Idén is díjazták a székelyföldi újságírókat

Rendezvénysorozattal ünnepeltek a sajtósok Csíkszeredában

(0 Szavazat)89 megjelenítés

A legjobbnak ítélt tavalyi munkák értékelésére, a Brassaï sajtófotó pályázat díjazására, könyvbemutatóra és kötetlen találkozóra, ünneplésre hívta idén is a székelyföldi újságírókat Hargita Megye Tanácsa és a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE). A Szabad Sajtó Napja elnevezésű rendezvényt március 23-án, pénteken tartották, a MÚRE csíkszeredai közgyűlését követően.

A rendezvénysorozat délután a Megyeháza Galériában kezdődött a március 9-én megnyitott Brassaï sajtófotó kiállítás finisszázsával, ahol Rácz Éva MÚRE-elnök és Szűcs László, a kiállítás kurátora díjazta a zsűri által legjobbnak ítélt székelyföldi sajtófotósokat.

Rácz Éva MÚRE-elnök elmondta: hazajött a kiállítás anyaga és hazajöttek a díjak, mert Székelyföldről nagyon sokan jelentkeztek mind az öt kategóriában. Szűcs László a kiállítás kurátora méltatta a Hargita megyei sajtófotók eredményes jelenlétét a pályázati kiíráson, a sajtófotó fellegvárának nevezve Csíkszeredát. A huszonkét díjazott közül hét Hargita megyei fotós, valamennyien Csíkszeredából: Halmágyi Zsolt, Iochom Zsolt, Kis Szilárd, László Róbert, Sándor Csilla, Szigeti Vajk István és Veres Nándor részesült elismerésben. A díjátadást követően ismertették a zsűrizett képanyagból készült albumot, amelyből minden díjazott tiszteletpéldányt kapott.

A továbbiakban mutatták be a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete legújabb, ezúttal Hunyad megyébe kalauzoló riportkötetét, mely tizenöt publicista írásait tartalmazza Kövek, sorsok, bányák, emberek címmel. A könyvbemutató elöljárójaként Zonda Erika, Hargita Megye Tanácsa Programok, projektet és közbeszerzések vezérigazgatóságának vezetője, az Összetartoztunk közösségerősítő program felelőse ismertette a 2009-ben útjára indított szórványprogram megvalósításait és célkitűzéseit.

A rendezvény ünnepi részén, a gálán bemutatták a pályázatra beküldött, a MÚRE előzetes szakmai elbírálásán továbbjutott és a közösségi oldalon létrehozott zárt szakmai csoportban leginkább kedvelt munkákat. A gálán jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, valamint Barti Tihamér és Bíró Barna Botond alelnökök is.

Hargita Megye Tanácsa részéről Barti Tihamér alelnök és Barabás Csaba, az elnöki kabinet vezetője köszöntötte a jelen levő újságírókat, majd Rácz Éva a szakmai szervezet vezetője osztotta meg ünnepi gondolatait.

A MÚRE szakmai elbírálása és a gála résztvevőinek értékelése alapján idén írott kategóriában első lett Matekovics János Zoltán, a Háromszék napilapban megjelent Szent György-napi sziporkák c. írásával, második díjat kapott Vajda György a Népújságtól (Guruló szórványkavicsok), harmadik díjban Hecser László, a Háromszék napilap újságírója (Mesteremberek és baconiak nyomában) részesült.

A televíziós híradó kategóriában az első és a második díjat a Sóvidék Televízió munkatársai nyerték el (Leégett az atyhai templom; Segítsünk Tündér Ilonának), III. díjat kapott az Erdélyi Magyar Televízió részéről Szép Zoltán és Kosza Róbert (Falu a városban).

A televíziós riport, portré kategóriában I. díjat kapott Magyari Tekla és Simó Csaba, az M1 tudósítói (A karnagy), II. díjat a Video Box Stúdió (A székelyföldi Avas-napok), III. díjat Becze Zoltán, az Olimpia Stúdió részéről (Gáborkert 1944).

Rádiós kategóriában első helyezést ért el Oláh-Gál Elvira, a Kossuth Rádió tudósítója (Mi(t) nekem Székelyföld), II. díjat kapott Biró István, a Bukaresti Rádió tudósítója (Prímástalálkozó 2017), III. díjat pedig Sármási-Bocskai János, a Marosvásárhelyi Rádió munkatársa (Backamadarasi Diakonos Idősek Otthona).

A fotó, fotóriport kategóriában első díjban részesült Veres Nándor, az MTI munkatársa (Élet az esztenán), második díjat kapott Fodor Zsuzsánna vadgalambfalvi fotósorozatával, míg harmadik helyezést ért el László F. Csaba, a Hargita Népe fotóriportere (Látogatás – Áder).

Továbbá az Ifjúság Éve jegyében díjaztuk a jelenlévők közül a három legfiatalabb sajtómunkatársat is: Mag Júlia (Székely Tv), Csiszár Levente (Székely Tv) és Kulcsár Hunor (Sóvidék Tv)

Különdíjat kapott az írott kategóriában nevező Gina Ștefan, az Agerpres hírügynökség tudósítója és Daniela Mezey, a Transilvania TV News munkatársa.

Csíkszereda, 2018. március 25.


Kulturális hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774