Hogyan tovább a Csomád–Bálványos övezet fejlesztéseivel?

Kerekasztal-beszélgetést tartottak a természetvédelmi zóna fejlesztéseinek lehetővé tételéről

(0 Szavazat)53 megjelenítés

A Mohos tőzegláp és a Szent Anna-tó Natura 2000-es területek fejlesztési lehetőségeiről egyeztettek az érintett felek Tusnádfürdőn július 25-én. A Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnökének kezdeményezésére összehívott széleskörű megbeszélésen a természetvédelmi terület tulajdonosai és kezelői mellett részt vett Szép Róbert, az Országos Környezetőrség főbiztosa, a témában érintett szakemberek, a különböző szakintézmények képviselői, valamint helyi vállalkozók is.

Hargita Megye Tanácsa a Csomád-Bálványos Fejlesztési Társuláson keresztül részt vesz a Csomád-Bálványos természetvédelmi övezet Hargita megyei részére vonatkozó rendezési tervének (PUZ) kidolgozásában, ugyanakkor a DJ113A számú megyei út révén is figyelemmel kíséri a megye e rendkívüli fontossággal bíró övezetét.

Az övezet jelenleg törvényi erővel bíró Natura 2000-es kezelési tervét figyelembe véve, a terület kezelőjével, valamint a tulajdonosával közös korábbi megbeszélések során egyetértettek abban, hogy a további fejlesztések lehetővé tételéhez a jelenlegi kezelési tervet szükséges néhány helyen módosítani. Ennek megfelelően módosítási javaslatokat dolgoztak ki, amelyeket a szerdai megbeszélésen megtárgyaltak, és néhány további pontosítást követően kérni fogják az illető szakhatóságoktól a módosításokat. Így például a jelenlevők egyetértettek a DJ113A számú megyei út fejlesztési zónába való áthelyezésének javaslatával, annak érdekében, hogy a későbbiekben bizonyos feltételek mellett lehetővé váljanak a zónában az infrastrukturális fejlesztések.

Borboly Csaba a megbeszélésen hangsúlyozta a különböző szereplők részvételének és együttműködésének a jelentőségét. – Számunkra nagyon fontos a lehető legtöbb szempont figyelembe vétele, hiszen a Mohos tőzegláp és a Szent Anna-tó övezete a helyi lakosság közös természeti kincse, amit kötelességünk megőrizni és a természet iránti tisztelettel fejleszteni – hangsúlyozta a megbeszélésen Borboly Csaba.

Csíkszereda, 2018. július 26.

 


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774