Homoródalmásra és Máréfalvára látogatott Hargita Megye Tanácsa küldöttsége

A települések fejlesztésére összpontosítanak

(0 Szavazat)38 megjelenítés

Tikosi Lászlóval, Homoródalmás frissen megválasztott polgármesterével egyeztetett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és munkatársai július 5-én a polgármesteri hivatalban. 

A megbeszélésen a település aktuális problémáiról, a megoldandó kérdésekről egyeztettek, köztük a heves esőzések okozta károkról, amelyek elsősorban az utakat érintette, a 132 A és az Almási-barlang fele vezető 132 B számú megyei utat, illetve több falu közötti és mezei utat megrongált, illetve számos pincét árasztott el – hangzott el a megbeszélésen. Ugyanakkor szó esett a közbiztonságról a településen, sajnos nagyon sok betörés történik, amelyek elkövetői ellen a térfigyelő kamerák ellenére nagyon kevés esetben indít  hivatalos eljárást az ügyészség. Szó esett a csatornahálózat kiépítéséről is, amelyre a községnek van nyertes pályázata a környezetvédelmi alaptól, azonban az újonnan épült 132-es út, illetve a lakosság részéről még nem tisztázott rácsatlakozási igény miatt további egyeztetések szükségesek a beruházásról, kikérve a faluközösség véleményét is, hogy hogyan tovább, milyen rendszerrel, a várható költségek figyelembe vételével.

– A 132 A számú megyei úton az árvíz komoly károkat okozott a nemrég kövezett megyei útszakaszon, ugyanakkor hidakat rongált meg a községben. Ahogy lejelenti a község a károkat, a törvényes előírások szerint, rövid időn belül igyekszünk kijavítani azokat. A 132 B számú út nyári javítására a következő tanácsülésen pénzt fogunk kiutalni, hisz ez az út vezet megyénk egyik turisztikai látványosságához, az Almási-barlanghoz. Hatalmas turisztikai potenciál rejtőzik a barlangban, amelyet további fenntartható fejlesztéssel, megfelelő és mindenki által elfogadott zonális rendezési terv elfogadását követően akár további pihenőhelyek, parkolók, látvány- és élményelemek elkészítésével lehetne erősíteni, igyekszünk támogatni ezeket a beruházásokat. Amennyiben igény van rá, a  megyei tanács Kisvillany programjának részeként lehetőség van arra, hogy villanyt vezessünk a területig,  az igénylés természetesen a helyi tanácstól kell érkezzen.   Ugyanakkor keressük annak a lehetőségét is, hogy amennyiben igény van a homoródmenti települések részéről, akkor akár  a Hargita Megye Tanácsa Hegyimentő Közszolgálata és a székelyudvarhelyi illetékes hegyimentő csapat egy fiókcsapatot hozzon létre, hiszen nagyon fontos, hogy biztonságban, jó körülmények között kirándulhassanak az ide látogató turisták – emelte ki Borboly Csaba.

A megbeszélésen elhangzott, hogy Tikosi László korábban Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalának műszaki igazgatójaként dolgozott, és arról is egyezség született, hogy habár a 132 A számú út megyei út, azonban a polgármester szakemberként segít a megyei tanácsnak, hogy minél előbb el tudják kezdeni az útszakasz aszfaltozását, amely az erdőn át közelebb hozná Székelyudvarhelyhez Homoródalmást és a szomszéd településeket. E tekintetben Borboly Csaba elmondta, hogy az udvarhelyszéki RMDSZ-es megyei tanácsosok számára is egy fontos beruházási javaslat ez az útszakasz, éppen ezért megfeszített munkával elképzelhető, hogy még idén kiírják közbeszerzésre a munkálatokat, amennyiben a hibás tervből adódó műszaki akadályokat sikerül kiküszöbölni a polgármester személyes közreműködése révén.

 

Máréfalvával is komoly együttműködés körvonalazódik

Új polgármestert választottak Máréfalván is, Kovács Imre személyében, akivel szintén egyeztetett Borboly Csaba tanácselnök az eredményes együttműködés érdekében.

Kovács Imre fő feladatai között említette a helyi gazdák termékeinek értékesítését, azáltal, hogy elősegíti a havi vásárokon való részvételüket, illetve az átutazó turistáknak is árusítanák azokat. Ugyanakkor az új polgármester támogatást kért járdaépítésre, illetve a kanalizálás kiépítésére, ahol hiányzik, amely a község két legsürgősebb gondja és amelyek megoldására segítséget igényel Hargita Megye Tanácsától. Ugyanakkor szó esett egy önkéntes tűzoltóegyesület létrehozásának és felszerelésének szükségességéről, hiszen hiányzik a településről.

Felmerült a napköziotthon működtetésének fenntartása is, hiszen nagyon fontos, hogy a helyi gyerekek otthoni környezetben nevelkedhessenek, részt vehessenek a közösség életében.

Borboly Csaba kiemelte, a megyei tanács konkrét elképzeléseket, terveket tud támogatni, éppen ezért várják az igényléseket az új polgármester részéről, amelyek mellé odaállhatnak.

– Örömmel értesültem, hogy több mint ezer szarvasmarha van a községben, és amennyiben igény van rá, akár kisvágóhíd építésére is ösztönzöm a községet, hisz Udvarhelyszéken ebben a pillanatban nincs  egyetlen ilyen típusú, de nagyon fontos létesítmény sem, amely a helyben nevelt állatok húsának a feldolgozásához elengedhetetlenül szükséges – emelte ki Borboly Csaba.

Csíkszereda, 2016. július 5.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774