Hidat és utat adtak át Homoródszentmárton községben

(0 Szavazat)70 megjelenítés

Felavatták a Homoródszentmárton községben található abásfalvi hidat, valamint átadták a gyepesi utat december 29-én. Mindkét fejlesztés a megyei tanács közreműködésével jött létre, azzal a céllal, hogy megkönnyítsék a helyiek életét, és vonzóvá tegyék a kisebb településeket is a fiatalok számára. 

Az Abásfalvát összekötő híd összesen 160 ezer lejbe került, amelyből a helyi önkormányzat 115 ezer lejt, Hargita Megye Tanácsa pedig 45 ezer lejt biztosított.  Az avatóünnepségen a helyiek kifejezték hálájukat a megyei tanács elnökének, Borboly Csabának, elmondták, támogatása nélkül a munkálatokat nem tudták volna befejezni az idén. Bár az ígéretek szerint is karácsonyra kellett elkészüljön a híd, senki nem remélte a befejezést. Az avatáson beszédet mondott Antal István parlamenti képviselő, aki szívén hordja Homoródszentmárton község fejlődését. Elmondta, bár nem volt egyszerű a híd elkészítése, de ez a kis dolog a helyiek számára óriási jelentősséggel bír.

Megosztotta gondolatait Biró Barna Botond megyei tanácsos is, aki szerint a jó csapatnak köszönhető, hogy jól tudnak együtt dolgozni. Hozzátette, aki hidat vagy utat épít, az jövőt is épít. A kisebb települések vonzerejét az ilyen beruházásokkal lehet visszaadni, mondta.

Borboly Csaba beszédében már a jövőbeli tervekről tett említést. Szeretné, ha 2016-ban a helyi tanács sikeresen tudna pályázni utak javítására is, reméli, már jövőben bekerül a költségvetésbe az út elkészítésének terve, és a közbeszerzés is megvalósul. Kérte a helyieket, hogy higgyenek abban, hogy ha valamit megígérnek, az meg is valósul. Hozzátette, szükség van az út felújítására, hogy mindenki jól érezhesse Abásfalván magát, mert az ilyen értékek hirdetik a térség erejét. Ha ezen fejlesztések, amelyek a Kisfalu program keretében valósulnak meg, a fiatalok itthon maradását, hazatérését eredményezik, akkor megéri dolgozni. Bízik benne, hogy a kisebb települések felújítása következtében sokan kedvet kapnak a vidékre költözéshez, mert itt sokkal tisztább a levegő, és van lehetőség egészséges termékek termesztésére.

Az ünnepi beszédek után a hidat a helyi lelkész, Barabás Áron áldotta meg.

Szintén december 29-én került sor a gyepesi út átadására is. Kerekes Péter polgármester beszédéből tudtuk meg, hogy a 4,5 km útszakasz Szentmárton és Gyepes között a 322D uniós programból valósult meg, és 3,2 millió lejbe került, ezt az összeget az Európai Unió árvízkárokra kiírt pályázata révén sikerült előteremteni. Antal István parlamenti képviselő úgy fogalmazott, immár mondhatjuk, hogy jó úton Homoródszentmártonba, és reméli tovább folytatják az utat Székelyudvarhelyig, illetve 2020-ra talán be is fejezik. Kifejtette, fontos, hogy járható utak legyenek a kisebb településeken is, hogy az ott élők mindennapjai élhetőbbek legyenek. Befejezésül hozzátette, ez a fejlesztés is azt a célt szolgálja, hogy a fiatalok mondhassák, érdemes Gyepesen élni.

Borboly Csaba arra buzdította a jelenlévőket, hogy álmodjanak, mert tervekre szükség van. Hozzátette: ő nem adja fel azt az álmot, hogy közösen folytassák az út elkészítését Homoródremetén keresztül egészen Székelyudvarhelyig. Az átadás után a megyei tanács elnökének kérésére kifejtették a helyiek, hogy milyen megvalósításokhoz szorulnak még segítségre. Ezek között szerepelt egy új kút bekötése, valamint a kultúrotthon felújítása.
Az utat Orbán Dezső helyi lelkész áldotta meg.

Csíkszereda, 2015. december 30.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774