Hungarikummá nyilváníttatnák a Székely termék mozgalmat

Felleltározzák és bizottság elé terjesztik a Hargita megyei értékeket 

(0 Szavazat)25 megjelenítés

Összeült a Hargita Megye Tanácsa koordinálásban működő megyei értéktárbizottság április 24-én, pénteken a csíkszeredai megyeházán. A tanácskozás célja az volt, hogy összeállítsák a Hargita megyei értéktárat az itt fellelhető nemzeti értékekről, és felterjesszék a Magyar Értéktárba, amely 16 fős grémium, és a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény alapján alakult meg 2012. október 18-án. Szakmai feladatai közé tartozik többek között a Magyar Értéktár és a Hungarikumok Gyűjteményének összeállítása, ehhez járulnak hozzá a megyei értéktárbizottságok – a Hargita megyei 2013 áprilisában alakult meg.

A csíkszeredai ülést vezető Márton István, a megyei tanács vidékfejlesztési egyesületének igazgatója, a Hungarikum Bizottság RMDSZ által delegált tagja elmondta, hogy hat kategóriában kell kidolgozni a javaslatokat: agrár- és élelmiszer-gazdaság, természeti és épített környezet, kulturális örökség, egészség és életmód, ipari és műszaki megoldások, sport és turizmus. Ennek megfelelően hat szakbizottság foglalkozik a felleltározással, amelynek tagjai a megyében élő és dolgozó szakemberek különböző szakterületeken. Márton István azt is elmondta, hogy a Székely terméket mint mozgalmat szeretné előterjeszteni a Hungarikum Bizottságban.
Az ülésen részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is, aki reményét fejezte ki, hogy ezzel a felterjesztéssel erősíthetik a Székely termék mozgalmat. Úgy látja, a magyarországi vidékfejlesztési minisztériummal együtt kell működni oly módon, hogy az a székelyföldi fiatalok, ifjú gazdák érdekeit szolgálja. Márton István átnyújtotta a megyeelnöknek a legújabb, bővített Székely termék katalógust.
Márton István, a Hungarikum Bizottság tagja ezúton is felhívja az érdekelt szakemberek, illetve intézmények figyelmét, hogy a megyei értéktár készítése nyitott folyamat, és bárki bármikor bekapcsolódhat.
A jelenlévők egyetértettek abban, hogy május végén ismét összeülnek a szakbizottságok és mindegyik bizottság a maga szakterületén összeállítja a Hargita megyei értéktárat.


Csíkszereda, 2015. április 24.


További információk: Székely termék

[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774