknak a megyei tanács gyakornoki programját.

A megbeszélésen jelen volt és fejlesztési terveiről, illetve programjairól beszámolt Simó Irma, az Áradat Egyesület elnöke, Oltean Csongor, a Magyar Ifjúsági Értekezlet elnöke, Ráduly Andrea a gyergyói ifjúsági szervezetek képviseletében, Koronka Sándor a Hargita megyei Ifjúsági és Sport Igazgatóságtól, Kedves Péter a Care2Travel szervezet részéről, Bálint Lajos, a Romániai Magyar Cserkészszövetség részéről, illetve a szervezet csíki körzete, Lux István a Csibész Alapítvány részéről, Gál Demeter, a Hargita Megyei Magyar Diáktanácstól és Cilip Árpád, a Csíki Területi Ifjúsági Tanács részéről.

Csíkszereda, 2018. január 26. 


[ Ifjusági hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774