Hivatalos: Csíksomlyóra látogat Ferenc pápa

Jó házigazda kíván lenni Hargita megye

(0 Szavazat)109 megjelenítés

Ma délben jelentették be hivatalosan, hogy Ferenc pápa május 31. – június 2. között Romániába látogat, és a Gyulafehérvári Főegyházmegye, valamint Jakubinyi György érsek meghívásának eleget téve Csíksomlyóra is ellátogat.

A bejelentéssel egy időben, január 11-én, pénteken 11 órától rendkívüli tanácsülést tartottak Hargita Megye Tanácsa márványtermében, amelyre Borboly Csaba megyeitanács-elnök meghívta Gábor Zoltán szépvízi plébánost és Incze Sándor szépvízi kántort, a felcsíki kórusok tavaly októberi közel félezer fős római zarándoklatának főszervezőit is.

A megyeelnök a magyar és a román diplomácia sikerének is nevezte, hogy a pápa az előzetesen tervezett „villámlátogatás” helyett három napot tölt nálunk.

– Az is egyértelműen látszik, hogy ez az erdélyi katolikus egyház nagy sikere! Ennek a történelmi eseménynek jó házigazdája kell legyen Hargita megye, így már mától elkezdjük a rákészülést – fogalmazott a tanácsülésen Borboly Csaba.

Többéves munka eredménye, hogy erre a történelmi látogatásra sor kerülhet. Még 2017-ben Csíksomlyóra látogatott Miguel Maury Buendía pápai nuncius. A pünkösdszombati találkozón részt vett Jakubinyi György érsek, Tamás József püspök, Potyó Ferenc általános helynök, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, Borboly Csaba megyeitanács-elnök és Becze István megyei tanácsos. Bukarest vatikáni nagykövete elismerően szólt a térség történelmi egyházakkal kialakított szoros együttműködéséről. Az erről szóló közleményünk itt található: https://hargitamegye.ro/hirek/a-papai-nuncius-udvozolte-a-hargita-megye-tanacsa-es-az-egyhazak-kozti-szoros-egyuttmukodest.html Ugyanakkor az egyik legfontosabb célja az volt a római zarándoklatnak – amelynek búcsús szentmiséjén részt vett Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese, Habsburg-Lotharingiai Eduárd szentszéki és Kovács Ádám Zoltán római magyar nagykövet –, hogy Ferenc pápát meghívjuk hozzánk is – tette hozzá Borboly Csaba. A megyeelnök szerint úgy kell fogadnunk június elsején több százezer embert, hogy mindenki olyan élménnyel menjen haza, hogy visszakívánkozzon ide.

– A pápalátogatással egy időben zajlanak majd a Hargitai Megyenapok, így sokféle és tartalmas programkínálattal készülünk, hogy minél több zarándokot itt tartsunk, akár egy héten át is, hogy a pápalátogatás után itt maradjanak egészen a pünkösdi csíksomlyói búcsúig. Ebben számítunk a megye lakosságának, egyházi és civil szervezeteinek, az RMDSZ és más politikai szervezetek, a kulturális intézmények aktív részvételére, és várjuk az ötleteket, javaslatokat – nyilatkozta a bejelentés után Borboly Csaba megyeelnök. Megítélése szerint ez nemcsak a magyarság és a székelység, hanem a románság számára is egy ünnep és különleges pillanat.

A felcsíkiak római zarándoklatának egyik kiemelt célja az volt, hogy Márton Áron boldoggá avatási ügyére hívjuk fel a figyelmet – erről már Gábor Zoltán csíkszépvízi plébános beszélt a testületnek. Arról is mesélt, hogy Ferenc pápa az első jezsuita, aki Szent Péter utódja a Vatikánban.

Videó: https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/435364390334193/

Incze Sándor szépvízi kántor, akit tavaly decemberben Márton Áron emlékéremmel tüntetett ki a megyei tanács, vállalta, hogy a többi kórusvezetővel közösen akár ezerfős kórussal teljesítsenek szolgálatot, ha a csíksomlyói látogatás során szabadtéri szentmisét mutatnak be a csíksomlyói nyeregben.

– Nagy feladat és nagy felelősség, hogy fogadjuk a sok zarándokot, lesz bőven feladatunk, amit vállalnunk kell, akár spirituális, akár turisztikai oldalról megközelítve – fűzte hozzá Becze István megyei tanácsos.

Szentes Antal megyei tanácsos felajánlással élt: a pápának ajándékba egy teljes felcsíki székely ruhát adományoznának. Emellett javasolta, hogy a szervezésbe a csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeumot és vezetőjét, Lázár Csillát is vonják be. 

Csíkszereda, 2019. január 11.


[ Egyházi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774